De ce ai inceput sa fumezi?

Efectele fumatului sunt din ce in ce mai cunoscute public, de catre toate varstele, prin media, campanii si tot felul de mijloace de informare. Fumatul ingalbeneste dintii, degetele, pielea...
Efectele fumatului sunt din ce in ce mai cunoscute la nivel public, de catre toate varstele, prin media, campanii si tot felul de mijloace de informare. Fumatul ingalbeneste dintii, degetele, pielea devine pergamentoasa, apare tusea, sanse tot mai mari de aparitie a catorva tipuri de cancer, face rau si altora, care fumeaza pasiv in jurul fumatorului activ, da dependenta... motivele sunt numeroase. Cu sau fara aceste informatii, totusi o multime de oameni incep sa fumeze. Prin urmare, motivele pentru care incepem sa fumam sunt mai puternice? Dar care sunt de fapt aceste motive? Sa vedem care ar fi cateva dintre ele.

Sfaturile sau presiunile celor din jur


Acesta este probabil cel mai intalnit motiv invocat de fumatori. Cea mai mare parte a acestora incep sa consume tutun inca din adolescenta. Rareori, insa, acestia se gandesc la dependenta pe care o cauzeaza tutunul si niciunul nu crede cu adevarat ca va deveni dependent de nicotina. Fie ca li se ofera o tigara, fie ca se simt oarecum fortati de prieteni sau cercul lor social, foarte multi oameni incearca... Si iata cum apare inca un fumator, pentru ca de substantele care confera dependenta se scapa greu - si doar cu foarte multa vointa.

Ofera o imagine sofisticata


Si publicitatea, si cei din jur ne lasa adesea impresia ca fumatorii sunt persoane stilate, elegante, sociale, mature. Pare mult mai usor sa socializezi, ca fumator. In mod deosebit persoanele care nu prea au incredere in fortele proprii tind sa creada ca tigarile vor rezolva ca prin magie problemele de interactiune cu semenii lor. Si, in mod ironic, nu e neaparat asa. Desi exista inca aceasta conceptie, ca fumatul te face, sa zicem, interesant, totusi campaniile anti-fumat ar trebui sa ridice un semn de intrebare, chiar si in aceasta privinta.

Exemplul altor persoane


Daca parintii, fratii mai mari sau idolii unor adolescenti fumeaza, exista sanse foarte mari ca si acestia sa preia acelasi obicei, fie ca li se spune s-o faca sau nu. Copiii si adolescentii au nevoie de modele, au nevoie sa semene cu oameni care le plac, pe care ii admira.

Din sfidare


In adolescenta, aveam o prietena al carei tata tinea foarte mult ca fiica lui sa nu fumeze. Prietena aceasta, fire mai rebela, a inceput sa fumeze mai mult din cauza acestui filon de rebeliune - pur si simplu pentru a-si dovedi independenta, propria vointa. Este, ce e drept, o atitudine destul de infantila - si totusi comuna printre adolescenti. Prin urmare, parintii ar trebui sa-si aminteasca faptul ca, desi argumentatia si repetitia sunt bune, de la o anumita limita ele devin sacaitoare, iar ei, pisalogi. Este bine sa nu uite ca adolescentii sunt neexperimentati, dar nu neaparat uita totul imediat. Ci, poate, dimpotriva.

Din curiozitate


Si stimulata de altii, dar adesea si singura poti incepe sa fumezi... cu atat mai mult cand tigarile sunt atat de la indemana. Curiozitatea umana este destul de mare si, daca nu esti convinsa de pericolele pe care le prezinta fumatul, este mai mult decat usor sa te lasi tentata de o tigara... de un fum... de inca unul... si asa mai departe, pana ajungi la un pachet pe zi. Atentie insa: curiozitatea se plateste... la propriu. Tigarile nu fac gaura numai in plamani, ci si in buget. Sunt din ce in ce mai scumpe. In consecinta, fumatul este un viciu extrem de costisitor...
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • drugus pe 3 Apr 2009, 08:51
    poimine se fac 3 zile de cind nu mai fumez

    Normal ar fi trebuit sa scriu ceva inteligent dar faptul ca m-am lasat de citeva ori de fumat si acum la o virsta -destul- de tirziu incerc din nou demonstreaza ca iteligenta lipseste. Nu-mi ramine decit sa apelez la vointa (care mi-a jucat multe feste in viata) si peste citiva ani sa pot scrie cum m-am lasat de fumat.

    0
    0

  • Vantu Vasile pe 4 Ian 2009, 16:13
    despre fumat

    buna sunt vasile si fumez de foarte multi ani si as vrea sa ma las dar nu pot si fumez din ce in ce mai mult dami un sfat in legatura cu cazul meu ati multumesc anticipat Vasile

    0
    0

  • SiRoCO pe 25 Dec 2008, 10:22
    fumatu

    sincer va spun ca cu toate studiile care sunt facute ,pozele de pe pachetele de tigari si cam toata campania anti-fumat care exista nu stiu daca au convins nici macar 5% din fumatori sa se lase ,de aici reiese ca oameni sunt ignoranti fac un lucru cu buna stiinta ca le face rau ,dar am o intrebare oare fumatul este mai putin nociv ca mancarea care este modificata genetic , societatea in care fast foodurile au devenit o obisnuinta , fac pariu ca poate 40% din populatie nu fumeaza dar cred ca doar 5 % nu au mancat in viata lor un hamburger de la mecdonalds , si in concluzie vreau sa spun sa va uitati la cazurile tot mai multe de obezitate (chiar la copii sub 10 ani) si sa vedeti in ce societate gresita traim (fumatul este doar un mic factor in tot ansamblul)

    0
    0

  • ji_cri_mar pe 9 Oct 2008, 11:21
    Trebuie multa vointa

    Aveti mare dreptate cu motivele prezentate,si eu tot din cauza anturajului,a curiozitatii,ma apucasem de fumat acum 5 ani,insa am renuntat datorita partenerului,el nu fuma si m-am ambitionat sa ma las.Multa vointa celor care vor sa adopte un stil de viata sanatos!!!

    0
    0

  • zambiluta pe 9 Oct 2008, 09:03
    ....

    Am o saptamana si o zi de cand nu mai fumez!E a doua oara anul asta cand iau o pauza dea fumat.In fiecare an fac o pauza de cel putin doua sapta mani.cel mai mult m-a tinut 5luni si nu am reinceput sa fumez fiindca simteam nevoia de nicotina ci pentru ca ,desi aveam grija ce mananc si faceam zilnic miscare, incepeam sa nu mai incap in haine.Lucrez in radiologie si vad destul de multe chestii nasoale dar caut sa nu ma gandesc la toate relele.Oricum si daca fumez si daca nu ,inghit "buline" naturiste ce contin tot felul de subst. antioxidante pentru neutralizarea radicalilor liberi avand in vedere mediul in care lucrez.Le consider bune penru preventie .Ce sa va spun, fiecare are motivele lui pentru care fumeaza.Dar cred ca daca iti doresti cu adevarat sa nu mai fumezi,poti sa te lasi.

    1
    0

  • gogacristina2007 pe 9 Oct 2008, 07:52
    despre fumat

    sunt constiienta ca fumatul face rau dar avind foarte mari necazuri cu sotul ,care ma batea tot timpul si pe linga asta avea si o amanta.In final mam despartit de el si imi merge mai bine, am ramas cu o fata dar in privinta banilor este foarte greu traim de pe o zi pe alta.Cu respect Cristina

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod