Cum ii impui limite copilului?


"Ai putea incerca sa stabiliti impreuna regulile, tu si copilul tau. Sa discutati despre felul in care ai vrea tu ca el sa se comporte si sa-i ceri parerea. Sa iti spuna si el cum crede ca ar trebui sa se comporte. Faceti o lista, daca va ajuta.

Este important sa faceti si compromisuri. Copilul tau este un viitor adult, cu propria viata si propriile preferinte. Nu ma refer la compromisuri in probleme majore (daca are voie sa loveasca, sa minta, sa fie obraznic, sa abuzeze de alcool). Ci la aspecte ce tin de felul lui de a fi.
Daca tu ii spui ca ar trebui sa isi faca mai intai temele la matematica si apoi la literatura, dar el se descurca mai bine daca le face in ordine inversa, lasa-l sa le faca asa.", sfatuieste Roxana Carpiuc, psiholog.

Nu trebuie sa uitam ca regulile impuse unui copil si nerespectate de parinti au cele mai mari sanse sa nu aiba niciun ecou in caracterul copilului. Exemplul clasic al unui parinte care fumeaza si ii interzice fiului sau fiicei sa faca la fel ar trebui sa te puna pe ganduri. In locul copilului, cum ai reactiona? Este absolut firesc sa te intrebi de ce omul din fata ta iti interzice sa faci ceva ce el insusi face.

Psihologul Roxana Carpiuc detaliaza: "Copilul trebuie invatat sa faca alegeri si sa le suporte consecintele.
Cat sunt mici, ii putem indruma, dar trebuie sa le oferim si exemplu. Sunt adult, nu fumez si sunt sanatos, cred ca vrei si tu sa fii sanatos, nu-i asa? Valabil si pentru toate celelalte reguli. Puterea exemplului nu trebuie neglijata. Insa, mai ales, invata-l sa aleaga si sa fie responsabil. Invata-l sa gandeasca logic si trateaza-l ca pe un adult."

Copiii tai accepta regulile? Voi cum stabiliti limitele?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod