Regulile atracției. Iată ce spun studiile

Ai observat vreodată un model în relațiile tale romantice? Tindem să avem comportamente specifice cu partenerii noștri, iar aceste comportamente tind să se repete. Oricare ar fi modelul tău de relație, totul poate fi explicat cu regulile atracției.

Care sunt regulile atracției?


Regulile atracției explică stilul de atașament pe care îl folosim în relațiile noastre adulte. Înțelegerea acestor modele reprezintă cheia construirii unei relații de durată. Stilul tău de atașament afectează fiecare aspect al relațiilor tale romantice, de la atracția pentru o anumită persoană până la modul în care decurge despărțirea. Teoria atașamentului te poate ajuta să înțelegi ce puncte tari și ce slăbiciuni aduci într-o relație și cum poți face ca toate aceste trăsături să fie în favoarea ta.
Cu cât îți înțelegi mai bine stilul de atașament, cu atât este mai probabil să găsești o persoană compatibilă cu tine. Fiecare dintre noi se regăsește într-unul din cele 4 stiluri de atașament:

1. Atașamentul sigur


Dacă ai avut o relație bună cu părinții tăi și ai crescut în siguranță, având posibilitatea de a te dezvolta și explora independent, probabil că ai un atașament legat de siguranță. Acest lucru înseamnă că te simți în siguranță cu partenerul tău, dar îi respecți independența.

2. Atașamentul anxios preocupat


Dacă ai un stil de atașament anxios preocupat, s-ar putea să îți fie greu să găsești satisfacția în relațiile tale romantice. De fapt, s-ar putea să fii descrisă ca posesivă și să te aștepți ca partenerul tău să te facă fericită sau să te ajute să îți depășești temerile.
S-ar putea chiar să îți petreci mult timp îngrijorându-te că îți vei pierde partenerul.

3. Atașamentul disprețuitor evitant


Dacă te încadrezi în acest model de atașament, tinzi să te izolezi de partenerul tău. S-ar putea să mergi atât departe încât să crezi că un partener romantic nu este atât de important. De asemenea, încerci să eviți conexiunea emoțională cu o altă persoană.

4. Atașamentul fricos evitant


Persoanele care se pliază acestei categorii se confruntă simultan cu două tipuri de frică: teama de a se apropia de partenerul lor și teama de a fi prea îndepărtate de acesta. Starea aceasta constantă de confuzie are un impact semnificativ asupra emoțiilor persoanelor în cauză.
Din cauza aceasta, dispozițiile tind să se schimbe dramatic și fără niciun avertisment.

O persoană cu un stil de atașament anxios sau evitant va sta departe de persoanele cu atașament sigur, deoarece i se par plictisitoare. De aceea, oamenii evitanți ajung adesea cu cei anxioși în ceea ce privește regulile atracției. Conform teoriei atașamentului, persoanele care adoptă un stil de atașament sigur pot fi împreună cu oricare dintre celelalte stiluri, deoarece pot valida sentimentele partenerilor și îi pot ajuta să își depășească temerile.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod