De ce se complac femeile în relații dificile?

Nevoia de iubire este partea pregnantă a marelui și eternului vis. Imboldit de această nevoie ești fără  încetare în căutarea  iubirii, care devine sensul profund al existenței tale. Când

Nevoia de iubire este partea pregnantă a marelui și eternului vis. Imboldit de această nevoie ești fără  încetare în căutarea  iubirii, care devine sensul profund al existenței tale. Când o femeie este dependentă de iubirea partenerului ei, experimentează durere  și suferă când este departe de el.

Paradoxul femeii puternice

Dependența de iubire leagă femeia de parterenul ei într-un mod iremediabil, cu cât este mai dependentă de partener cu atât mai important va deveni el. Cu cât mai important va deveni el cu atât  femeia va avea tendința să cedeze mai mult, sa fie foarte înțelegătoare și tolerantă cu viciile sau capriciile sale. Toate aceste concesii nu-l vor determina pe partener să o iubească mai mult, ci dimpotrivă va fi  tot mai puțin interesat și atras de persoana sa.

Nina I. este arhitect, conduce două firme de success, este implicată în numeroase proiecte de afaceri, reușind să-și creeze o foarte bună reputație în plan profesional. În mod contrar din punct de vedere  emoțional  este foarte dependentă de soțul ei, Relu. Starea ei de bine depinde în totalitate de dispozitia lui.

Când Relu o ignoră, Nina se simte  singură și complet ineficientă în a lua o decizie pe cont propriu . Acest tip de dependenţă îi induce senzația că nu poate trăi fără iubirea partenerului ei. Sentimentul respectului de sine este condiționat de recunoașterea și aprecierea lui,  celelalte realizări sunt devalorizate și complet lipsite de importanță.

“Nu-mi vine să cred cât de diferit mă simțeam la serviciu în  raport cu modul cum mă simțeam acasă. Colegii mă  respectau, aveau încredere  în mine și în deciziile mele ceea ce mă făcea să a să mă simt inteligentă, sigură pe mine și foarte competentă. În schimb acasă, soțul meu mă critica la fiecare pas greșit, atrăgându-mi ostentativ atenția  când nu-i plăcea ceva la mine; chiar și în fața copiilor mă jignea și mă certa cu cea mai mare nonșalanță” –ne mărturisește Nina la două luni după despărțirea de Relu.

Atunci când femeia simte o nevoie intensă de iubire, ea devine vulnerabilă față de atitudinea și comportamentul partenerului, chiar dacă  are o carieră de success și este independentă financiar.

Valoarea succesului, câștigul financiar, statutul și prestigiul pălesc în fața acestei nevoi. Mai mult, adevărata noastră fire și slăbiciunile noastre devin transparente  în cadrul  relațiilor noastre intime.

Nesiguranța și amestecul dintre iubire si abuz au rolul de a mentine  femeia  într-o relație de dependență afectivă.  În acestă condiție femeia  va fi tentată să caute  o cale prin care să-și determine partenerul să devină  mai bun, mai atent, mai iubitor.

Comportamentul instabil al bărbatului îi induce partenerei impresia că trebuie să se străduiască să rezolve tot ce nu merge în relație.  Și astfel, pentru iubirea și aprobarea partenerului,  ea acceptă să-i “cedeze puterea”. Cedarea puterii poate fi manifestată în diferite forme, printre care amintim- oferirea unui grad sporit de independenţă partenerului, admiterea greşelilor, manifestarea respectului şi disponibilitatea de a accepta compromisuri etc.

Speranța că totul se va schimba

Anda M. s-a confesat –“ uneori simt că aș putea  să controlez modul cum se poartă cu mine, dacă aș actiona așa cum vrea el și aș face ceea ce-mi cere.” Anda  a pornit în căutarea formulei magice- cum ar trebui sa se poarte ea  pentru ca prietenul ei  să fie mereu iubitor cu ea și să renunțe la crizele tot mai frecvente de furie și agresiune verbală.

Din nefericire nu exista nicio formulă magică, dispoziția fluctuantă a “bărbatului dificil” este complet independentă de comportamentul și atitudinea partenerei. Dar acest ritual  de ceartă și împăcare alimentează speranța  fiecarei femei implicate într-o relație dificilă. Izbucnirile iubitului ei erau aproape întotdeuna urmate de scuze, lacrimi, flori.  Pentru Anda acest lucru era teribil de flatant și in plus îl considera o dovada a faptului că el avea să se schimbe, că se vor căsători și vor fi fericiți. Scuzele, regretele exprimate în cel mai artistic mod posibil, florile etc. reprezintă o capcană foarte subtilă , care te încurajează să crezi ca lucrurile vor merge mai bine în viitor.

Speranța că se va schimba, căutarea formulei magice și intensitatea iubirii se combină, plasând femeia într-o poziţie vulnerabilă. Faptul că acceptă insultele lui, umilinţele si tacticile de intimidare îi conferă partenerului o puteră enormă asupra ei - acum poate să-i controleze sentimentele și comportamentul printr-o simplă schimbare a dispoziției. Dacă te recunoști în acest tip de relații este bine să te gândești serios care este limita ta de suportabilitate psihologică .

Schimbarea autentică nu vine niciodata singură, ci doar acompaniată de dorințele, motivațiile și acțiunile noastre.

De aceea este recomandat  ca partenerii să fie atenţi la modul cum își împart puterea și controlul atunci când iau decizii în relaţie. Partenerul care dorește să se impună trebuie să și investească mai mult ( prin metode precum împărtăşirea gândurilor şi a sentimentelor intime, prin ascultare şi prin implicarea în sarcinile domestice şi în alte activităţi etc), pentru a asigura dezvoltarea armonioasă și echilibrată a relației.
Mă puteţi găsi şi pe pagina de facebook.

mihaela-sterian
mihaela-sterian
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod