Ce trebuie să ştii despre rujeolă şi vaccinarea copilului tău

Primul semn al rujeolei (pojarului) este de obicei febra mare, care începe la 10 - 12 zile de la expunerea la virusul
Secrețiile nazale fluide, tusea, ochii roșii și umezi și petele mici albe pe interiorul obrajilor pot fi alte semne din faza inițială. De asemenea, după câteva zile, apare erupția pe piele, cu pete roșii care apar întâi pe față și în partea de sus a gâtului.

După aproximativ 3 zile, iritația se extinde, cuprinzând în final mâinile și picioarele. Erupția durează între 5 - 6 zile, apoi se atenuează. În medie, apare la aproximativ 14 zile de la expunerea la virusul pojarului (într-o marjă de 7 până la 18 zile).


De ce este importantă vaccinarea şi ce trebuie să ştii despre ea?


Potrivit unor informaţii transmise de Ministerul Sănătăţii, în România 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii. Rujeola (pojarul) este o boala infecţioasă care adesea duce la complicaţii, specialiştii susţinând că pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeola (pojar), boala este mortală.

Iată câteva dintre cele mai importante lucruri despre vaccinare pe care specialiştii le-au transmis şi trebuie să le cunoşti:


FALS: Nimeni nu se mai îmbolnăvește de această boală. Copilul meu nu are nevoie de vaccin.
ADEVĂR: Când numărul de copii vaccinați scade, aceste boli revin rapid în comunitate.
Focare de rujeolă (pojar), oreion și rubeolă (pojărel) încă apar în România, mai ales în comunitățile unde multe persoane nu sunt vaccinate.

FALS: Sistemul imun al copiilor nu poate face față multor vaccinuri.
ADEVĂR: Administrarea mai multor vaccinuri în același timp nu are un efect negativ asupra sistemului imunitar al copilului. În fiecare zi, copiii sunt expuși la sute de substanțe străine care generează un răspuns imun. Vaccinurile combinate economisesc timp și bani, prin numărul redus de vizite la medic; reduc disconfortul pentru copii, pentru că scade numărul de injecții. Astfel, crește probabilitatea ca un copil să beneficieze de schema completă de vaccinuri conform programului național de vaccinare.

FALS: Imunitatea naturală este mai bună decât un vaccin.
ADEVĂR: Infecția naturală asigură imunitate împotriva rujeolei (pojarului), dar este mult mai sigur să capeți imunitate prin vaccinare.
Deși rujeola poate fi ușoară, în unele cazuri, 1 din 1000 de copii mor din cauza acestei boli și până la 50 au probleme grave de sănătate care le pot schimba viața. Două doze de vaccin ROR asigură protecție de aproximativ 97% împotriva rujeolei.

FALS: Igiena și măsurile sanitare sunt responsabile pentru scăderea incidenței rujeolei, nu vaccinurile.
ADEVĂR: Igiena și măsurile sanitare au scăzut incidența anumitor boli, cum ar fi cele transmise pe cale alimentară. Totuși, boli foarte contagioase, (ca de exemplu rujeola), se vor răspândi indiferent de cât de curați suntem. Dacă oamenii nu sunt vaccinați, bolile care sunt considerate a fi dispărute vor reapărea.

FALS: Vaccinurile pot să-mi infecteze copilul cu boala pe care încearcă să o prevină.
ADEVĂR: Vaccinurile pot cauza simptome ușoare, asemănătoare cu cele ale bolii împotriva căreia protejează. O concepție greșită des întâlnită este că aceste simptome înseamnă o infecție.
De fapt, în rare cazuri (mai puțin de 1 la 1 milion) în care simptomele apar, este vorba de răspunsul imun al organsmului la vaccin, nu la boală.

FALS: Vacinul ROR cauzează autism.
ADEVĂR: Vaccinul ROR nu cauzează autism. Numeroase studii la scară mare nu au identificat NICIO legătură între vaccinul ROR și autism.

FALS: Este mai bine să faci vaccinurile unul câte unul.
ADEVĂR: Studiile au arătat ca vaccinurile făcute împreună sunt sigure și eficiente.
Nu există nici un motiv pentru care copilul tău să primească vaccinurile unul câte unul. Dacă primește trei vaccinuri o dată înseamă că este protejat corect, are de făcut mai puține vizite la medic și i se fac mai puține injecții.

FALS: Thimerosalul din vaccinuri produce autism și alte boli.
ADEVĂR: Studiile științifice nu au dovedit nicio legătură între thimerosalul din vaccinuri și autism sau alte tulburări. Mai mult, vaccinurile cu virusuri vii, cum este ROR, nu conțin thimerosal.
ROR a fost testat cu atenție și administrat la milioane de copii din întreaga lume, având un grad ridicat de siguranță.

FALS: Vaccinul ROR poate provoca efecte secundare serioase.
ADEVĂR: Cele mai multe persoane nu vor simți niciun efect secundar la administrarea vaccinului ROR. Mai puțin de 30% vor avea o reacție ușoară la locul injecției. Efectele adverse serioase ca urmare a vaccinării sunt foarte rare și cu siguranță apar mai rar decât complicațiile cauzate de pojar, otită sau rubeolă.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod