Patricia Osmani, avocata pasionata de politica

Ma asteptam sa intalnesc o femeie dura si energica. O avocatacare a reusit, pana la 31 de ani, sa-si construiasca o cariera instrainatate. Stiam ca Patricia Osmani este avocat in baroul din New Yorksi ca a revenit, dupa zece ani de experienta profesionala internationala,in tara. M-a mirat blandetea cu care ne-a intampinat si calmul impecabilal comportamentului sau.

Emotiile, referitoare la tracul invitatului in fata obiectivului aparatuluide fotografiat, ne-au fost si ele spulberate. Patricia s-a comportatdegajat,intocmai ca un fotomodel. Am aflat ca experienta acumulata inurma celor doi ani, cat a lucrat ca reprezentant al biroului de relatiicu presa al ONU, in perioada evenimentelor din Croatia si Bosnia, estemotivul comportamentului sau.

"Dupa ce am absolvit Facultatea de Filologie, pentru ca vorbeam fluent6 limbi straine, am lucrat la biroul de presa al ONU.
In fiecare zicomunicam declaratiile oficiale in fata a zeci de flash-uri si camerede luat vederi ale ziaristilor", ne-a spus Patricia. Dupa incheiereaconflictului, s-a casatorit si a inceput, la New York, a doua facultatesi a obtinut un doctorat in drept de la Universitatea Columbia.

Datorita experientei acumulate, in Croatia, in 1997 a lucrat la TribunalulPenal International de la Haga. In aceeasi perioada, Patricia Osmania divortat si a devenit asociat al firmei de avocati Coudert Brothersspecializandu-se in fuziuni si achizitii. Activitatea intensa a obligat-osa calatoreasca mult si sa locuiasca, de-a lungul carierei sale, in afarade Romania si Statele Unite, in Italia, Croatia, Franta si Olanda.
"Fiecaretara mi-a consolidat identitatea europeana si balcanica. Mi-a intaritconvingerea ca dorintele si aspiratiile mele, atat profesionale cat sipersonale, sunt legate de Romania. Viata, intr-o cultura straina, mise pare un surogat, un provizorat, interesant pentru un timp dar numaica experienta necesara", spune apreciind ca in Romania ultimei perioadelucrurile s-au schimbat in bine si ca aici este locul unde doreste sa-sicreasca cei doi copii, Emir de 6 si respectiv Amil de 7 ani.

Intoarsa acasa, Patricia nu s-a gandit sa renunte la cariera. Esteconsultant juridic al firmei de avocatura Linklaters, unde a descoperitca o pasioneaza domeniul legislativ, in urma colaborarii la redactareamai multor legi.
Iar pentru ca simte ca poate face mai mult, si-a propusca in viitorul apropiat sa influenteze viitorul politic al tarii, prinimplicarea sa in politica. "Va fi greu, dar orice realizare necesita muncasi sacrificii. Principala mea problema, dupa cum am observat de candm-am intors in tara, este ca in Romania este mai dificil sa faci ceva,ca femeie. A fi avocat - femeie aici este mai greu decat in America,unde problema consta in numarul mic al femeilor care doresc sa lucrezein domeniu. In nici un caz nu este vorba despre discriminare. Este doarindiferenta. Aici suntem privite cu lejeritate, fara a fi promovate sauimplicate in activitati principale.
Cred insa ca numai personalitateafiecareia dintre noi poate schimba aceasta atitudine", mai spunePatricia, convinsa ca tenacitatea si calmul sunt armele unui avocat siale unui invingator.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod