Cum ne putem dezvolta şi îmbunătăţi viaţa prin meditaţia mindfulness

Sunteţi alergici la sfaturilor atotştiutorilor? Ori poate plictisiţi de reţetele de success care vă arată cum să trăiţi bine? V-aţi lămurit că esenţa cunoaşterii de sine este recunoaşterea libertăţii? Sau vă place să exploraţi meandrele minţii şi să va delectaţi cu jocul emoţiilor?” (Cum gătim realitatea – Daniela Andreescu).
Trăim de cele mai multe ori haotic, neverosimil de haotic, setaţi ca nişte roboţei pe fast forward, pe principiul “repede şi acum”. Nu mai avem răbdare nici cu noi, nici cu ceilalţi. Nervii sunt întinşi la maxim. Trăim dezorganizat şi ne ducem existenţa într-o societate extrem de competitivă, de selfishness, lipsită de nuanţe şi chiar de conţinut uneori. Avem joburi ce ne solicită din ce în ce mai mult, suntem supuşi zilnic agresiunilor de tot felul, stresului şi lipsei de timp, lipsei de afecţiune şi înţelegere. În aceste condiţii cum ne mai putem găsi echilibrul emoţional, cum ne mai putem găsi liniştea interioară, ne putem regăsi pe noi înşine în toată această ecuaţie a vieţii? Cum devenim proactivi, transformând stresul din duşman în aliat, din ceva distructiv în acel ceva constructiv care ne motivează să mergem mai departe.
Psihologii vin cu prognoze alarmante şi ne vorbesc despre importantă explorării trăirilor interioare şi a gestionării corecte a reacţiilor şi a emoţiilor.De aceea este important să ne acordăm timp, timp de calitate şi să ne centrăm mai mult atenţia asupra propriei persoane, să trăim în armonie cu ceilalţi şi cu noi înşine.

Cel mai dificil exerciţiu de imaginaţie
, scria Daniela Andreescu în cartea sa “Cum gătim realitatea”, este să ne apropiem de realitate. Dar cum s-o recunoaştem când n-am cunoscut-o vreodată? Sau poate am cunoscut-o, dar nu ne mai amintim?

Ce înseamnă meditaţia mindfulness

Mindfulness înseamnă înainte de toate schimbarea unor paradigme, a unor stereotipuri de gândire, a unor prejudecăţi, a unor mentalităţi vechi cu privire la viaţă noastră. Mindfulness înseamnă înţelegerea mecanismelor prin care putem ajunge la starea de bine, iar această prin exerciţiu să devină starea noastră naturală, firească.

Cum ne putem focusa atenţia pe prezentul din viaţă noastră, devenind profund conştienţi de acest lucru? Putem deveni mai empatici, mai creativi, mai buni, mai înţelegători, mai iubitori în mod conştient?

Mindfulness se referă la modalitatea în care noi ne raportăm şi ne conectăm mereu la sinele nostru. Conceptul este preluat din vechile tehnici de meditaţie budistă, dar astăzi reprezintă o tehnică de concentrare a atenţiei asupra momentului prezent şi a acceptării, fără prejudecăţi, a gândurilor, emoţiilor şi senzaţiilor ce ne definesc că oameni.

“Cu toţii ne trăim prea uşor vieţile, că şi cum am uită pentru o clipă că suntem aici – unde suntem déjà – şi că suntem implicaţi în ceea ce suntem déjà implicaţi, în acţiunile noastre pe care le întreprindem. În fiecare moment ne regăsim la răscrucea lui aici şi acum...”, Jon Kabat - Zinn

Prin intermediul tehnicilor de meditaţie mindfulness, putem ajunge la o înţelegere profundă a sinelui, învăţăm să trăim acum şi aici, fără să aducem trecutul că un soi de bagaj emoţional mult prea greu şi chinuitor în prezentul nostru sau fără temeri legate de incertitudinea pe care ne-o rezervă viitorul.

Practicarea tehnicilor mindfulness ne poate aduce multiple beneficii în viaţă noastră de zi cu zi, cu aplicabilitate în toate zonele noastre de interes şi în toate domeniile în care noi interacţionăm unii cu alţii.
De la ameliorarea stărilor de depresie şi anxietate la rezolvarea problemelor de natură somatică.

Din punct de vedere al interacţiunilor şi al relaţiilor interumane, aceste tehnici îmbunătăţesc relaţiile de cuplu, prin simplul fapt că partenerii învaţă ceea ce înseamnă toleranţă, bunăvoinţa, să se accepte atât pe sine cât şi pe celălalt, să conştientizeze faptul că omul este supus greşelii şi că nimeni nu este perfect, dar că avem capacitatea de a tinde către perfecţiune, de a deveni mai buni, de a ne scoate la iveală potenţialul şi cea mai bună varianta a noastră, că oameni. Mindfulness poate fi aplicat cu succes şi în relaţiile dintre părinţi şi copii sau în viaţă noastră socio-profesională.

În fond, secretul, dacă îl putem numi secret, tehnicilor de meditaţie stă tocmai în capacitatea noastră de a ne conecta la prezentul din viaţă noastră, reprezintă felul în care decidem  să abordăm şi să ne raportăm la acest prezent, dacă şi cum alegem să participăm activ, atent, conştient la viaţa noastră.

Autor: Sorin Lucaci

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod