Interviu: Tenul cu tendinţă acneică - îngrijire şi tratament

Tenul cu tendinţă acneică este extrem de dificil de controlat. Află de la medicul rezident Iuliana Marcu ce tratamente sunt eficiente şi cum să îngrijeşti tenul cu probleme ca să nu mai ai acnee!

Tenul cu tendinţă acneică este extrem de dificil de controlat. Află de la medicul rezident Iuliana Marcu ce tratamente sunt eficiente şi cum să îngrijeşti tenul cu probleme ca să nu mai ai acnee!

 

1. Care sunt principalele probleme ce pot apărea în cazul unui ten cu tendinţă acneică?

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice. Apare la pubertate în majoritatea cazurilor şi în unele situaţii poate să persiste chiar şi la maturitate. Principalele semnale ale tenului cu tendinţă acneică sunt:

  • Imperfecţiunile: care pot fi inflamatorii (coşurile) şi retenţionale (puncte negre, puncte albe);
  • Excesul de sebum: acel aspect de piele care luceşte, care în majoritatea cazurilor este cel care favorizează apariţia imperfecţiunilor;
  • Porii dilataţi;
  • Cicatricile post- acnee;
  • Roşeaţă;
  • Relieful neuniform.

 

2. Ce tratamente se recomandă pentru tratarea acestor probleme?

Tratamentul acneei poate fi  topic (local) şi/ sau sistemic (medicametos). Pentru formele uşoare de acnee este suficient tratamentul topic, iar pentru formele medii şi severe acest tratament trebuie completat de obicei cu cel sistemic ( medicamentos).

Local se folosesc antiobiotice (pentru formele de acnee severă) şi produse dermatocosmetice care au şi rolul de a hidrata pielea.

Cele din urmă se pot achiziţiona din farmacie, dar nu necesită neapărat  prescripţie medicală. Este bine că acestea să conţină ingrediente keratolitice precum acidul glicolic, acidul salicilic, alfahidroxiacizi (cel mai eficient este LHA). Este important de ştiut că tratarea acneei durează minim 3 luni. 

 

3. Cum trebuie curăţat şi demachiat un ten cu tendinţă acneică?

Igiena corectă a tenului trebuie să cuprindă  mai multe etape şi să devină o rutină. Una dntre cele mai importante etape este curăţarea tenului (chiar dacă nu a fost folosit machiaj în prealabil) prin folosirea unui produs non-comedogenic: soluţie micelară şi/sau gel de curăţare destinat tenului cu probleme (dimineaţa şi seara).

De asemenea, se recomandă şi folosirea unui gel de gomaj de 2 ori pe săptămână.

 

4. În jurul vârstei de 30 de ani sunt persoane care au în continuare probleme ale tenului, dar încep să le apară şi primele riduri. Ce le recomadaţi?

Este indicată o cremă care să acţioneze asupra acneei, dar să aibă şi efect antirid. Se aplică de 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara). Căutaţi o cremă care pe lângă ingredientele menţionate mai sus să conţină şi vitamina C, un ingredient cu un puternic efect antirid, dar bine tolerat de piele.

 

5. După terminarea tratamentului, ce sfaturi de îngrijire le daţi pacientelor dumneavoastră pentru a-şi menţine rezultatele?

Este foarte important ca după terminarea tratamentului să fie folosite în continuare produse pentru tenul cu tendinţă acneică, deoarece acest tip de ten va avea în continuare un exces de sebum, care favorizează reapariţia problemelor. De aceea este recomandat ca zilnic să fie urmat un program de îngrijire în 3 paşi:

  • Primul pas este curăţarea tenului cu un produs destinat tenului cu tendinţă acneică, care să cureţe în profunzime tenul, să reducă porii şi excesul de sebum;
  • Al doilea pas este aplicarea unei creme special create pentru a trata toate problemele tenului.
    Este foarte important ca această cremă să aibă şi un efect hidratant, deoarece indiferent cât este de gras tenul, nu trebuie să se renunţe la hidratare.;
  • Al treilea pas este legat de machiaj. Este important să alegeţi un fond de ten special pentru tenul cu tendinţă acenică, dar să fie non-comedogenic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod