7 ani in Tibet cu Tina R

 

In urma cu doua sapatamani in cadrul Romanian Faswion Week de la Iasi, Tina R a prezentat colectia toamna - iarna 2002-2003, purtand numele "7 ani" (ales deloc intamplator, deoarece casa de moda a sarbatorit 7 ani de existenta). Colectia a fost inspirata din filmul "7 ani in Tibet", fiind totodata si o combinatie intre cele mai importante stiluri vestimentare ale sezonului viitor, mai exact rustic si neominimalist.

Stilul rustic a fost "marcat" printr-o combinatie de croieli, machiaj, coafura, accente de safari, esarfe, cordoane - toate strict tibetane. Culorile folosite au fost tonurile de pamant, albastrul inchis alaturi de visiniu (piatra de nord) - culoare ritualica in Tibet. Salurile, esarfele si cordoanele folosite au fost innodate conform unor tehnici tibetane: dupa gat, in spate (coroana intoarsa), infasurare tip sarpele de aur (infasurat pe o mana, dupa gat pana la cealalata mana), infasurare tip pelerina.
Au fost folosite foarte mult gulerele inalte si materialele suprapuse. Si ca dovada ca a avut la baza filmul mai sus aminit, ca sursa de inspiratie a fost si tema "safari montan", caracterizata prin buzunarele foarte mari aplicate si cordoanele - simbolurile sezonului viitor.
Pantalonii folositi sunt cei pana sau foarte largi, specifici anilor '50. Acestia sunt completati de malete si de saboti, incaltaminte de baza in Tibet, in culorile specifice zonei: alb stralucitor, auriu, bleumarin. Modelele care au prezetat colectia toamna-iarna 2002-2003 pe podiumul de la Iasi au fost machiate cu diferite combinatii intre bronzul inaltimilor si insemne ritualice solare, combinatii cromatice specifice primaverii si toamnei, perioadele in care au loc ritualurile in Tibet. Iar coafurile folosite au fost cozile specifice calugarilor tibetani, aduse insa in actualitate. Intregul decor rustic-tibetan a fost completat de muzica specifica zonei.

Stilul neominimalist a fost insa prezentat pe muzica celor de la "Stigma", fiind si prima oara in Romania cand o colectie a fost prezentata pe un astfel de gen muzical.
Aceasta parte a colectiei a fost caracterizata de "total look" (aceeasi nuanta de sus pana jos), concept care revine dupa 3-4 sezoane. Odata cu el, casa de moda a propus o revenire a costumelor fie de tip safari (cu buzunare multe, inclusiv pe maneci, sau buzunare cu volumetrie) fie a celor de tip masculin sau ultrafeminizate. Culorile folosite au fost maro, negru, bleumarin si visiniu.
Sacourile si pantalonii au fost "cuplate" cu camasile de un rustic citadin, putin romantice, mult mai simple decat cele din acest sezon, fara volane, cu mici incretituri si snururi. Fustele sunt "libere", fie scurte, pana sub genunchi sau lungi, fie drepte sau in "A". O alta noutate au reprezentat-o hainele din linia "out ware" - trenciuri foarte simplificate, lungi, sau pana sub genunchi, cu revere ample sau fara revere, cu maneci foarte lungi sau trei sferturi. Unele dintre ele au adopatat stilul sport, cu buzunare foarte mari, geometrice.
Si pentru ca jeansii au devenit nelipsiti din orine garderoba, trebuie sa iti spunem ca in sezonul urmator se vor purta cei negri, alaturi de bluzele in dungi, la 45 de grade, sau de camasi care au pe dedesubt helanci. Accentele se vor opri asupra buzunarelor, iar materialele care revin la moda sunt catifeaua si pielea intoarsa. Se vor folosi foarte mult contrastele intre produse lucioase si dense, intre elemente sport si ultrafeminine, intre citadin si rustic.
Toate piesele denoda faptul ca revine moda anilor '50 (safari militar sau genul sport), a anilor '80 (combinatia de bej-gri), a perioadei 90-95 (total look-ul) si nu in ultimul rand cea din 1970, cand au fost descoperite pentru prima oara manastirile tibetane.
Asa ca daca vrei sa fii la moda in sezonul toamna-iarna 2002-2003, foloseste fie toalete de aceeasi culoare, fie unele in care fiecare produs sa fie intr-un alt ton al aceleiasi culori.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod