Iertarea, un drum spre pacea interioara

Sprijin in "calatoria" iertarii


In momentul in care incepem un astfel de drum, e nevoie sa avem langa noi persoane care sa ne sustina (familie, prieteni, colegi) sau sa participam la niste grupuri de suport specializate. Lectura unor lucrari pe tema nedreptatii facute poate fi, de asemenea, un demers util.

Participarea la intalnirile de grup ne ajuta sa intelegem ca nu suntem singuri, ca si alte persoane au trecut prin suferinte asemanatoare sau chiar identice si ca impreuna cu ele putem sa ne modelam, sa observam progresul celorlalti, sa fim multumiti ca ii putem ajuta pe ceilalti, sa luam ca model comportamentul pozitiv pe care il observam la ceilalti, sa ne crestem increderea in noi, sa deprindem noi aptitudini si sa le exersam intr-un mediu securizant afectiv, dar si sa ne oferim sansa de a ne modifica relatiile cu cei din jurul nostru.

Sedintele de consiliere individuala pot fi o alta interventie a unor specialisti care pot sa ne ghideze in procesul de intelegere, de autocunoastere si de redescoperire personala.

Beneficiile iertarii reale

    
Beneficiile iertarii agresorului nostru sunt:
  • eliberarea de sentimentele de furie;
  • transformarea gandurilor distructive in unele mai sanatoase si mai linistite;
  • o mai buna comunicare interpersonala;
  • ameliorarea relatiei cu gresorul si schimbarea caracterului acestuia (pentru aceia care nu au suferit un abuz major sau pentru cei care au ales sa duca procesul iertarii pana la capat, chiar daca au fost victimele unui abuz grav).

Totusi, nimeni nu garanteaza faptul ca daca iertam agresorul atunci vor disparea, in totalitate, nedreptatile, resentimentele sau retrairile traumelor, ci doar speram, ca macar pentru unii dintre noi, acestea sa se reduca pana la o intensitate acceptabila care sa ne permita sa ne acceptam neconditionat, sa ne recastigam stima de sine, sa ne reinvie interesul pentru viata, sa ne oferim dreptul de a fi fericiti, de a fi iubiti si de a iubi.

Articol realizat de Mincu Tiberiu, psiholog, Clinica Aquamarin  
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena gologan pe 19 Ian 2014, 15:16
    iertrea

    Articolul citit m-a ajutat mult citindu-l. M-am regasit in teoria elaborata in articol. Nu este usor sa renuntam la noi, dar atunci cind reusim ne simtim liberi.

    1
    0

  • dodiandruiubirica pe 9 Apr 2010, 15:18
    a ierta

    eu cred ca timpul vindeca orice rana , si in arta iertarii tot de timp avem nevoie, daca cineva azi imi face ceva rau e calr ca in urmatoarea secunda nu ma pot comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat , iritarea , nervozitatea din cauza ca ma simt ranita, tratata necorespunzator, etc sunt sentimente care trec tot cu timpu si atunci cad aceste sentimente dispar intervine mult asteptata iertare si in acelasi timp si uitarea cred eu

    1
    0

  • cornelia pe 1 Apr 2010, 14:11
    iertarea

    Am citit acest articol cu mult interes. Ar trebui sa citim mai des despre asemenea subiecte scrise de specialisti...ar ajuta foarte mult la dezvoltarea noastra personala...sa invatam sa iertam cu adevarat.

    1
    0

  • Hornea Carmen pe 20 Mar 2010, 22:02
    sprijin in calatoria iertarii

    o sa-l aplic anumitor colege;F bun articolul,scurt si la obiect

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod