Gelozia: o dovadă de iubire sau o boală?

D. este o femeie de o frumuseţe obişnuită, bazată mai mult pe nişte trăsături regulate şi un aspect îngrijit, cochet. După 5 ani de căsnicie şi alţi 5 de prietenie, a pus capăt unei

D. este o femeie de o frumuseţe obişnuită, bazată mai mult pe nişte trăsături regulate şi un aspect îngrijit, cochet. După 5 ani de căsnicie şi alţi 5 de prietenie, a pus capăt unei relaţii care aproape a adus-o în pragul sinuciderii. Pentru a scăpa de „duşmanul de moarte”, respectiv soţul ei, a trebuit să se mute în altă ţară. S. are 27 de ani şi declară cu mândria dată de siguranţa unei femei realizată profesional şi care se simte iubită: „Faptul că el este gelos mă face să mă simt valoroasă pentru el şi certurile care apar cauzate de o criză a lui de gelozie, ne face să avem partide de sex grozave după aceea”.

Până unde este iubire şi de unde începe gelozia să sape la temelia unei relaţii şi o distorsionează astfel încât o transformă într-un fel de robie pentru cel/cea care este obiectul ei?

Poate că iubirea este una singură şi doar formele ei de manifestare atât de diverse să fi făcut obiectul de studiu al atâtor poeţi, filozofi, psihologi şi astrologi. O persoană care are un puternic marcaj pe zodii de Foc(Berbec, Leu şi Săgetător) îşi exprimă afecţiunea cu ardoare, impulsiv, grăbit şi uneori melodramatic. O alta care are multe zodii de Apă este mai timidă, tatonează mult terenul până se simte sigură de răspunsul pozitiv al partenerului, se simte mai legată de acesta şi este afectată mai profund de orice sincopă în relaţie.

La fel, nevoile afective ale oamenilor, bărbaţi sau femei, ceea ce aşteaptă ei de la partenerii lor sunt diferite.

Unii se simt iubiţi dacă sunt alintaţi şi li se spun complimente, alţii doresc atingeri, mângâieri, alţii apreciază darurile, alţii fidelitatea şi tot aşa. O definiţie simplă a geloziei este că ea reprezintă teama de a pierde partenerul. De la o simplă senzaţie de nelinişte, ea poate degenera într-o suspiciune permanentă faţă de acesta, ajungând o fobie, o frică iraţională şi chiar se poate manifesta ca o psihoză delirantă, în care gesturi şi comportamente inofensive ale partenerului sunt interpretate ca fiind trădări evidente. Punctul de plecare al oricărui stadiu de gelozie este instinctul de posesiune şi nu cantitatea de iubire, dacă am putea să o măsurăm cumva pe aceasta din urmă. Cu cât acest instinct de posesiune este mai mare şi el se manifestă în sfera afectivă, cu atât sunt mai mari şansele ca o persoană să fie geloasă, să nu aibă încredere în parteneri.

Analizând sute de compatibilităţi şi zeci de cazuri de infidelitate, am constatat că unele zodii sunt mai predispuse spre a fi geloase decât altele. Există şi aspecte planetare specifice fiecărui caz, care întăresc această tendinţă înnăscută, dar deja acestea sunt chestiuni astrologice foarte tehnice. Am constatat că cele mai posesive zodii sunt Scorpionul şi Taurul, ele fiind situate pe zodiac, pe aşa numită Axă a Posesiunilor, guvernând banii şi sexul, într-o asociere interesantă.

Sexul, relaţia intimă dintre două fiinţe, este ceva care înseamnă a poseda fizic şi energetic, din punctul de vedere al astrologiei şi chiar conform tradiţiei, iar acest aspect este încă întipărit în ADN-ul nostru, în ciuda emancipării moderne. Atât Scorpionul, cât şi Taurul sunt semne fixe, caracterizate prin stagnare, fixism, ataşament puternic şi un instinct de posesiune foarte acut. Scorpionul este strict legat de sex, de organele sexuale, şi este recunoscut pentru  suspiciunile sale, pentru neîncrederea generală în oameni, iar Taurul manifestă o dorinţă puternică de a poseda fizic şi de a păstra(Hagi Tudose sigur a fost un Taur strângător peste măsură), căci e un semn Fix de Pământ. Racul(semn de Apă) şi Capricornul(semn de Pământ) ar fi perechea următoare de semne predispuse spre gelozie, deşi cei care au planete în aceste zodii se vor manifesta într-un mod mult mai subtil, discret. Racul este mai timid şi se simte el însuşi mai vulnerabil decât Scorpionul(Racul stă sub semnul sfioasei Luni, iar Scorpionul sub semnul lui Marte, zeul războiului), iar asta îl face mai prudent în a-şi manifesta sentimentele şi mai selectiv în a-şi alege partenerii. La fel, Capricornii sunt mai rezervaţi şi mai chibzuiţi, plus că au oroare să-şi arate slăbiciunile, şi de aceea au o gelozie controlabilă, ca să spun aşa.
Aceste patru zodii sunt cele care induc cel mai frecvent o teamă de trădare, o neîncredere în onestitatea partenerului, atunci când le regăsim ca aparţinând unor planete personale.
Pe un loc cinci ar putea figura zodia Leului, prin dorinţa celor care au această zodie importantă în horoscopul lor de a fi apreciaţi peste măsură şi care astfel ar putea lua chiar şi dezinteresul partenerilor drept o posibilă infidelitate. Cel mai puţin predispuse spre gelozie sunt semnele de Aer(Gemeni, Balanţă şi Vărsător), deoarece ele sunt mai cerebrale, mai detaşate. Dintre semnele de Foc, Săgetătorul este cel mai puţin gelos, căci iubeşte libertatea şi o respectă şi pe a celorlalţi, iar dintre semnele de Pământ, Fecioara este cea mai puţin geloasă: poate fi protectoare şi cicălitoare, dar nu este geloasă în adevăratul sens al cuvântului. Dintre semnele de Apă, Peştii sunt cei mai puţin geloşi, căci ei înşişi au o tendinţă de a iubi pe toată lumea sau o compasiune şi înţelegere superioară celor născuţi în alte zodii. Balanţa este semnul care poate fi cel mai adesea victima geloziei partenerilor ei, căci este cochetă, frumoasă şi îi place să flirteze, ca şi Săgetătorul căruia îi place aventura şi riscul şi nu suportă constrângerile: dacă simte că e liber, este mai repede fidel decât dacă este controlat şi încorsetat într-o relaţie anostă.

Cazurile în care gelozia poate lua forme extreme sunt, din păcate, prea frecvente ţinând cont că această variantă patologică poate duce la pierderea vieţii prin suicid sau crimă.

În astrograma natală a Elodiei Ghinescu, o Balanţă cu Venus în Scorpion, se vede destul de clar atât predispoziţia ei de a fi victima geloziei, dar şi instinctul ei de posesivitate faţă de partener şi modul extrem de pasional de manifestare a sentimentelor. În ce priveşte pe Cristian Cioacă, el are Soarele în Taur şi Martele în Rac, zodii pe care le-am enumerat primele ca fiind implicate în accese de gelozie extremă. Destul de des, cei mai geloşi sunt şi cei care sunt predispuşi spre infidelitate, căci trădând, ei îşi pierd încrederea în parteneri considerându-i şi pe ei vulnerabili aidoma lor înşişi.

Precizez încă odată că simplul fapt că Soarele este într-o zodie nu este suficient ca persoana respectivă să fie automat geloasă la extrem, ci e vorba de o predispoziţie care adunată şi la alte elemente astrologice pot să facă diferenţa între o predispoziţie şi o certitudine.

AstroVesta®
www.astrovesta.com

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod