Fernandes, de... 3XM: manechin, muncitoare, modesta

Are 23 de ani si aduce lumea modei in casele noastre, sambata desambata. Fernandes si-a inceput cariera de manechin la 18 ani. Nu s-amultumit cu faptul ca masurile 90-60-90 si culoarea exotica a pieliiii asigurau succesul. A muncit cu seriozitate si, un an mai tarziu,a devenit prezentatoarea emisiunii ProFashion. Acum este studenta laFacultatea de Jurnalism a Universitatii Media.

Acasa la ea, Fernandes, mi-a dezvaluit o latura pe care nu o vazusem peecranul televizorului: relaxata, dezinvolta si foarte amabila. Frumoasamulatra nu are pretentii de vedeta sau, daca are, stie sa le ascundafoarte bine. M-a convins de asta atunci cand am vazut o mana fluturandla balconul de la etajul zece, facandu-mi semn sa urc.

Care a fost inceputul carierei tale de manechin si ce ai simtit la primadefilare pe podium?
Aveam 18 ani, tocmai terminasem liceul, cand am participat la prezentareacolectiei "Ultramarine", a Casei Janine. Crede-ma ca abia pot sa imiamintesc ce s-a intamplat atunci, din cauza emotiilor pe care le-amavut. Eram in spatele scenei, impreuna cu celelalte manechine si imitremurau picioarele de emotie. Am auzit-o pe Janine la un moment dat caimi spune: "Hai, acum!" si m-am trezit pasind pe scena.
Am avut senzatiaca au trecut secole in secundele in care am traversat podiumul si amfacut o pirueta. Emotiile se repeta de fiecare data. Altfel, unde armai fi farmecul?

Cum ai ajuns sa prezinti emisiunea ProFashion?
La o prezentare de moda, din august 1997, m-a observat domnul AdrianSarbu. La sfarsitul spectacolului, m-a intrebat daca nu vreau sa facteleviziune. In sinea mea imi ziceam ca nu pot avea atata noroc. Oricum,pe atunci era foarte in voga Gianina Corondan, care prezenta Vremea,si ma atragea sa incerc si eu asta. Am dat niste probe pentru Meteo,dar se pare ca nu am fost cea mai potrivita. Am inceput orele de dictiecu d-na profesoara Elena Carstea. Vorbeam destul de prost, ma grabeam,voiam sa spun totul dintr-o suflare. Am trecut si peste asta. Si... innoiembrie 1997, s-a lansat ProFashion-ul.

Ce inseamna munca ta de prezentatoare acum si ce presupunea ea acumpatru ani?
La inceput, citeam niste texte scrise de altii. Nu aveam ce sa comentez,nici nu ma prea pricepeam. Lucram impreuna cu Andreea Raicu. Producatoriiemisiunii au vrut doua fete care sa intrupeze doua personaje diferite: otipa feminina si una mai baietoasa.
In acea perioada, exista un regizorin spatele nostru care ne indica niste miscari artificiale. Nu eramnaturale. Dupa cateva luni, am iesit pe teren, la diferite interviuri siam inceput sa fac stand-up-uri. Imi tremura mana pe microfon si aveamintrebarile scrise. Totul necesita timp, experienta. Dar am trecutsi peste greselile inerente incepatorului. Am cunoscut oameni foarteinteresanti. Interviurile cu Naomi Campbell, Claudia Schiffer si BrigitteBardot au fost adevarate provocari. Satisfactiile sunt nenumarate.

Ai devenit foarte cunoscuta intr-un timp relativ scurt. Cum te impacicu statutul de vedeta?
Dar nu ma consider o vedeta. Vezi, la noi vedetismul este foarte prostinteles. Ai aparut o data pe ecranul televizorului si esti vedeta. Actorule adevarata vedeta. Dar se vede ca televiziunea e pusa pe acelasi plancu cinematografia sau teatrul.

Ce crezi despre emisiunile de stil si frumusete produse de alteteleviziuni?
Dupa parerea mea, sunt niste emisiuni populiste. Nu pot sa calific altfelproductiile care prezinta cum arata cineva inainte de machiaj si cumarata dupa. Spre deosebire de ele, ProFashion-ul educa. Imi amintesc depastilele Milenium, din fiecare seara, care iti dadeau ocazia sa aflilucruri interesante despre istoria fustei, istoria pantalonilor sau aunui parfum.

Care sunt calitatile necesare unui manechin?
In primul rand, sa stie sa asculte.
Sa nu faca figuri, adica sa mearga lao filmare si sa se planga de orice. O astfel de atitudine lasa o impresiefoarte proasta si a doua oara nu va mai fi solicitata. Se poate spuneca modelele sunt muncitori sezonieri. In functie de cum sunt cotate,isi negociaza contractul. E important ca in contract sa ceri si platapentru orele suplimentare. Eu tocmai am facut un spot publicitar carese difuzeaza pe MTV. Agentiile din strainatate aleg modelele din Romaniapentru ca aici e o piata bogata si mult mai ieftina.

Cum iti imparti timpul intre profesie, facultate si prietenul tau?
Incerc sa le echilibrez in chipul cel mai fericit. Ma deranjeaza foartemult faptul ca trebuie sa plec de la cursuri pentru o filmare. Stii cume, scoala e dupa orele de serviciu. Cat despre prietenul meu, suntemimpreuna de doi ani si jumatate. Si stiu ca nu e normal sa te vezi cuiubitul dimineata la cafea si seara la cina. Suntem amandoi ocupati,dar incercam sa ne facem timp si pentru noi.

Unde va veti petrece vacanta?
Dupa ce termin si ultimul examen din sesiune, vom pleca intr-o vacantain afara tarii. Milano, Grecia, America, nu ne-am hotarat inca. Oricum,sunt sigura ca nu vom petrece nici un week-end in Bucuresti, fie caplecam la mare, la munte sau undeva in Croatia.
Pe de alta parte, tinfoarte mult sa urmez cursurile Institutului Francez.

Care e stilul in care te imbraci si unde iti faci cumparaturile?
Imi plac modelele sport, lejere, in care ma simt foarte comod. Asmerge in fiecare zi sa imi iau haine, dar asta nu inseamna ca sunt o"fashion victim". Tocmai mi-am cumparat doua rochii de la Venera Arapucare mi-au placut foarte mult. Nu prea vizitez magazinele romanesti,decat Janine sau Mango, pentru cate un tricou. Imi cumpar haineledin strainatate. In Statele Unite gasesti foarte multe lucruri sport,chiar daca sunt "no name". Cand am apelat la produsele din magazineleromanesti, s-a intamplat sa apar la o intalnire importanta imbracata inaceeasi rochie ca si o alta doamna. E cam neplacut.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod