Cum ii spui copilului ca nu exista Mos Craciun?

Mai devreme sau mai tarziu, copilul trebuie sa afle ca Mos Craciun nu exista intr-o forma materiala, nu are o sanie zburatoare trasa de noua reni si nu construieste jucarii la Polul Nord. Ce-i de facut?

"Bineinteles ca ii voi spune copilului meu despre Mos Craciun! E o traditie si o bucurie pentru copii sa-l astepte pe Mosu'! Stiu ca traditiile mai dispar, dar pe aceasta as vrea s-o transmit mai departe.", spune Adriana, de 30 de ani, mama unei fetite de un an.

"Baiatul meu mai mare deja il asteapta pe Mosu'. Cel mic inca nu intelege. Le voi spune ca Mos Craciun nu exista daca vor intreba, dar nu ma deranjeaza daca vor crede cativa ani.", rade Dana, o mamica de 25 de ani.

"Nu vreau sa-mi mint copilul. Am fost foarte dezamagita cand eram mica, atunci cand am aflat ca nu exista Mos Craciun. N-as vrea sa aud acelasi repros pe care l-am facut eu: 'Mami, de ce m-ai mintit?'.

Ce rost are sa-l mint si sa creada in ceva ce nu exista?", spune, pe de alta parte, Mihaela, de 27 de ani.

Iata cateva pareri ale mamelor legate de Mos Craciun. Sunt impartite. Unii parinti sunt de partea pastrarii traditiei, altii o vad ca pe o minciuna, pe care prefera sa o evite. Articolul de fata nu isi propune sa stabileasca daca Mos Craciun este sau nu o minciuna daunatoare, ci felul in care ii explici copilului tau faptul ca batranelul atoatestiutor intr-ale faptelor copiilor, cu barba alba si sanie zburatoare, care coboara pe horn si lasa darurile sub brad, nu exista.

Legenda care circula in tara noastra vorbeste despre Fecioara Maria, care a fost primita in grajdul unui barbat foarte rau de catre sotia acestuia, fara stirea lui.
Barbatul (numit Craciun) s-a maniat cand a aflat si i-a taiat mainile sotiei lui. Fecioara Maria insa le-a vindecat, iar Craciun, recunoscator, a devenit un om bun, care impartea daruri in amintirea acestei minuni.

In strainatate, legenda este alta. Povestea lui Mos Craciun a pornit de la un episcop din Licia, Nicolae, un barbat foarte bogat si foarte generos, care iubea mult copiii si ducea daruri micutilor nevoiasi, fara a fi vazut. Se spune ca, afland despre hotararea unei familii sarace de a o vinde ca sclava pe una dintre fete, astfel incat sa puna deoparte zestre pentru celelalte, iar acestea sa se poata casatori, Nicolae le-a daruit, la fel de nevazut, trei pungi pline cu aur.
Acestea au fost aruncate pe horn si, intamplator, au cazut fiecare in ciorapii fetelor, lasati la uscat langa soba. Acesta este motivul pentru care in strainatate exista obiceiul sa se atarne sosete de semineu, in ajunul Craciunului, in care, apoi, vor fi puse daruri.

Legenda, obicei, simbol... insa, mai devreme sau mai tarziu, copilul trebuie sa afle faptul ca Mos Craciun nu exista intr-o forma materiala, nu are o sanie zburatoare trasa de noua reni si nu construieste jucarii la Polul Nord. Ce-i de facut? Cand sa ii spui si cum?

"Nu exista un moment standard cand sa ii spui unui copil ca nu exista Mos Craciun.", declara Glen Elliott, doctor in psihologie, pentru site-ul CNN.com.
"Important este sa observi semnalele din partea lui si sa lasi lucrurile sa decurga, pe cat posibil, firesc: nici sa nu fortezi revelatia, nici sa nu prelungesti fanteziile, pentru a-ti fi tie (si lui) mai usor, cand este deja pregatit sa renunte la ele."
 

Comentariile 51-89 din 89

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bazavan adi pe 2 Dec 2012, 09:54
    nu exist!!!!!!

    Eu am 10 ani si de la 7 ani nu mai cred in mosu dar el tot este in spiritul craciunului si in inimile noastre .Imi pare rau dar nu exista sunt doar parinti nostri. Craciun fericit!!!!!!!!!!!!!

    5
    10

  • Cineva... pe 27 Nov 2012, 11:41
    Ce sa mai zici...?!

    Mai,daca ne gandim noi bine,conteaza daca exista Mos Craciun?? Ceea ce conteaza cu adevarat este ca in fiecare Ajunb de Craciun suntem toti impreuna cu familile noastre,conteaza ca,totusi,spiritul Craciunului exista in fiecare dintre noi,ce daca enu exista,stiu ca totusi esti foarte dezamagit cand afli ca nu exista,dar,daca nu exista,sti ca acel cineva care iti aduce cadourile ewste,sau sunt,niste persoane care tin cu adevarat la tine,sau,cine stie cu adevarat daca exista sau nu?!poate exista,dar nu vrea sa se arate ca sa ne dam seama cat de mult tinem unii la altii oferind cadorii si multa iubire. :-)!

    13
    3

  • bulgaru iustina -Elena pe 26 Nov 2012, 16:44
    exista Mos Craciun !

    Exista Mos craciun ! Iam zis lui Mosu sami aduca un leptop . cei care au zis ca nu exista Mosu se supara !! da cred ca ma fac de rusine :( :(( vreau sa vina odata la mine aca sa dar cred ca nu se va intampla :(( :( ! Mosule , te rog vino !!

    12
    5

  • RoByE pe 24 Nov 2012, 18:20
    Nu cred ca exista dar am semne ca exista!!!

    eut am 11 ani sunt rapper si cnu cred in mos craciun dar am dovezi bun deci eu parca aveam 9 ani atunci de craciun varul meu a venit la mn sa mai ne repetam colinda si dupaeca am plecat parinti nostri toti eeau la mn acasa dupa ce am venit de la colindat am vazut cadouri sub brad ei erau toti pe scaun si nea spus vorbe si chesti bla bla bla si noi am mers la brad si ne uitam la cadouri a zis sa nu le luam inca sa ne jucam cu ele noi am fost cam rai lianga brad acolo si vam mai spus parinti nostrii era pe scaun si am fost cam rai si ena,m uitat intr-o pozitie si cadourile nu au mai fost linga noi neam speriat! si eram fix langa brad nu avea nimeni cu ma ieie cadourile dupa acea neam dus pe pat si ne uita la brad toata lumea pe scaun si pe pat am fost cuminti nimeni nu sa dus sa le puna si au aprut a fos cred ca sipiritul mosului nu stiu daca exista sau nu e cred ca nu dar am dovezi deci cred ca da si nu . dar eu ma prefac ca cred casa primesc cadouri in sontiunuare pana sa ma fac mare sa nu mai am cadouri:D

    5
    11

  • EDY pe 24 Nov 2012, 09:48
    MOS CRACIUN EXISTA

    EXISTA LAM VAZUT CA A INTRAT IN CASA A BATUT LA USA SI A INTRAT SI TOATA FAMILIA ERA ACASA

    8
    10

  • lupascu eduard gabriel pe 24 Nov 2012, 09:45
    mos craciun

    eu am noua ani cand eram mai mic credeam acum nu mai cred pentru ca , cand eram la nasa mea cand am ajuns acasa am intrat usor pe usa si am vazut ca mama mea lea pus dar eu cand aveam sase ani mos craciun a ciocanit la usa si a intrat in casa si defapt era toata familia acasa deci nare cine sa fie decat mos craciun.exista!

    6
    8

  • Laura pe 21 Nov 2012, 12:35
    nu exista!!!

    pentru Ale cel care a postat ca are apropae 11 ani si nu stie daca exista sau nu exista .Ale eu am 13 ani si am aflat adevarul de la 7 ani.Parintii mi-au spus ca ei sunt cei care pun cadourile sub brad nu observati ca ce iti doresti asa si primesti !!! Scuzati-ma am reamintit acest moment .Imi pare rau dar nu exista ,dar nu trebuie sa existe in persoana ,trebuie sa fie in inimile noastre !!!! Craciun fericit!!!!!!!!!!!!!

    6
    6

  • Ioana pe 20 Nov 2012, 14:32
    Mosii toti

    Mos Craciun Nicolae,Zana maseluta si Iepurasul sunt niste mminciuni gogonate!Eu am gasit cadourile inainte de Craciun ,dar nu le-am zis nimic mamei si tatei! Seara la masa i-am intrebat daca cred in Mos Craciun!Bineinteles ca ei au zis ca cred in Mousu'.Dar dupa aceia le-am zis ca stiu de cadouri si ei m-au luat in ras si le-am zis ca daca nu au incredere in mine o sa le aduc cadourile Le-am adus si dupa aceia mi-au spus adevarul!!!!

    2
    8

  • loredana pe 20 Nov 2012, 14:26
    Nu exista....

    Nu exista ! Am fost foarte dezamagita cand am aflat ! Nu vreau sa va simtiti ca mine,asa ca credeti in continuare in Mosu' ca el ne pazeste si vede cum sarbatorim ziua de Craciun!

    2
    12

  • boss pe 16 Nov 2012, 20:24
    nu exista mos craciun

    mos craciun nu exista odata iam vazut pe tata si pe mama cand punea cadourile sub brad pentru copii cei mici este foarte greu sa afle ca mos craciun nu exista mama ma minte ca exista dar eu stiu ca nu exista

    4
    9

  • antoniooooooo pe 7 Iun 2012, 21:48
    mos craciun si nicolae

    eu am 10 ani si mama nu mia zis nimic / dar sa cred sami lase cadouri sau sa le zic parintilor si sa nu mai primesc cadouri adica eram in camera mamei cu mama tata bunica si ne uitam la un film la mine in camera era bradul aprins biscuiti cu lapte pe birou cand am intrat laptele baut biscuiti mancati si cadouri sub brad sau in alt an parintii mei la serviciu si mamaia era la ea acasa ream singuri am iesit la veceu afara si erau urme de cisme leam urmari pana la usa dea lungul caseai si pe urma sub brad cadouri

    5
    2

  • Andreea pe 5 Iun 2012, 16:48
    Mos Craciun

    De pe acest site am aflat adevarul! Va multumesc foarte mult pentru adevar!

    6
    3

  • eusebiu pe 14 Mai 2012, 13:57
    exista

    o sati dea unsemn sa nai grija

    6
    4

  • Mihaela pe 10 Apr 2012, 11:35
    de fapt,eu vorbesc despre iepurasul de paste.

    iepurasul de paste chiar exista!am fost intr-o zi,inainte de prima zi de paste la tara.cand ne-am intors,am vazut o tabla cu creta!si cum sa nu existe iepurasul daca nimeni nu era acasa?cand am plecat nimic nu era acolo.dar cand am ajuns,SSSSUUUURRRPPPPRRRRIIIIZZZZAAAA!cine altcineva putea sa puna cadouri in lipsa noastra?vecinii?! acum sa vorbim despre mos craciun si nicolae: mos craciun exista deoarece a fost de fata la nasterea domnului.PARINTII NOSTRI NU AVEAU CUM SA FIE SI EI DE FATA!!! mos nicolae se spune ca e un sfant foarte bun cu copiii.deci daca este sfant,exista. HE HE v-am facut-o necrezatorilor!!!

    4
    5

  • Alexandra pe 10 Apr 2012, 11:24
    nu-mi place site-ul asta!!!

    De ce?Muliti dintre copii mici vor sa vada ca Mosul exista!Si chiar vor sa vada si dovezi!Si multi copii nu afla de la parinti ci de pe net!!!!Nu mai faceti site-uri de astea!Necajiti copiii nevinovati sa se supere pe un site.Rusine sa va fie!!!

    5
    7

  • nu exista:(( pe 22 Feb 2012, 20:22
    :(((((((((((((((

    din pacate nu exista dar hei nu lasati spiritu craciunului sa va strice sarbatorile..daca sunteti cuminti parintii vostrii o sa va puna cadouri sub bradutz;)

    5
    6

  • giani pe 9 Ian 2012, 12:47
    mos craciun

    mos craciun exista ca lam vazut cu sania lui cu renicum te a venit la mine acasa si mia spus ce vreau iam spus o masina cu telecomanda si dulciuri pare de necrezut dar asa sa intamplat giani romania sarbatori fericite si un an nou bun

    5
    3

  • Ale pe 3 Ian 2012, 16:29
    nu stiu ce sa cred: exista/nu exista?

    eu am 11 ani aproape si parintii mei imi spun ca exista dar eu am atat de multe indoieli despre acest caz incat nu stiu daca sa ii cred sau sa nu ii cred.Mi-ar parea rau daca as afla ca nu exista va rog spunetimi exista sau nu exista

    6
    2

  • georgiana pe 25 Dec 2011, 20:24
    AASDS

    EU CRED CA NU EXISTA CE NAIBA CHIAR ASA AVETI 5 ANII CASA CREDETII NU MAI SUNTETII MICI OAMENI BUNI AU DREPTATE CEI CARE NU CRED IN MOS CRACIU SI MOS NICOLAE NU EXISTA SUNT PARINTII OSA RADA COPII DE VOI O SA AVETII SI VOI COPII SI ATUNCI O SA LE SPUNETII CA EXISTA MOSU ADR PANA LA 6 ANII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!VOTATII LIKE PENTRU CA ESTE ADEVARUL

    5
    7

  • ass pe 25 Dec 2011, 10:07
    mosu

    Mai oameni buni mos craciun nu exista am 12 ani:| si stiu canu exista deoarece si mama mi-a zis si nu mai imi pune cadouri sub brad pune la surorile mele mai mici ;):P asa ca taceti in plm

    8
    8

  • Laura pe 20 Dec 2011, 17:24
    Mos Craciun exista!

    O data am stat si m-am uitat pe geam noaptea.Am vazut sania lui si avea multi reni.Am vazut umbra in lumina lunii.Parintii mei s-au culcat cu mine intr-o anumita pozitie.Ei ma tin si de mana.Iar daca pleaca,ma trezesc eu.Nu am simtit nimic,si erau in aceeasi pozitie.Si mi-a adus si ce imi doream.Am noua ani,si inca mai cred.

    11
    11

  • sweetLumi1 pe 9 Dec 2011, 09:56
    I-am spus fetitei mele ca nu exista Mos Craciun !

    Da!am considerat ca a venit momentul sa ii spun si ca va reactiona bine,asta pentru ca ceea ce isi dorea ajungea la cateva milioane,si nici nu mai doream sa o mint!Am fost putin cam cruda cand i-am zis dar pana la urma a fost totul bine,i-am explicat ca exista ajutoare, oameni deghizati iar Craciunul inseamna alceva!

    11
    6

  • eusebiu pe 8 Dec 2011, 14:41
    mos craciun nu exista

    azi la ora 2 25 mama ma sunat si miaaa spus ca sai spun lui tata ca vn cu 4 jum si mia spus cemi doresc eu de la moss craciun si iam spus ce imi doresc si de akolo presupun eu ca nu exista

    7
    8

  • aa pe 5 Dec 2011, 23:58
    ffa

    ce retardati comenteaza peaici ..

    5
    12

  • eusebiu pe 3 Dec 2011, 17:04
    mos craciun si mos neculaie exista

    pentru andreeaa exista mos craciun daty like-uri numai alea cu OK da pentruca EXISTA VoTaTi

    12
    5

  • eusebiu pe 3 Dec 2011, 16:51
    exista mos craciun si mos nicolaie

    MOS CRACIUN EXISTA SI MOS NICOLAIE SUNT SIGUR DE ASTA AM AUZIT MULTE DESPRE EL SI "'amINTALNIT CU EL'' mOS CrAcIuN exista

    10
    4

  • Florin pe 30 Nov 2011, 20:34
    'Mosu' Exista

    intradevar "Mosu' exista.aveam vreo 9 ani si am fost la colide cu un priete si parinti mai erau la munca.cand am ajuns acasa ei nu erau acolo . mam dus sa ma uit sub brad si erau o gramada de cadouri.Deci Mos Craciun exista votati

    17
    7

  • silveanu romeo pe 27 Nov 2011, 20:35
    mosul

    Eu mam convins ca mosul nu exista atunci cand lam prins pe tatal meu cand a pus cadourile la brad.Dar oameni buni sa nu le spuneti copiilor ca mosul nu exista.OK?

    8
    9

  • andrei pe 12 Nov 2011, 17:26
    NU exista :)

    nu exista mos craciun...daca ar exista toti oamenii de stiinta ar analiza fenomenul:cum da cadouri unei intregi planete intr-o singura seara :) :)....imi amintesc cand aveam 12 ani "Mos Craciun" mi-a adus un cadou...eu cand l-am vazut am fost foarte suparat ca nu mi-a adus ce mi-am dorit...in acelasi timp mama era trista ca nu mi-a placut cadoul (de aici deduc ca ea mi-a luat cadoul)

    4
    13

  • mihai si am 11 ani pe 14 Feb 2011, 13:24
    buna

    mos craciun exsista ca intro seara lam vazut venind cu sania si cu reni lui si lam salutat si elmia zis:eu ma numesc mos craciun si la maldaieni am fost.

    9
    6

  • cosmin pe 22 Dec 2010, 12:22
    DEPRE MOS CRACIUN

    NU EXISTA DACA EXISTA SA DEA UN SEMN IMI AMINTESC INTR/O SEARA MAM DUS LA BAIE SI A STRIGAT TATA NUMELE MEU SI AM GASIT CODOURI EU AM SCRIS ALCEVA SI MOR ADUS ALCEVA O PISTA DE MASINI NU MIA PLACUT ANI 11 ANI TIMISOARA COSMIN

    4
    12

  • :(( pe 19 Dec 2010, 16:47
    mos craciun nu exista :(

    leam zis parintilor mei ca am aflat ca mosul nu exista dar ei tot ma mint plz datimi o idee ca sai fac sa zica adevarul !!!!!!!!!!!!!!111

    4
    13

  • ivascu pe 4 Dec 2010, 16:10
    mos craciun

    exista sau nu?sunt confuza.le-aam zis parintilor mei sa promota ca imi zic adevarul.mama mi-a zis ca mai vazut pe mine sau pe taicatu ca am iesit? nu stiu ce sa cred. zicetimi adevarul

    9
    1

  • ilinca pe 30 Nov 2010, 16:26
    eu am aflat..

    mie mi-a spus mama la 10 ani acum am 12 si eu chiar am fost bucuroasa ca mama a fost sincera cu mine si mi-a spus "crudul adevar" e rau pentru copiii mai mici care afla prea repede pentru ei e greu sa sti ca baranelul cu barba care iti lasa cadouri nu exista

    4
    7

  • Andreea pe 16 Nov 2010, 20:15
    mos craciun

    eu nu stiu ce sa cred. exista sau nu? spunetimi si mie. ca parintii mei nu'mi zic nimic. defapt imi zic: ''sigur ca exista! cum sa nu existe! cine iti pune cadourile sub brad?''. oare e adevarat?

    5
    4

  • Marutza pe 23 Aug 2010, 09:41
    Mos Nicolae si Mos Craciun

    Bineinteles! Mos Nicolae este Sfantul Nicolae! El a existat si se spune ca pe vremuri era un om rau care supara copii,iar Sf. Nicolae le aducea daruri ca sa la treaca supararea,iar el exista si acum...un mosulet care traieste vesnic si bucura inimile copiilor.....la fel si Mos Craciun....Cand aveam vreo 6 ani,era vreo 12 noaptea si stateam cu parintii in camera,numai ei dormeau si eu nu ca il aspteptam pe Mos...miera frica de intuneric si lam trezit pe tata ca sa mergem impreuna si sa ne uitam sub brad.Nu mia venit sa cred!!!!Erau cadouri....cine le putea pune?Daca ei au mers o data cu mine la culcare...si clar ei nu leau pus....de atunci am stiut sa cred in magia sarbatorilor...si daca nu crezi in cei doi Mosi e normal ca ei nu o sati aduca cadouri...asa ca fi increzator/increzatoaresi nu spune "Bine...voi incerca sa cred..." ci spune "Chiar cred!" si vei vedea

    10
    2

  • sabrina pe 16 Dec 2009, 16:34
    mos craciun

    am 10 ani si am aflat deja MOSU`. Le-am spus parintilor ca eu stiu deja dar ei au incercat sa ma faca sa cred inca in el. Acum ei stiu chipurile ca eu cred inca in mos dar ei nu inteleg ca am crescul crad ca sunt fata memei cere nu stie adevarul.Dar am si eu o intrebare ca la ce varsta v-a spus voua ca nu exista?

    5
    2

  • lentzyy pe 27 Dec 2008, 01:03
    mos craciun

    am 12 ani si eu am aflat ca mos craciun nu exista cand mi-am gasit cadourile fara stirea mamei.ea le ascunsse si eu le-am gasit.bineinteles ca mi-am dt seama ca ei sunt mos craciun,dar sunt o fire care adora sa primeasca multe cadouri asa ca nu le-am spus si i-am lasat sa creada ca eu stiu ca mos craciun exista.anul trecut am mers impreuna cu ei sa-mi iau cadou de craciun apoi ajunsa casa le-am marturisit ca eu stiu tot ei s-au pus pe ras iar eu nu am fost dezamagita pt ca si acum am primit cadouri de la ei,doar ca..de data aceasta stiam de la cine sunt si nu a trebuit sa stept pana seara''sa vina mosu'':D

    4
    2

  • vasile stefanya pe 19 Dec 2008, 23:39
    mos craciun

    mos craciun exista? daca existi dami un semn ca existi? an fiecare seara stau la geam si ma gandesc unde oi fi?

    3
    5
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod