Problemele seductiei la barbati

Faptul ca un barbat mocneste o pasiune profunda pentru o femeie, s-ar putea sa-l ajute, insa atunci cand vine vorba sa-i sucesti capul unei femei, succesul sau esecul...
Faptul ca un barbat mocneste o pasiune profunda pentru o femeie, s-ar putea sa-l ajute, insa atunci cand vine vorba sa-i sucesti capul unei femei, succesul sau esecul unui barbat s-ar putea sa fie determinat de structura creierului sau. Se pare ca unii sunt nascuti pentru a seduce, iar altii sunt nascuti pentru a gafa.

Abilitatea de a face totul asa cum trebuie intr-o conversatie plina de dulcegarii cu o femeie poate fi "piatra de incercare" pentru creierul unor anumiti barbati norocosi. Insa multi altii sunt sortiti sa fie fraierii lipsiti de orice fel de romantism care nu-si pot controla nici macar mainile atat de dornice, potrivit oamenilor de stiinta. Categoria in care intra un anumit barbat depinde de un anumit "circuit de curtoazie" din creierul sau.

Apropierea romantica


Atunci cand functioneaza cu adevarat, seductia apare de la sine. In primul rand, impulsul de a asculta muzica romantica, apoi o usoara tentativa de atingere inainte ca totul sa ia o intorsatura ceva mai serioasa. Insa atunci cand acest circuit al creierului, format din 60 de celule nervoase, esueaza, barbatul se transforma intr-un stangaci lipsit de orice fel de tact, care va incerca sa ajunga direct la ceea ce-si doreste, in loc sa actioneze din aproape in aproape.

Profesorul Bruce Baker de la Universitatea Stanford din California afirma: "Atunci cand ne interferam cu functionarea acestor 60 de celule, barbatii pierd din vedere acesti pasi initiali si incearca sa obtina totul dintr-o data. Astfel ca ceea ce ar trebui sa dureze in mod normal 4 minute, se reduce la doar 10 secunde - iar aceasta modalitate de a actiona nu functioneaza tocmai bine.

Cercetarile au fost facute initial pe sistemul nervos al musculitelor si se pare ca functiile celulare de baza ale acestora sunt foarte asemanatoare cu cele ale oamenilor. Nu am fost deloc surprins sa observ ca si comportamentul sexual uman are la baza un circuit elementar in sistemul nervos care mediaza atractia si imperecherea".

Un ritual complex


Majoritatea genelor de dezvoltare sunt similare la musculite si la oameni. La musculite, masculul trece printr-un ritual complex atunci cand incearca sa atraga o femela. El simte si urmareste femela, o atinge usor cu piciorusul din fata, "ii canta" prin vibrarea aripilor si in final se apropie de ea inainte de a incerca sa se imperecheze. Insa toate aceste cinci etape zboara pe fereastra cand o parte din celulele nervoase ale circuitului de curtoazie nu functioneaza asa cum ar trebui.

Profesorul Baker mai spune: "Daca veti privi cu atentie comportamentul primar al zburatoarelor, veti descoperi o abilitate innascuta de a atrage pe cineva din aceeasi specie si de sex opus. Le atingi si le acorzi atentie, le canti o melodie de dragoste si asa mai departe. Asa ca actiunile primare sunt extrem de similare cu ceea ce fac oamenii pentru o imperechere de succes si pentru a produce descendenti".

Felul in care acest proces se manifesta la oameni - indiferent ca merg la concerte de muzica rock sau la opera - tine de cultura si se bazeaza pe educatia pe care a primit-o fiecare in parte. Insa aici aflam care este impulsul primar de reproducere si strategia de baza a acestui proces.

Vindecarea barbatilor infideli


Un studiu asemanator a fost realizat pentru a cerceta de ce anumiti barbati sunt incapabili sa se opreasca la o singura femeie si continua sa faca noi si noi cuceriri. Oamenii de stiinta considera ca tendinta Casanova poate fi stopata folosind o modificare a creierului masculin printr-o terapie a genelor.

Injectarea la intamplare a diferitelor animale cu "gena dragostei" poate sa le transforme in parteneri monogami si devotati, au afirmat specialistii. Acelasi tratament poate fi utilizat si pe oameni. Descoperirile s-au bazat pe raspunsul creierului la vaso-presiunea hormonala, care joaca un rol important in comportamentul barbatilor, asa cum ar fi agresivitatea, comunicarea si activitatea sexuala.

Oamenii de stiinta americani care s-au ocupat cu acest studiu, au declarat ca exista posibilitatea ca folosirea unei tehnici similare sa duca la transformarea unui Casanova intr-un sot iubitor si familist cu ochi numai pentru sotia sau iubita lui.

Vasopresiunea are loc dupa contactul sexual, stimuland "centrul satisfactiei" din creier. Cercetatorii considera ca in timp ce majoritatea oamenilor asociaza astfel de sentimente de satisfactie cu o partenera anume, ceilalti care au un nivel scazut al acestor receptori, nu fac o astfel de conexiune - ceea ce inseamna ca acestia sunt mult mai dispusi sa-si insele partenerele.

Specialistii au injectat o singura gena continand receptori de vasopresiune la nivelul creierului la masculii infideli si au observat dupa aceea comportamentul acestora de imperechere. Cei modificati astfel s-au transformat direct in parteneri fideli pentru ultima femela cu care au fost inainte de a fi injectati.

Dupa o perioada de observare de 24 de ore, acestia s-au apropiat din ce in ce mai mult de partenera lor, ignorand orice alta femela care le putea fi o eventuala partenera de imperechere. Se pare ca exista cel putin un factor genetic care este implicat in controlul tendintei umane de a forma o singura pereche pentru intreaga viata sau cautarea permanenta de noi parteneri sexuali. Dar se pare ca receptorii de vasopresiune pot fi unii dintre acesti factori.

Specialistii avertizeaza insa ca in lumea fiintelor umane, cultura si experienta personala a fiecarui individ are o influenta extrem de puternica asupra comportamentului acestuia. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca unii dintre urmasii lui Casanova sa nu vrea sa fie vindecati. Oamenii de stiinta spera ca astfel de descoperiri sa fie relevante si pentru alt gen de tulburari, cum ar fi autismul, cand persoanele respective au mari probleme in formarea de noi relatii sociale, sugerand ca astfel de tulburari pot fi cauzate tot de un nivel scazut al unor astfel de receptori.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod