Invata sa ai incredere in tine


“Am fost avansata, la serviciu. Aveam un departament micut de coordonat. Eram sigura ca voi esua, dar mi-am adus aminte ca in facultate am coordonat elaborarea unui proiect, si mi-am indeplinit misiunea cu brio, dupa ce am stabilit exact, pentru fiecare membru al echipei ce are de facut. Am procedat la fel si cu sefia mea si am reusit perfect”, isi aminteste Maria, de 33 de ani.

“Nu iti propune obiective peste puteri si ia mereu in calcul ca sansele de reusita ale unui obiectiv sunt de circa 40%. Cu chestiunile astea in minte nu ai motive sa nu reusesti”, sustine Isabelle Filliozat.
 

Spune NU!

 
Invata sa spui „nu”. “Cei care nu au incredere in fortele proprii nu spun nu.

Am ajuns la concluzia aceasta dupa multele dialoguri cu pacientii mei la sedintele de psihoterapie. Invata sa spui nu, sa refuzi, sa te opui, fie la opiniile partenerului, fie ale sefilor, fie ale parintilor. Nu trebuie sa cazi in extrema cealalta. Filtreaza cererile care isi sunt adresate si selecteaza-le pe cele pe care le poti indeplini, care iti plac sau care te avantajeaza. Nu pledez pentru negativism! Trebuiesc acceptate si solicitarile care nu-ti convin, dar asta doar in contextul in care esti deja capabila sa refuzi”, te invata Isabelle Filliozat.

“Aveam de lucru peste puterile mele, pentru ca nu spuneam niciodata 'nu mai pot” sau „nu vreau lucrarea aceasta”.
Si asa am ajuns la penalizari, la sanctiuni. Mi-am luat inima in dinti si i-am facut sefului un memo in care ii prezentam lista tuturor lucrarilor pe care le aveam la momentul respectiv. M-a chemat la el, mi-a luat jumate din lucrari si mi-a dat o prima care sa compenseze sanctiunea! A fost o lectie si de atunci am spus, <nu, nu pot face si asta am prea mult deja!>”, se confezeaza Silvia, o tanara de 26 de ani.
 

Fii sincera!

 
Recunoaste ce iti place, chiar daca amicii si iubitul tau nu agreaza ceea ce iti place tie. Te uiti la telenovele, nu este nici o rusine – sunt un mod de defulare, de relaxare, de ce nu ai recunoaste asta.

Nu ai luat permisul de conducere, nu spune ca nu te intereseaza sa-l obtii, recunoaste ca nu ai abilitatile necesare.

A nu recunoaste neputintele sau pasiunea pentru lucruri care nu sunt agreate de grupul tau este consecinta faptului ca ti-e teama sa nu fii exclusa, respinsa.
Dar nu muzica pe care o asculti, filmele pe care le vezi, sau a avea sau nu permis auto fac din tine omul care esti!

“Increderea in sine trebuie privita ca un sport, dar nu unul oarecare, ci unul de performanta, pentru care este nevoie de un atrenament sustinut si continuu. Increderea in sine este o deprindere care se invata, care se construieste, mai mult ca oricare alta trasatura de personalitate”, concluzioneaza Isabelle Filliozat.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • ALINA pe 12 Iun 2009, 19:41
  DRA.....ATENTIE dvs.

  "a-l " se foloseste urmat de un verb care exprima o actiune. "a-l incuraja" are rol de verb si reprezinta o actiune, bun. "al" tau, "al" meu se scrie legat . deci nu invers. se pare ca gramatica este "grea" pentru majoritatea. nu i nimic, invatam cat traim.

  2
  0

 • Gramatica pe 11 Iun 2009, 12:39
  Atentie!

  Draga Doamna Ignat, "a-l incuraja", "a-l lauda", "a-l stimula", "a-l sustine", "a-l ajuta", "a-l", "a-l", "a-l"...cu semnificatia de "a il" in loc de "al", care nu inseamna nimic. Un pic mai multa atentie nu strica, mai ales ca publicati articole cu tematica psihologca / pretins stiintifica!

  2
  2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod