Copilul si divortul parintilor

Dupa construirea unor proiecte comune si promisiunea unei vieti frumoase, separarea este intotdeauna un esec. Pentru copii insa, ea este o adevarata drama, care nu trebuie subestimata. Daca nu exista separari reusite, exista totusi situatii cand acestea sunt mai putin traumatizante. Discutiile, tensiunile dintre parinti priveaza copilul de ambianta calda a caminului, caldura care ii ofera acestuia o siguranta. Daca nu mai exista nici o solutie, este mai bine sa va separati, decat sa obligati copilul sa traiasca intr-un mediu care este permanent in tensiune.

Copilul trebuie informat. Fiind foarte sensibil, el simte ca se intampla ceva si vrea sa stie ce. Este de dorit ca parintii sa anunte impreuna vestea separarii si inainte de data stabilita, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu ideea ca nu va mai locui in aceeasi casa si cu mama si cu tata. Pentru copil, "familia" este alcatuita din indivizi care traiesc in aceeasi casa. Ii este greu sa-si imagineze ca tata (mama) nu mai locuieste cu el, ca nu-i mai poate citi o poveste in fiecare seara, ca nu se mai uita impreuna la televizor etc.

Atentie la cuvinte si gesturi!


Momentul in care se anunta separarea nu trebuie sa contina reprosuri aduse partenerului, dar nici gesturi de tandrete care ar bulversa copilul. Aceasta prima conversatie nu va inchide subiectul, el va fi readus in discutie deseori.

Trebuie sa evitati replici ca: "Totul ar fi mers mai bine daca nu aveam un copil", "Mai bine aveam un accident in ziua casatoriei", "Venirea ta pe lume a fost momentul in care ne-am dat seama ca nu merge", "Un copil aduce intotdeauna probleme in plus" etc.

La o anumita varsta (3-6 ani), copilul doreste de multe ori sa "elimine" pe unul dintre parintii sai, ca sa ramana singur cu celalalt.
Cand separarea vine sa realizeze aceasta dorinta a copilului, el se simte responsabil de ceea ce se intampla si simte o mare vina. Deseori, copilul crede ca el este cauza divortului sau a separarii, mai ales daca anuntul vine dupa o serie de reprosuri care i-au fost aduse. El crede ca parintii se despart pentru ca el a spart vaza cea noua sau ca nu a spus destul de frumos poezia la serbare.

Este foarte important sa ii spunem copilului ca nu el este cauza separarii. El nu este capabil sa inteleaga motivele pentru care aceasta apare si nici consecintele ei.

Anumite cuvinte si comportamente il ajuta sa se linistesca, sa ii reduca aceasta neliniste sau aceste ganduri de vinovatie. Trebuie sa ii explicati copilului, prin exemple, ca el nu are nici o vina si ca nu este singurul copil ai carui parinti traiesc separat. Aceasta nu este o separare de copii. "Nu mai suntem fericiti impreuna, dar amandoi suntem foarte fericiti cu tine. Vom ramane mereu parintii tai, iar dragostea noastra pentru tine nu se va schimba."

Francoise Dolto (psihanalist francez) subliniaza importanta informarii copilului ca parintele celalalt plateste o pensie alimentara pentru el.
Acest lucru dovedeste copilului ca, desi daca tatal (mama) nu poate sa-l vada regulat, el continua sa raspunda nevoilor sale materiale. Mama (pentru ca aceasta ramane cu copilul, in cele mai multe cazuri), ar fi bine sa-i vorbeasca deseori despre tatal sau, pentru a intretine in mintea copilului o imagine respectabila, dar nu idealizata a acestuia. Este de datoria parintelui care il creste sa faca tot posibilul sa mentina relatiile intre copilul lor si celalalt parinte.

Ajuta-l sa-si mentina echilibrul


  •  Asigurati copilul de dragostea si de intelegerea voastra;
  • Niciodata nu-i spuneti ceva rau despre celalalt parinte;
  • Nu incercati sa compensati absenta cu o multitudine de cadouri;
  • Respectati in continuare regulile de disciplina de mai inainte;
  • Mentineti legatura cu cei patru bunici (in cazul in care bunicii nu sunt implicati activ in conflict);
  • Respectati intelegerile asupra orelor si zilelor de vizita;
  • Aranjati copilului o camera sau un colt al lui, in fiecare dintre cele doua camine;
  • Nu va angajati in dispute in fata copilului de fiecare data cand va vedeti.

Ceea ce trebuie copilul sa suporte este destul de dureros. Daca parintii se respecta si fac efortul sa discute ca niste adulti, copilul va putea sa suporte mai usor situatia.


Chiar si in cazul unei separari in conditii cat mai pasnice, nu exista o formula magica pentru rezolvarea acestei situatii. Fiecare copil isi manifesta suferinta in mod diferit. Maniera in care copilul simte si exprima aceasta suferinta depinde de varsta, temperament, afectivitate etc. Reactiile cele mai frecvente sunt: furie, inchidere in sine, tulburari de somn, probleme alimentare sau scolare etc.

Fiti pregatiti sa-l ajutati! Solutia cea mai potrivita pentru tine si copilul tau o poti gasi tu sau o putem descoperi impreuna.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • coco pe 9 Nov 2009, 17:08
    intrebare

    am divortat in urma cu 2 ani, fiica mea avand atunci undeva in jur de 3 anisori...anterior divortului nu a asistat la certuri, batai sau alte manifestari din partea unuia dintre parinti, nu a fost cazul, fiica mea locuind cu parintii mei, ea nu ne "cunoaste" pe noi 3 ca formand o familie...fostul meu sot este acum foarte atasat de ea, exagerand in a avea grija de ea si in a nu-i lipsi nimic, "exagerarea" fiind descrierea perfecta din punctul meu de vedere a tot ceea ce tine de fostul meu sot raportat la fiica mea acum in varsta de 5 ani...dar nu asta ma preocupa in momentul acesta foarte mult... scurtand "povestea", as vrea sa stiu, daca se poate, cand si mai ales in ce fel...ar trebui sau cum as putea sa-i explic copilului meu ca parintii lui sunt divortati si ca acesta este motivul pentru care niciodata ea nu merge nicaieri impreuna cu amandoi parintii deodata...sau daca este cazul sa deschid o astfel de discutie cu ea, atata timp cat ea nu ne stie altfel... poate ar trebui sa mentionez faptul ca fiecare dintre noi avem o alta relatie si ca dupa divort, noi am ramas in relatii neobisnuit de bune.... si poate mai conteaza si faptul ca fiica mea de 5 ani este un copil "serios" si cred eu...destul de desteptuta...... chiar va multumesc frumos daca voi primi un raspuns...orice fel de raspuns...

    0
    0

  • coco pe 9 Nov 2009, 16:56
    intrebare

    buna ziua! am citit articolul in speranta gasirii unei solutii la o problema care ma framanta de aproape 2 ani deja...

    0
    0

  • HIPPIEGIRL pe 19 Iul 2009, 21:20
    divortul

    AM 13 ANI, IAR PARINTII MEI DORESC SA DIVORTEZE DIN CAUZA TATALUI MEU CE A FOST INFIDEL.CHIAR DACA A GRESIT MULT, IMI VA FI GREU SA ALEG PE UNUL DINTRE CEI 2 LA SI SA MA DESPART APOI DE UNUL.CUM POT DEPASI MOMENTUL CAT TIMP SUNT FOARTE SENSIBILA SI TOT CE S-A INTAMPLAT PANA ACUM MA DA PESTE CAP.

    0
    0

  • TOADER MARIANA pe 16 Ian 2009, 09:02
    DRAGOSTE PARINTEASCA

    SUNT DIVORTATA DE 5 ANI DE TATAL COPILASULUI MEU .DE ATUNCI A FOST IN VIZITA DOAR O SINGURA DATA SI ATAT .PENSIE ALIMENTARA NU A TRIMIS NICI MACAR O DATA .MI-A FOST TARE GREU .AM AVUT SPRIJIN DE LA PARINTII MEI .AM FOST NEVOITA SA PLEC IN STRAINATATE SA MUNCESC ASEMENI UNEI SCLAVE , FETITA AM LASAT-O IN GRIJA PARINTILOR MEI .NUMAI DUMNEZEU STIE CAT PLANGEAM .AM INTALNIT UN OM DEOSEBIT CARE A DEVENIT UN TATA ADEVARAT COPILASULUI MEU .RUSINE PARINTILOR CARE LASA TOTUL IN SEAMA CELUILALT PARINTE ......RUSINE. DAR TOTUL IN VIATA SE PLATESTE .

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod