File de poveste cu Zina Dumitrescu


De 30 de ani face moda dar nu s-a plictisit inca. "Am capacitatea sa creez 50 de modele pe ora,cu conditia sa am materiale de calitate in fata", marturiseste creatoarea Zina Dumitrescu atuncicand o intreb care este secretul sau.

Ii place sa creeze in stilul clasic - elegant: "Dar am inceput sa fac si moda pentru tineret,ma amuza acest lucru. De asemenea, creez modele pentru barbati si copii." Creatoarea spune caadora sa lucreze cu materiale de foarte buna calitate, preferand taftaua, santungul, catifeaua,brocartul, stofele foarte fine, gabardina. Este designer la Casa de Moda Venus si ceva vreme s-aputut lauda ca face si jurnalism: "Am realizat rubrica de moda a Ceaiului de la ora 5, iar acummai colaborez, inca, cu niste reviste."

Privind peste ochelari, cu ochii mari si sagalnici, machiati in verde, Zina Dumitrescu, afirma cutarie ca "menirea noastra, a designerilor autohtoni, este sa trecem prin filtrul propriei exigentesi apersonalitatii, tendintele europene ale modei, dictate de catre francezi si italieni, adaptandu-lefemeii din Romania."

Prietenoasa si volubila, creatoarea spune ca nu visa la meseria pe care o practica de o viata.Dimpotriva, era studenta la Facultatea de Drept, in anul III, cand matusa sa, bibliotecara laTeatrul National si artistii pe care ii cunostea, au indemnat-o sa dea la Teatru. Nu a stat peganduri ci a pus mana si a invatat doua poezii: "Floare Albastra" si "Fabula Animalelor", pentruexamenul de admitere. Unde s-a prezentat nu oricum, ci imbracata intr-o rochie superba, verde, cuun decolteu... cuminte spus indraznet si fusta peste o multime de jupoane. "Comisia m-a placut,eram o frumoasa. Le-am recitatcateva versuri din cele doua poezii pe care le invatasem si am intrat la Facultate", isi amintestezambind creatoarea. Dar pentru ca mama sa insista sa o vada terminand o facultate "serioasa", aterminat Dreptul la fara frecventa.

Sansa ei de a se lansa in lumea modei s-a petrecut un an mai tarziu cand Centrul de Creatie alFabricii de Confectii Bucuresti le-a luat ca manechine pe Zina si pe Stela Popescu. "Am descoperitca am ovocatie pentru moda, am inceput sa imi asortez accesoriile, sa imi construiesc o garderoba, salucrez la culori. Stela a abandonat moda, pentru ca... manca teatrul pe paine, nu-i asa? MihaiBerechet, profesorul meu, imi zicea: ."Desi lumea o cunoaste ca designer, Zina Dumitrescu a facut si filme: "O musca cu bani",film considerat cosmopolit pe acea vreme, care nu a iesit niciodata pe piata, "Badaranii" si"Tata de duminica".

Dupa terminarea Facultatii de Teatru, a inceput sa lucreze ca designer la Centrul de Creatie alFabricii de Confectii Bucuresti, pana in anul 1972. Dupa aceea, a continuat munca in noua cladire,Casa de Moda Venus, de pe Calea Victoriei, pentru care a ales chiar ea mocheta.

Credeti ca acum 20-30 de ani nu se facea moda in Romania? Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa,iar Zina este mandra de faptul ca mai lucreaza pentru Venus: "Inainte de 1989, era singura casadin tara,cu prezentari saptamanale si echipa de creatie. Lunar, realizam 40 de modele." Prezentariimpresionante se tineau si la Hotelul Intercontinental de doua ori pe an, isi aminteste creatoarea,unde timp de trei zile erau expuse colectiile celei mai mari centre din Bucuresti: "Si erau maireusite decat cele de azi, poate pentru ca erau mai multi bani sau poate acestea costau mai putin!"

In anul 1992, Zina Dumitrescu a realizat colectia "Moda indiana stilizata", prezentata intr-unturneu din Dubai, pe muzica indiana si cu un fragment dansant (Zina este si regizorul si coregrafulshow-urilor sale). In 1993, a prezentat publicului colectia "Rock din piele" iar anul acesta,in februarie,ultima colectie a fost "Bonjour Pastel".

Interesant de remarcat este ca aceia care azi sunt nume cunoscute in lumea modei au fost manechiniai Zinei Dumitrescu: Janine, Catalin Botezatu, Romanitza, Eugenia Enciu sau Dana Savuica.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ileana.voicu pe 24 Nov 2008, 16:41
    @marinecu cornelia

    Buna. Ti se intampla acest lucru pentru ca acest concurs s-a terminat. Acum ai, insa, alte posibilitati. Incearca celelalte concursuri. Zi buna.

    0
    0

  • EX_MARCE pe 14 Nov 2008, 12:33
    neclaritati in site

    verifica parola trebuie scrisa cu litere mari sau mici depinde cum te-ai logat

    0
    0

  • marinecu cornelia pe 13 Nov 2008, 19:28
    neclaritati in site

    desi primesc newsleter zilnic si sunt foarte muntumita , zilnic primesc cite o bulina,dar cind sa ma inregistrez mi se comunica eroare, oare asa patesc toti cei ce cistiga zilnic cite o bulina?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod