Ce se întâmplă când ne comparăm cu alți oameni?

Știi care este cea mai simplă modalitate prin care îți poți distruge stima de sine? Compară-te cu ceilalți. Realizările lor, felul în care arată și orice alt aspect în care ei au ceea ce tu nu ai. Iată ce spun studiile că se întâmplă atunci când ne comparăm cu alți oameni!
De ce nu este bine să ne comparăm cu alți oameni?

Încă din etapele de dezvoltare, creierul uman compară și observă contrastele. Este o fațetă a personalităților noastre, a preferințelor către care tindem. Este firesc să ne întrebăm și să analizăm posibilitatea de a face sau de a avea ceva diferit. Însă cum ar putea acele lucruri diferite să ne îmbunătățească viața? Dacă am fi făcut o alegere diferită în viață, unde ne-am afla acum?

Multe persoane care îi invidiază pe alții și își doresc să aibă lucrurile pe care ceilalți le dețin sunt nesigure.
Acesta nu trebuie să fie un lucru suprinzător, deoarece nu ești afectat de necesitatea îmbunătățirii atunci când ai încredere în tine. Poate că persoanele care se compără cu altele nu și-au găsit adevăratul scop în viață, așa că se uită la oamenii care au reușit și se gândesc că ar trebui să fie mai mult ca aceia. Această atitudine ar putea rezulta din modul în care au fost crescuți. Poate că a fost accentuată foarte mult nevoia de succes în cadrul familiei și au încercat toată viața să ajungă la nivelul cerut de alții.

Cel mai probabil vinovat posibil că este faptul că ne comparăm cu alți oameni, fiindu-ne înrădăcinate noțiunile de eșec și succes.
Sentimentul că cineva din clasa ta, din cartierul tău sau din grupul tău social se descurcă mai bine decât tine. Însă oamenii nu înțeleg că persoanele de succes din societatea în care trăim au făcut multe sacrificii pentru a ajunge acolo unde sunt. Cei mai mulți oameni nu au avut doar noroc.

Iar dacă te concentrezi asupra a ceea ce au realizat alți oameni, nu vei reuși să ai același succes sau aceeași avere. Este ușor să te blochezi pe succesul cuiva și să te învinovățești că nu ai putut să fii la fel.
Însă fiecare persoană se află pe calea sa și a făcut multe alegeri, care au adus-o acolo unde este. Nu ar trebui să ne mai concentrăm pe comparațiile cu cei din jurul nostru, ci pe îmbunătățirea personală. Cu alte cuvinte, trebuie să te concentrezi pe lucrurile pe care le faci și să te hotărăști cum le poți folosi pentru a-ți aduce propriul succes.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod