Invata sa ai incredere in tine

Rupe-te de obiceiurile proaste

 
Esti victima unor ritualuri de genul: nu mergi la cinema decat cu iubitul, mergi la cumparaturi doar daca esti insotita de cineva pe a carui parere te bazezi, ai nevoie de confirmara celor apropiati pentru a decide intr-o problema care te priveste exclusiv? In principiu este normal, dar ar trebui sa te intrebi daca nu ar fi mai bine sa decizi singura.

Ca sa devii capabila sa ai incredere in hotararile pe care le adopti, ar trebui sa incepi prin a decide asupra unor detalii nesemnificative, iar apoi sa-ti faci singura demonstatii de curaj, cum ar fi sa mergi singura, seara la un film, sau la o piesa de teatru. “Pacaleste-te putin, cumpara doua bilete, dar mergi singura”, iti sugereaza Isabelle Filliozat.

“Decideau mereu alti pentru mine.

Apoi am primit propunerea de a merge la un post excelent, undeva in Germania. Am cerut parerea tuturor. Unii spuneau sa ma duc, altii sa raman. Nu stiam ce sa fac. Am decis sa plec. Mi-a fost greu, am vrut sa renut, dar mi-am spus ca ar fi rusinos sa revin asupra deciziei.
Am facut cel mai bun lucru. Acum decid mereu singura cand este vorba despre cariera mea!”, povesteste Alina o tanara de 27 de ani.
 

Lauda-te!

 
“Increderea si respectul tau fata de tine are nevoie sa fie stimulat constant”, spune expertul. Trebuie sa-ti rememorezi mereu calitatile. “Nu este nevoie ca cei din jur sa-ti spuna ca esti simpatica si inteligenta, trebuie sa-ti repeti tu, tie insati, chestia asta.

Fa o lista cu 20 dintre calitatile tale – este o cifra normala, nu este deloc mare, care sa cuprinda calitati intelectuale, fizice, emotionale si interpersonale. Adauga in dreptul fiecarei calitati o dovada concreta a faptului ca exista. De exemplu – sunt muncitoare, pentru ca avut sase luni un job part-time, doar ca sa fac bani pentru excursia in Spania!”, te sfatuieste expertul Isabelle Filliozat.
Lauda-te, tu pe tine, dimineata in fata oglinzii, cu toate calitatile de pe lista.
Studiaza lista, pentru ca vei avea o alta imagine despre tine insati!
 

Stabileste-ti singura obiectivele

 
Nu lasa pe cei din jurul tau sa-ti stabileasca obiectivele. Este posibil sa fie prea mici sau prea mari fata de ceea ce poti face cu adevarat. Asa ca ai curaj si decide tu care sunt obiectivele pe care vrei sa le atingi. Ia in calcul lista calitatilor tale, si vei descoperi ca lucruri pe care le credeai greu de facut, iti sunt accesibile!

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • ALINA pe 12 Iun 2009, 19:41
  DRA.....ATENTIE dvs.

  "a-l " se foloseste urmat de un verb care exprima o actiune. "a-l incuraja" are rol de verb si reprezinta o actiune, bun. "al" tau, "al" meu se scrie legat . deci nu invers. se pare ca gramatica este "grea" pentru majoritatea. nu i nimic, invatam cat traim.

  2
  0

 • Gramatica pe 11 Iun 2009, 12:39
  Atentie!

  Draga Doamna Ignat, "a-l incuraja", "a-l lauda", "a-l stimula", "a-l sustine", "a-l ajuta", "a-l", "a-l", "a-l"...cu semnificatia de "a il" in loc de "al", care nu inseamna nimic. Un pic mai multa atentie nu strica, mai ales ca publicati articole cu tematica psihologca / pretins stiintifica!

  2
  2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod