Dosar Eva. A împins-o Alexander McQueen spre moarte pe femeia care l-a făcut celebru?

Prezentările lui McQueen au fost întodeauna strălucitoare. Singura care a crezut mereu în geniul lui a fost Isabella Blow


După câțiva ani, s-a întâmplat ceva îngrozitor. McQueen primise postul de director de creație al Givenchy, în 1996. Avea un salariu și o grămadă de bani pentru a-și plăti echipa. Blow era fericită: credea că McQueen o va recompensa pentru sprijinul ei. A vorbit cu soțul ei, iar acesta și-a pus contabilul, vorbitor de franceză, să studieze contractul oferit de Givenchy lui McQueen. Acesta a cerut un salariu pentru McQueen în jurul a 150.000 de lire sterline, mai mult decât oferta.

Însoțit de Isabella Blow, McQueen a luat trenul Eurostar de la Londra spre Paris pentru a semna contractul. Dar, pentru prima oară, tot ce spunea ea părea să-l enerveze. "Mă f...e la cap într-una", i s-a plâns el lui Detmar, după ce Isabella și-a dat jos chiloții în tren și a început să facă schimb de haine cu un model. Alex s-a supărat iar la Paris, când au trebuit să mai comande un taxi pentru că nu mai aveau unde să bage hainele și bagajele Isabellei.


Spre seară, contractul era semnat și Blow sărbătorea cu McQueen. Șampanie și caviar la discreție, voie bună. Ea visa să-i stea pe aproape, plănuia să deschidă un salon în Paris. Numai că planurile lui de viitor n-o includeau și nici măcar nu s-a ferit. Când a aflat, Isabella a fost devastată, povestește Detmar, care consideră că decizia lui McQueen a fost o trădare. "Problema a fost că Issie nu putea să renunțe la el, pentru că era dependentă de McQueen."

Și-a îngropat dezamăgirea în ea și a continuat să facă tot ce putea pentru McQueen: pictoriale cu cei mai buni fotografi. În 1998, relația lor nu mai era ca înainte, scrie Andrew Wilson. "E ca un vampir. Ai nevoie de cineva și pe urmă nu-ți mai trebuie droguri", spunea ea. Isabella avea nevoie de sprijin. Cu o părere de sine la pământ, ea începe să se simtă o ratată: era urâtă, n-avea destui bani și nu putea avea copii.
Prietenii au intrat la bănuieli când ea a început să se poarte radical.
A dat 10.000 de lire pe taxi, a avut o aventură cu un camerist italian, și-a dezvelit sânii într-un restaurant.

În ianuarie 2003, Detmar s-a săturat și a depus actele de divorț. Când McQueen a auzit, a dus-o pe Isabella direct la spitalul psihiatric din Roehampton, Londra, unde a fost diagnosticată cu depresie clinică. Trei luni a stat internată acolo.
Designerul a plătit o parte din factură, dar îi era greu să lupte cu boala ei. "Se temea de întunericul ei, pentru că îl avea și el pe al lui. Așa că nu se ducea la ea, nu-l blamez pentru asta. Issie a încercat tot timpul să readucă primele zile, dar lumea aia s-a dus", povestește Detmar.

Câțiva editori de la Vogue credeau despre el că e un băiat nespălat și banal. Redacția avea un standard foarte ridicat și el părea atât de necioplit... Avea mereu un miros și era transpirat și soiosPlum Sykes
După ce a fost externată, Isabella s-a împăcat cu fostul soț. McQueen considera că relația lor e toxică și a stat departe de ea vreo câteva luni, scrie Wilson.
Apoi, în martie 2006, ea a avut prima tentativă de sinucidere. A luat un pumn de pastile, dar a fost salvată de sosirea neaşteptată a unui prieten.
În următoarele luni, ea a mai trecut printr-o încercare de suicid cu pastile şi a intrat deliberat cu maşina într-un camion al retailerului Tesco. "Întotdeauna am urît Tesco", a spus ea cu un umor negru inegalabil.

Într-o zi, a fugit dintr-o clinică, a luat un taxi până la un pod peste o autostradă. Îmbrăcată cu un palton Prada, se pregătea să sară când în ultimul moment s-a răzgândit. Dar era prea târziu: a căzut şi şi-a rupt gleznele şi picioarele. Mai târziu, ea declara că de vreme ce nu mai poate purta tocuri, nu mai are de ce să trăiască.

Însă după încă o internare în spital, din nou suportată parţial de McQueen, şi-a revenit. Iar în aprilie 2007 l-a invitat pentru un weekend la reşedinţa din Hilles. S-a pregătit special: a pus ditamai posterul cu el în hol şi a pregătit o masă somptuosă.

McQueen şi-a bătut joc de ea. A venit cu nişte prietene, s-a încuiat în camera lui şi a refuzat orice mâncare, cu excepţia brânzei Cheddar. "A fost greu pentru Issie. Tot ce făcea mergea prost şi e trist că Alexander n-a putut să vadă asta şi să tragă puţin de el. Cred că asta a fost ultima lovitură pentru ea", povesteşte Detmar.

Mai târziu, McQueen a susţinut că a stat trei ore de vorbă cu ea în după-amiaza aceea. Publicista Suzy Menkes, căreia Blow îi trimisese mai multe e-mailuri din care răzbătea disperarea, are altă versiune: "Issie părea foarte însingurată şi se simţea dezamăgită că Lee a abandonat-o."

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • yo pe 15 Feb 2015, 09:10
    recunostinta

    Recunostinta este o floare rara, putini o pot avea. Daca nu pretuiesti si nu respecti un om atunci cand este langa tine, cand este in viata, degeaba mai plangi dupa el cand acesta nu mai e. Lacrimile si cuvintele nu valoreaza nimic in fata unui mormant. Pacat de ea, ca nu a reusit sa treaca peste dezamagirea pe care i-a provocat-o acel individ, iar el cred ca-si merita soarta.

    4
    0

  • nena voda pe 15 Feb 2015, 07:59
    McQueen şi Blow

    O lume care nu are nimic sfânt , lipsită de DUMNEZEU şi de iubire adevărată , aşa va sfârşi .

    4
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod