Cum ii impui limite copilului?

Multi copii testeaza. Mai ales cei cu o vointa puternica vor incerca in mod repetat sa vada ce reguli se aplica si daca pot, in vreun fel, sa le ocoleasca. Metodele lor sunt diferite. Unii copii recurg la santaj emotional: "Nu ai incredere in mine?", "Daca nu-mi dai voie, n-o sa te mai iubesc!". Altii mint. Altii recurg la o alta forma de nesupunere: daca nu obtine ce doreste, distruge ceva. Niciuna dintre metode nu trebuie tolerata, nici macar o singura data.

"Copiii trebuie sa inteleaga faptul ca pentru nerespectarea regulilor exista consecinte.
Alege o pedeapsa rezonabila, care sa poata fi aplicata fara a traumatiza copilul, dar care sa aiba efectul scontat. Daca, de exemplu, copilul a mintit, desi stie ca nu are voie, pedepseste-l in consecinta. Pe de alta parte, daca minciuna lui a avut deja efecte neplacute asupra lui, se poate spune ca deja a suportat consecintele. O pedeapsa dubla nu va face decat sa-l traumatizeze.

Cel mai bine ar fi ca micutul sa inteleaga de ce i se impune o regula. Explica-i de ce anume nu are voie sa loveasca pisica atunci cand este suparat, nu ii impune pur si simplu sa n-o faca.
Daca intelege, sunt sanse mai mari sa respecte ceea ce i se cere. Explica-i pe intelesul lui, cu mult calm si rabdare; arata-i ca ai incredere in el ca va face cum este mai bine, descriindu-i in acelasi timp si care vor fi consecintele daca nu asculta.", ne sfatuieste Roxana Carpiuc, psiholog.

Un aspect: nu-l interoga. In momentul in care copilul simte ca tonul tau prevesteste o pedeapsa, va invata sa nu fie sincer cu tine. Controleaza-ti tonul si reactiile, formuleaza intrebarile asa incat sa ii ceri cooperarea, nu supunerea.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod