Stilul de viata al japonezilor ikigai

Stilul de viață al japonezilor: cum te ajută ikigai să trăiești mai mult

În Japonia secretul unei vieți lungi și fericite, marcată de mulțumire și optimism, poate fi rezumat într-un singur cuvânt: ikigai. Descoperă cum favorizează stilul de viață al japonezilor starea de spirit pozitivă, armonia și entuziasmul pentru lucrurile mărunte care ne luminează viața cotidiană.
Mentalitatea japoneză devine tot mai populară datorită neutralizării stresului și facilitării unei stări de relaxare și calm. În japoneză „iki” înseamnă „a trăi”, iar „gai” înseamnă „motiv”. Stilul de viață al japonezilor bazat pe ikigai își are originea în era Heian (între anii 794-1185).

 
Motivul pentru care te scoli în fiecare dimineață

Modul de viață ikigai predomină în mod special în Okinawa, care a fost supranumită și „Tărâmul Nemuritorilor” pentru că are cea mai ridicată proporție de persoane care au trecut de 100 de ani. Dacă în mod uzual ne împărțim viața în două segmente și anume viața profesională și cea personală sau de familie în Okinawa nici măcar nu există noțiunea de pensionare.
În loc de ideea de a ieși la pensie se pune accent în mod egal pe ikigai, indiferent de vârstă, iar acest element devine motivul pentru care fiecare persoană se scoală în fiecare zi cu mult optimism.
Potrivit cnbc.com, câteva exemple de ikigai sunt pescuitul de trei ori pe săptămână pentru toată familia în cazul unui pescar de 101 ani, îmbrățișările date stră-stră-nepoatei pentru o locuitoare de 102 ani ori lecțiile de karate oferite celorlalți pentru un maestru în arte marțiale de 102 ani.

 
Cum să-ți găsești un ikigai propriu?

Nu există o singură cale de a ajunge la ikigai, dar poți începe prin a-ți pune câteva întrebări esențiale: 
- Ce te face fericit?
- La ce activitate te pricepi cel mai  bine?
- Ce și pe cine apreciezi?
- Ce te motivează în clipele dificile?
Va dura ceva timp să-ți identifici un ikigai, dar odată ce ai descoperit baza pentru stilul de viață al japonezilor vei avea o evoluție pozitivă, te vei putea concentra mai ușor și vei evita acumularea emoțiilor negative care îți pot afecta aspectul, performanțele și relațiile cu cei din jur.

 
Iată cum trebuie să procedezi pentru a te apropia de ikigai:

 
1.
Începe cu aspectele minore

Este foarte important să nu vrei să faci totul dintr-o dată pentru că ikigai nu se aplică precum un val, ci cuprinde lent toate aspectele din viața ta. Avansează treptat până când tot ceea ce faci va fi marcat de mentalitatea pozitivă. De exemplu, dacă îți place să gătești poți începe prin testarea unei rețete și modificarea ei până când obții cea mai gustoasă variantă. La fel și pentru îngrijirea florilor sau a legumelor.

 
2. Eliberează-te

Din momentul în care nu te mai lași condus de gânduri fixe vei putea vedea ceea ce se întâmplă într-o lumină diferită și vei realiza că nu totul este împotriva ta. Învață să te accepți așa cum ești pentru că acesta este principalul obstacol spre starea de mulțumire.
Dacă poți depăși acest prag vei redescoperi fericirea multidimensională.

 
3. Pune accentul pe armonie

Nu ai cum să-ți atingi obiectivele dacă îți vei irosi timpul certându-te cu oamenii din jurul tău. Este mult mai benefic să menții relațiile de comunicare pozitivă pentru a crea un sistem de sprijin reciproc care te va susține tot restul vieții.

 
4. Bucură-te cu orice ocazie

Zâmbește când simți prospețimea aerului de dimineață, când bei o cafea sau când simți căldura soarelui. Lucrurile mărunte îți pot aduce multă bucurie și te vor ajuta să faci față eficient provocărilor.

 
5. Fii prezent în momentul de acum

Este regula cea mai profundă pentru ikigai. Să fii aici și acum nu înseamnă doar o prezență fizică, ci trebuie să-ți concentrezi mintea pe momentul prezent.
Cufundă-te în prezent și nu îți irosi forțele regretând trecutul sau analizând variantele posibile pentru viitor.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod