Yves Saint Laurent, toamna sobra si eleganta

In cadrul evenimentului caritabil destinat strangerii de fonduri in beneficiul proiectelor sustinute de UNCEF, ce a avut loc la Palatul Parlamentului, au fost prezentate, in premiera in Romania, colectiile toamna 2007 – iarna 2008 semnate Yves Saint Laurent, Alexander McQueen si Roberto Cavalli.

In noua colectie Yves Saint Laurent, eleganta rimeaza cu sobrietatea. Nu exista explozii de culoare si nici ornamente inutile, sicul fiind epurat de orice detaliu. Culorile dominante sunt negrul, noantele de gri si albastrul inchis. Din punctul de vedere al modelelor si materialelor, predomina mantourile stil pelerina, hanele din blana, manusile scurte sau semilungi, bonetele si hainele cu gluga. Vedeta este si taiorul masculin, din stofa in culori sobre. Nu trebuie sa uitam nici vestele, ingredientul de nelipsit al unei tinute stil masculin desavarsita.

Fidel spiritului casei, creatorul reinterpreteaza faimsosul smoching feminin, propunand veste cu centura, jiletci si pantaloni scurti care pun in valoare silueta. In ceea ce priveste incaltamintea, nu vei purta cizme sau botine, ci le vei asorta cu espadrile, balerini sau pantofi. Daca esti adepta unui stil mai indraznet, poti incerca combinatia bustiera vesta sau poti alege o rochie-mantou.

Nota de originalitate a colectiei este data de gulerele mari care acopera capul si de "cagulele" cochete pe care Stefano Pilati, creatorul casei Yves Saint Laurent, le propune pentru sezonul rece.

In luna august a acestui an, patronul casei YSL si cel care s-a aflat in fruntea ei pana in 2002 a implinit 71 de ani. El face parte dintre acei oameni care forteaza mana destinului prin talent si pasiunea pentru lucrul bine facut. La doar 9 ani, micutul Yves declara ca numele lui va fi intr-o zi inscris cu litere de foc pe Champs Elysées. Zece ani mai tarziu, venea la Paris unde a urmat timp de trei luni de zile cursuri de desen la camera sindicala a croitorilor. Acesta este momentul in care talentul sau a fost remarcat de Christian Dior care i-a propus sa lucreze impreuna, Yves urmand sa deseneze modelele. Timp de doi ani s-a perfectionat alaturi de mentorul sau, de la care a deprins secretele croielii si pe cele ale conceptului de Haute Couture.

Ca urmare a decesului lui Dior, Yves Saint Laurent se vede numit, la doar 21 de ani, in fruntea celebrei case de moda. In 1961 paraseste casa Dior si, impreuna cu Pierre Berge, isi creeaza propria casa de moda care ii va purta numele. Prima colectie YSL vede lumina zilei pe 29 ianuarie 1962. Zvonurile care circulau inainte de lansarea colectiei pretindeau ca modelele sunt neterminate deoarece creatorul nu a stiut sa isi finalizeze creatiile. In ciuda acestori zvonuri, prima colectie a fost un adevarat succes, asitenta ramanand impresionata de talentul tanarului designer, iar el devenind incontestabilul maiestru Haute Couture. Croielile trapezoidale anuntau era pret-a-porte-urilor care a marcat in anii '60 cea mai mare revolutie in universul vestimentatiei.

In 1966, Yves Saint Laurent creeaza primul smoching pentru femei care va deveni specialitatea casei. Rolul manechinelor este foarte important in acceptia lui YSL asfel incat in 1963, cand o colectie a sa nu a fost bine primita, creatorul a invocat faptul ca nu are manechine bune. In procesul sau de creatie, femeile sunt foarte importante. Odata schitele efectuate, creatorul are nevoie sa modeleze creatia pe corpul manechinului, cu ajutorul caruia reuseste sa definitiveze croiala si detaliile.

Ca semn al recunoasterii talentului sau, in 1985, creatorul primeste titlul de cel mai mare croitor. Patru ani mai tarziu, grupul Yves Saint Laurent este listat la bursa. In 1990, designerul dedica o colectie pentru barbati tuturor artistilor care l-au inspirat de-a lungul carierei sale. In conceptia lui Yves Saint Laurent "Nimic nu este mai frumos decat un corp nud. Cele mai frumoase haine care pot imbraca trupul unei femei sunt mainile iubitului ei. Pentru acelea care nu au avut sansa sa intalneasca aceasta fericire, sunt aici."
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tanase doina pe 24 Nov 2008, 22:10
    pelerina din stofa neagra cu blanita la git

    as vrea sa stiu daca confectionati pelerina din stofa neagra cu blanita la gat si cu 2 ciucuri si se incheie cu 3 nasturi si este ca un evantai

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod