Depresia si Mos Craciun

Depresia este o stare oarecum fireasca in aceste momente. Te refugiezi intr-o veselie si agitatie pe care cateodata le exagerezi pentru a nu mai simti tristetea sufletului tau fata de cel / cei pe care ii iubesti. Cand acest lucru se intampla este ca si cum tu urmeaza sa platesti un pret pentru ca nu ai avut grija de ceea ce simti in decursul anului sau al anilor.

Craciunul este al lui Mos Craciun. Depresia este starea in care Mos Craciun nu exista. Este o stare de depresie normala, matura, adecvata realului.
Esti trista pentru ca esti singura, esti trista pentru ca cei dragi sufera, etc. Indiferent de motiv, accepti ca exista o cauza care face ca lucrurile sa nu fie in ordine. Ai acceptat realitatea, ai integrat-o si te poti bucura de micile bucurii si te poti intrista de micile tristeti.

Ai un suflet liber si esti libera sa simti. Nu este obligatoriu ca tu sa fii de o fericire cronica. Oamenii mereu veseli sunt astfel pentru a fugi de propria tristete. "Daca m-as opri un moment din veselia mea as resimti ceea ce simt dar eu nu vreau asta pentru ca...
imi este teama sa vad ce este in mine".

Mos Craciun ti-a spus de cand erai mica ca esti un om liber, ca ai dreptul sa simti, sa doresti, sa speri, sa vrei, sa crezi, sa visezi, sa te lupti, sa te exprimi, sa fii iubita, sa fii recompensata, sa primesti atentie. Acum tu stii ca lucrurile nu stau chiar asa, dar mesajul lui este acelasi si este o stare importanta pentru tine. De asemenea, in spatele Craciunului este copilaria pe care ai petrecut-o intr-o atmosfera asa cum iti doreai, in care parintii erau acasa, erau cu tine.
Tata era cu tine si se bucura alaturi de bucuria ta.

Toate lucrurile acestea au trecut. Langa tine poate fi partenerul, dar el nu poate fi la inaltimea lui Mos Craciun si a atmosferei din copilarie. Cumva ceea ce a fost atunci tu ai pierdut intr-un mod iremediabil si nu prea poti sa mai ai inapoi aceste lucruri. Le simti, le crezi, le intuiesti dar nimic nu le poate readuce cu adevarat inapoi pentru ca viata merge inainte desi uneori ai vrea sa se intoarca spre trecut. Sunt de acord cu tristetea ta.
Este trist sa vezi ca Mos Craciun nu exista decat in sufletul tau. Este o stare de depresie care spune ca te-ai maturizat, ca ai acceptat realitatea asa cum este ea. Ai pierdut ceva, dar ai castigat altceva - realitatea in care existi.
semnatura articol Lygia Alexandrescu
de Claudiu Ganciu, psihoterapeut
CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
021 317 40 43; 0722 453 906 sau
centrupsihologie@gmail.com www.centrupsihologie.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod