Depresia si Mos Craciun

Esti singura - aceasta este realitatea. Esti singura pentru ca multi oameni sunt singuri si nu depind de nimic, sunt autonomi. Accepta situatia. Stiu ca pare ciudat cand scriu aceste randuri pentru ca tu nu poti sa accepti aceasta situatie decat prin minte si nu prin suflet dar oricum este un sfert de pas inainte.

Am intalnit la una din persoanele care participa la sedintele mele o solutie care nu poate fi o solutie pentru tine insa poate constitui un reper. Ea a ALES ca de sarbatori sa fie singura.
Si-a asumat realitatea iar acum poate sa aleaga sa fie singura si sa-si faca propriul program de lucru. Esti trista dar exista mici placeri pe care poti sa le ai si de care poti sa te bucuri. Eu nu stiu ce iti face tie placere, poate sa lenevesti, sa nu mai fie nevoie sa te scoli in fiecare zi la ora 7, poate sa asculti muzica, poate sa vorbesti la telefon. Acum ai timp sa te bucuri de aceste momente.

Te poti intreba de ce esti trista si daca simti cu adevarat, poti incheia un pact cu tine insati - sa schimbi situatia, iar anul 2005 sa te gaseasca altfel de sarbatori - asa cum iti doresti.


O alta solutie este sa actionezi chiar de acum - sa faci actiuni pe care simti nevoia sa le faci dar nu ai curaj. Cum ar fi sa suni o persoana cu care ai fi vrut sa vorbesti dar nu ai facut-o, sa vizitezi locuri in care ai fi vrut sa fii dar nu ai putut niciodata sa faci asta. Este destul de simplu daca stii ce vrei sa faci dar nu ai putut, stiut sau ti-a fost teama sa faci.

Daca insa nimic nu functioneaza inseamna ca tristetea ta tinde sa se cronicizeze. Dar mai intai intreba-te de ce esti trista: pentru ca Mos Craciun nu vine anul acesta la tine sau pentru ca Mos Craciun nu exista?

Un articol de Claudiu Ganciu, psihoterapeut

semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod