Adolescenta si consumul de droguri

Consumul de droguri reprezinta o problema de mare importanta si complexitate pentru noi toti. El semnifica o speranta sau o provocare pentru tineri, o problema serioasa pentru parinti...
Consumul de droguri reprezinta o problema de mare importanta si complexitate pentru noi toti. El semnifica o speranta sau o provocare pentru tineri, o problema serioasa pentru parinti si pedagogi si un semnal de alarma pentru societate. Adolescenta este varsta la care aparea nevoia de identificare, de a se gasi si intelege pe sine si pe cei din jur. Este varsta experientelor personale, varsta cautarii coordonatelor proprii sufletului si corpului, varsta descoperirii dimensiunilor realitatii.

Drogul are de multe ori forma unei astfel de experiente, care reuneste: curiozitatea, dorinta de a incerca ceva nou, de a experimenta totul, dorinta de a-si ridica performantele intelectuale si chiar dorinta de a fi modern pur si simplu. Autori americani care au studiat fenomenul, au demonstrat ca exista o adevarata "foame" de a descoperi si cunoaste realitatea inconjuratoare in toate ipostazele incitante si sensurile ei profunde.

Un alt aspect deosebit este ca drogul incepe sa fie din ce in ce mai prezent in principalele grupuri in care se poate afla adolescentul la aceasta varsta: anturajul si scoala.
Este ceea ce determina formarea unui model biopsihosocial, care este dezvoltat de interactiunea dintre factorii psihologici, de mediu si cei fiziologici.

Astfel, schimbarile datorate dependentei trebuie interpretate prin raportarea nivelului individual la contextul sociocultural in care are loc comportamentul dependent-consum de droguri, la mediul din care face parte tanarul adolescent. Personalitatea in formare a acestuia este intr-o permanenta cautare de repere valorice, de modele si puncte de referinta. Drogul si consumatorii lui (liderii in special) pot indeplini de multe ori aceste roluri.

Adesea, atat in mediul scolar si universitar, cat si in anturajele obisnuite, are loc un fenomen de imitatie in grup, in care adolescentii, copiindu-si "eroul", recurg la drog, si in care factorul psihologic este determinant. Orice consumator dovedeste, de asemenea, o dorinta patologica de a-si face adepti, personalitatea lui fiind neinteleasa de cei care nu au venit in contact cu drogul.
Este cert insa ca, sub efectul drogului, adolescentii par a depasi dificultatile si incertitudinile si isi gasesc o iluzorie siguranta si identitate.

Astfel, cei care cerceteaza acest fenomen spun ca halucinogenele le permit consumatorilor "sa pluteasca"; este un voiaj care ii face sa iasa din dificultatile si contradictiile cotidiene si sa se simta stapani pe situatie. Adolescenta este si varsta tensiunilor emotionale si angoaselor, aparent insurmontabile si de neinteles pentru cei din jur. De multe ori, pentru adolescentii bulversati de propriile intrebari, de barierele si agresiunile, mai mult sau mai putin reale, din exterior, drogul pare singura si cea mai buna solutie.

In profilul psihologic al tanarului consumator domina trasaturile nevrotice, dependenta afectiva, intoleranta la frustrare, angoasele de separatie, izolarea si dependenta afectiva, iritabilitatea, timiditatea si hipersensibilitatea. Are loc o opozitie a eului impotriva lumii, pe care o considera un element agresiv, nedrept si opresiv.
Solutia pe care adolescentul in cauza o gaseste pentru a rezolva aceste conflicte este retragerea intr-o lume construita, determinata si intretinuta de drog. Aceasta lume il face fericit, ii satisface instinctele primare, ii estompeaza pentru un timp conflictualitatea.

In urma unor studii s-a constatat de altfel, la consumatorii de droguri, prezenta unei stari emotionale necontrolate si demonstrative, in sensul alienarii fata de cei din jur si al unui slab control al impulsivitatii. Autocunoasterea si autodefinirea, rezolvarea propriilor probleme este limitata, pe langa acestea, si de imaturitatea cognitiva a adolescentului.

Astfel, principalii factori de risc ce pot determina consumul de droguri ar putea fi: toate tulburarile emotionale, anxietatile, depresiile, insingurarile, frustrarile si conflictele interpersonale. Faptul ca unii tineri adolescenti consuma droguri arata in continuare ca exista baraje de netrecut intre oameni si generatii.

Sfaturi pentru parinti:


1. Cultiva o relatie bazata pe prietenie si sinceritate cu copilul tau si vei fi ferita de surprize neplacute.
2. Atentie la ceea ce consuma, deoarece unele droguri poarta alte denumiri fata de cele reale, administrarea lor producand intoxicatii grave, uneori mortale.
3.
Nu exista droguri tari sau droguri slabe si nici droguri bune sau rele.
4. Daca copilul tau va dori sa consume droguri, este foarte probabil ca el sa reuseasca pana la urma. Pe baza "semnelor" enumerate mai sus, depisteaza in timp util acest lucru!
5. Tu esti cea care trebuie sa-l informeze inca de timpuriu cu privire la nocivitatea drogurilor.
6. Cel mai bun lucru pe care il poti face ca parinte, este acela de a fi un exemplu. Copiii trebuie sa stie de la tine care este pericolul administrarii de medicamente, in general, fara recomandarea medicului.
7. Nu uita ca alcoolul amplifica efectele drogului.
 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrea pe 31 Iul 2019, 15:32
    Traficant de droguri descoperit

    Buna.. Sa va zic ce mi s-a intamplat... M-am trezit din somn pe la o bucata de noapte de un vis ciudat. Parca beciul blocului unde locuiesc se incingea si urma sa ia foc, iesea un fum. Speriata m-am trezit si nu stiam ce inseamna. M-am dus pana la bucatarie sa iau un pahar de apa si cand sa arunc o privire pe geam am vazut o masina neagra cu portiera din spate deschisa. Dupa un minut apare o persoana , un baiat parea a fi cu un brat de pachete , pareau invelite intr-un material lucios. Le ducea la masina in spate. Bancheta parea data la o parte. Le-a aranjat bine apoi s-a intors deodata in spate si se uita la geamurile blocului iar eu m-am dat intr-o parte al gemului rapid. Din fericire du m-a vazut dar a continuat sa se uite atent imprejur. A intrat din nou in scara blocului apoi a iesit cu inca un brat de pachete. A stat putin sa le aranjeze in spatele masinii, parea sa le acopere cu ceva apoi a pus bacheta la loc. A inchis usa din spate lipind-o apoi apasandu-se pe ea sa nu faca galagie. S-a urcat la volan si a plecat incet. Am reusit sa-i notez numarul de inmatriculare. Am ramas gura casca. Am trezit-o pe mama sa-i spun ce s-a intamplat dar am decis sa nu sunam la politie deoarece criminali nici nu stii cum afla cine a sunat. Si nu am chef sa ma mut sau sa fug din aceasta cauza. Cu tot ce auzi in ziua de azi benzi de criminal, traficanti de droguri, arme, organe etc mai bine nu te amesteci deloc.. Nu cred ca era ceva bun in acele pachete dar cel mai probabil acest inivid este un trafican sau producator de droguri, cocaine, heroina sau ce o fi fost in pachetele acelea. Nu pot inca sa cred ce se poate intampla chiar in bloc la mine. Dar totusi simteam nevoia sa spun aceste lucruri sa se afle cumva. De acea am decis sa postez aici. Locatia ecxacta desigur nu pot sa o spun pentru siguranta mea dar este orasul Suceava. Persoana parea a fi un baiat 18-24 ani aprox 1.75m inaltime saten deschis. Masina nu stiam exact ce model e dar dupa ce am cautat pe google poze cu masini audi am gasit si modelul, un Audi A6 Negru combi modelul era mai nou ceva dupa 2014. numarul de inmatriculare de Belgia 1-WCP-148. Fiind masina din Belgia banuiesc ca este vorba de un traficant de droguri din Romania in Belgia.. Eu cred ca am procedat corect sa nu sun la politie in primul rand pentru siguranta mea totusi sunt de parere ca ar trebuii sa avem un forum sau site unde sa putem posta astfel de evenimente fara ca noi sa intram in belele. Daca exista asa ceva va rog sa-mi spuneti.

    0
    0

  • Psiholog Cluj pe 29 Mai 2013, 14:15
    Consumul de droguri la dolescenti

    Consumul de droguri la adolescenti Psiholog Psihoterapie. Consumul de droguri, in timpul adolescentei, este o problema des intalnita. Din pacate, tinerii rareori vad o legatura intre actiunile de astazi si consecintele de maine, astfel incat foarte putini dintre ei constientizeaza problema si iau masuri in aceasta privinta cerand ajutor de specialitate din partea unui medic sau psiholog.

    1
    0

  • Anonim pe 27 Iun 2012, 00:04
    Anti-droguri

    Drogurile sunt ca si cum te-ai sinucide !

    1
    0

  • claudiu 25 ani pe 5 Mai 2012, 20:30
    e dezastru mare oameni buni

    sincer...am fumat de multe ori,de prizat nu am avut curaj,mi-a fost frica ca o sa-mi placa si nu am avut curaj.georgescu raluca parerea mea e ca fiul tau se drogheaza ,daca pare schimbat,cautal in buzunare pe ascuns :poate gasesti niste foite,plicuri,vizin etc.cu siguranta etnobotanice ca sunt foarte ieftine si a inebunit toti copii din ziua de astazi

    1
    0

  • Anonim pe 1 Mai 2012, 23:51
    NU toate drogurile sunt rele.

    NU toate drogurile fac rau. Calmati-va.. Poate heroina si cocaina si metamfetamina si toate astea tari si de genul asta si etnobotanicele fac rau.. dar pe bune ca iarba nu are nimic... poti fuma linistit ca pe tigari si nu o sa ai nimic niciodata.. comparativ cu alcool si tigarile chiar e mult mai buna. Ganditi-va un om care consuma alcool cate poate face se ia la baiate cu altii face urat... chiar vrea tigari. Dar cum e un om care fumeaza marijuana v-ati intrebat? O sa fie prietenos tot timpul nu o sa se bata cu nimeni nu o sa mai simta nevoia de tutun ba mai mult o sa fie foarte intelegator si calm... Nu inteleg societatea de ce baga in aceeasi categorie toate drogurile. Cuvantul drog inseamna sute de substante.. De ce gandeste asa societatea asta? De ce nu zice nimeni uite fumatorul cum se drogheza cu tutun sau cu alcool? Cea mai mare greseala a societatii baga TOATE drogurile in aceeasi categorie.. categorie in care tutunul si alcoolul nu exista .

    6
    1

  • Robert pe 28 Nov 2011, 01:05
    Voi aveti minte?

    Cum frate sa spui ca nu exista droguri usoare si droguri tari ca oricum toate sunt daunatoare...:)) Voi crek nu stiti p ce planeta traiti :P Vreau si eu sa vad un om care a fumat marijuana si a murit :)) Sunteti nebuni rau :)) Apucati-va de fumat ca sa va mai reveniti un pic la realitate ;)

    9
    3

  • Emi pe 13 Sep 2011, 14:44
    despre droguri

    Am consumat si inca voi consuma.Intradevar te face sa iti creezi o lume a ta fara sa iti dai seama in care tot ce se intampla este roz.Este urat cand te trezesti intro zi de dim si nu iti dai seama unde esti , ce cauti acolo:)) , pierzi notiunea timpului esti total derutata...Deste dependenta sa zicem ca , creeaza asa putin dar nu exagerat... Daca te lasi vreo 3-4 saptamani vei fi total dezorientat nu venu esti atet la multe lucruri.Si nu vreii ngelege nimic din ce discuta ceilalti cu tine.Fumati nature nu prosti de la spice.Fumati doar ca sa va relaxati cand sunteti obositi nu faceti din asta un obicei.Uneori chiar te ajuta cand esti la pamant te face sa gandesti ma icorect

    5
    4

  • LoveHater pe 28 Iul 2011, 19:27
    Re

    @iubesc droguri...ai auzit de supradoza? de la aia poti sa mori. oricum, eu nu pot sa inteleg de ce au fost inventatde drogurile...sunt doar ca niste arme, doar ca astea te distrug si psihic.

    0
    1

  • iubesc droguri pe 11 Mai 2011, 18:14
    daaa

    nu puteti sa muriti baa de la niste droguri... poate va distruge viata... dar... nush... parerea mea...

    1
    1

  • Dany pe 6 Feb 2011, 20:56
    Drogurile...si efectele sale....

    pai daca ai fost dragoat....vrei mai mult....crezi ca daca....fumezi droguri devi mai smecher? la ce te ajuta?......va zic eu...la distrugirea vietiloor...visati la ele...nu vedeti altceva decat drogurile.....dar exista mai multe feluri de droguri.....astea sunt....TV...netu.....cele uzuale...despre care stiti.....pornografia.....relatiile sexuale....toate pot fi droguri.....dar exista un drog si mai mare....acela este Dumnezeu....e cel mai sanatos.....si sentimentele pe care le simti in prezenta lui...nai sa le simti in alta parte....indiferent ce alt drog vei folosi

    0
    1

  • Cosmin pe 22 Dec 2010, 11:24
    re

    Bogdan@ ma uit la comentariul tau si raman interzis,in afara faptului ca te murdaresti la gura cu lb. romana mai si incerci sa faci pe psihologul..incearca-ti replicile in alta parte..la gradinita ar fii o idee stralucita !

    2
    0

  • Alex pe 25 Oct 2010, 00:23
    CONTRA PROSTIEI!!!

    O vorba buna spusa... "Sunt copii care cred ca daca fumezi iarba poti sa mori" ADULTI AR TREBUI SA VA GANDITI CA SUNTETI MINTITI IN CONTINUU DE CEI CARE NU STIU CU ADEVARAT CE INSEAMNA DROGURI !

    1
    0

  • costel pe 23 Oct 2010, 18:59
    fghth

    nu va drogati !o sa muriti

    0
    2

  • costel pe 23 Oct 2010, 18:58
    fghth

    nu va drogati !o sa muriti

    0
    1

  • infected pe 23 Aug 2010, 00:41
    ete na!

    zicea bine cine zicea de lsd...fratilor, nu dauneaza...singura chestie e ca trebuie sa-l iei cu cineva "treaz" langa tine. tocmai din cauza ca e singurul drog care da halucinatii si vizuale si auditive...si poti avea impresia ca ai airipi si sa sari de la etaj, sa crezi ca mana ta e din beton, si sa bagi cutitul, si tot asa... pt don'soare ce se credea peste...funny..la un moment dat ai fi ramas fara aer, si ai fi iesit la suprafata..:) tot citesc pe net despre felul in care va agitati atata impotriva drogurilor.. toata lumea a tras ceva mai mult sau mai putin tare...cu efecte halucinogene, pentru putina distracite...asa ca mai lasati-o balta.. drk are dreptate:) tot va bagati copiilor in cap idei despre droguri..ma uit si la ai mei cum vorbesc ... incerci sa le explici ca marijuana e ok, nu-ti creeaza dependenta, si ei nimic..:)) pt ei marijuana = heroina.. ori ca as veni odata acasa fumata, ori sparta de la heroina, pt ei e tot una..:)) si va mai intrebati de ce copii nu va spun..si n-au o relatie ok cu voi..ori sunteti prea exigenti..ori nu stiu... sincer..de-ati afla ca , copilul vostru fumeaza marijuana...prima chestie pe care o faceti e sa ii interziceti sa mai iasa afara. sau sa-i schimbe anturajul..corect? chestia asta NU se face... whateve'...

    1
    0

  • drk pe 14 Mar 2010, 09:16
    Nu are rost.

    Lasa-l sa consume marijuana,nu are nevoie de ajutor,prin chestia asta a gasit o modalitate de a scapa de stres sau pur si simplu asta-i place,o sa aiba nevoie de ajutor numai atunci cand e consumator de Heroina sau Cocaina in exces.:)

    0
    0

  • BOGDAN pe 9 Dec 2009, 08:55
    SPUNE NU DROGUIRLOR

    DAN yo crted ca tu spui asta din apararea ta . drogurile sunt niste fiinte care daca la iei odata iti conduce ea cporpul ce aceea man te rog incearca sa n u te mai drogezi. e un lucru foarte scarbos drogul . AM DREPTARE CE SPUN YO ? PULBLICUL RASPUNE

    2
    1

  • Maria pe 8 Dec 2009, 22:32
    ...

    Lalala daca chiar te droghezi nu cred ca e prea bine...adica nu o lua in nume de rau dar sincer,nu este un lucru extraordinar,cel putin asta consider eu ,cred....adica nu mi'o lua in nume de rau...asa sunt eu ;)...cat despre droguri nu cred ac sunt un lucru bun dar nu trebuie sa criticam oameni care fac lucrul acesta..

    0
    0

  • lalala pe 18 Oct 2009, 00:42
    ...

    Dan pe 24 Iul 2008, 19:05 Spalare de creiere Mai oameni buni, voi aveti o perceptie gresita assupra drogurilor: cum auziti cuvantul "drog", va fuge mintea la un junky cu seringa de heroina in vena. Ei, aflati ca nu toate drogurile sunt ca heroina. Sa luam LSD, de exemplu: nu provoaca dependenta, nu provoaca niciun rau fizic sau mental, nu poti muri de la LSD (un singur om a murit in istorie, care a bagat 3000 de doze). Nu exista niciun motiv pentru care sa fie interzis. Si pentru doamna de sus, sa nu va faceti nicio problema, iarba este cel mai inofensiv drog care exista! mai cretinule cum poti sa spui asa ceva? lsd'ul e un drog extrem de periculos si vorbesc din experienta propie. o gramada de oameni s'au sinucis crezand ca pot zbura.. eu pe lsd m'am bagat in piscina si ma credeam peste..am avut noroc de o prietena care m'a scos de acolo... vorbesti prostii.

    0
    0

  • lalala pe 18 Oct 2009, 00:38
    ...

    in legatura cu mesajul lui georgescu raluca... daca copilul tau nu te baga in seama,sta singur,nu trece deloc pe acasa,minte s'ar putea sa se drogheze. sfatul meu e sa nu'l duci la analize pentru ca risti sa nu mai aibe ce discuta cu tine..dar ai putea,pe ascuns,sa vezi ce are in geanta prin buzunarele pantalonilor ,in ghiozdan..daca gasesti o rola de foite OCB sau carduri,paie,bancnote rulate de 1 leu sigur se drogheaza! ah si mai uita'te la ochii lui cand vine acasa..daca are ochii rosii sau pupilele dilatate:P

    0
    0

  • andreea pe 12 Oct 2009, 15:22
    ajutor in cazul drogurilor

    buna...si eu vreau raspunsul pe care l-a dat site-ul sau altcineva la cererea de ajutor din mesaul lui georgescu raluca postat in 08.09.2008 orele 22.12. multumesc.va rog din suflet

    0
    0

  • P. J. O'Rourke pe 5 Oct 2009, 08:27
    Consumul de droguri

    P. J. O’Rourke Ma gandesc ce multa dreptate a avut P. J. O’Rourke, intr-una din emanatiile lui cerebrale: If we’re looking for the source of our troubles, we shouldn’t test people for drugs, we should test them for stupidity, ignorance, greed and love of power. ,,Daca suntem in cautarea sursei necazurilor noastre, nu ar trebui sa fie testati oamenii pentru consumul de droguri, ci ar trebui sa fie testati pentru prostia, ignoranta, lacomia si dragostea de putere”.

    4
    0

  • marc ionel pe 12 Mar 2009, 09:16
    tinerii-consum de droguri

    va rog sa afisati pe forum/comentarii sau sa-miexpediati pe emailul personal raspunsul pe care l-a dat site-ul sau altcineva la cererea de ajutor din mesaul lui georgescu raluca postat in 08.09.2008 orele 22.12. multumesc.

    0
    0

  • georgescu raluca pe 8 Sep 2008, 22:12
    tinerii si drogurile

    am un fiu de 14 ani.Dupa spusele prietenilor lui se drogheaza( fumat,prizat ).Baiatul meu nu recunoaste ca ar face asa ceva, dar dupa cum se comporta tind sa dau crezare. Vreau sa-l duc sa faca analize dar nu stiu unde sa ma duc ,ce sa cer si ce sa fac.Increderea este numai din partea mea si nu din a lui ( Comportamentul lui nu-mi da pace . Este schimbat. Total este schimbat! Daca aveti timp, va rog sa ma indrumati!) Multumesc!

    1
    0

  • Dan pe 24 Iul 2008, 19:05
    Spalare de creiere

    Mai oameni buni, voi aveti o perceptie gresita assupra drogurilor: cum auziti cuvantul "drog", va fuge mintea la un junky cu seringa de heroina in vena. Ei, aflati ca nu toate drogurile sunt ca heroina. Sa luam LSD, de exemplu: nu provoaca dependenta, nu provoaca niciun rau fizic sau mental, nu poti muri de la LSD (un singur om a murit in istorie, care a bagat 3000 de doze). Nu exista niciun motiv pentru care sa fie interzis. Si pentru doamna de sus, sa nu va faceti nicio problema, iarba este cel mai inofensiv drog care exista!

    1
    0

  • Madalina pe 16 Apr 2008, 13:13
    drogurile, bata-le vina!

    In primul rand, vreau sa imi exprim bucuria si oarecum speranta ca am gasit un asemenea articol. V-as sugera sa il adaugati la newsletter, deoarece mi se pare de o importanta mai mare decat cum sa ne alegem pantofii sau ce culori izbitoare sa purtam vara asta. In al doilea rand, ma aflu intr-o situatie destul de complicata, avand in vedere ca unul dintre colegii mei si prieten, de altfel, consuma droguri. Am aflat asta de la prietena mea buna, care are o relatie deosebita cu el. Sincer, vreau sa fac ceva pentru el, dar nu vrea sa auda de ajutor si ce e cel mai rau e ca lui i se pare ca nu are nevoie de cineva care sa il ajute. Ne-am gandit si ne-am razgandit cum sa facem, ce sa ii spunem, cum am putea sa il convingem sa renunte pana nu ajunge intr-un stadiu mai grav. Deocamdata, el doar fumeaza marijuana,dar sunt sigura ca odata cu plecarea la facultate in Bucuresti, problema lui va lua amploare. Pana cand vom gasi o modalitate de a vorbi cu el, voi continua sa caut mai multe informatii. Asadar, va rog inca o data sa publicati articolul la newsletter!!! Multumesc!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod