Obiceiuri care pot distruge un cuplu: Ritmurile diferite de viata

Ce zici de o excursie in trecutul tau? In timpul copilariei tale, ai intalnit oameni care se comportau diferit. Unii au o viteza de reactie mai mare, altii una mai lenta. Poate ai intalnit o profesoara care vorbea foarte repede si era greu de intrerupt sau una care rostea un cuvant pe minut. In casa in care ai copilarit existau, la fel, ritmuri diferite.

Pentru un copil, cei doi parinti sunt persoane importante. Daca ai incercat sa intelegi ceea ce se petrece in cuplul tau din aceasta perspectiva, cu siguranta vei putea sa faci si urmatorul lucru:

5. Aminteste-ti care era ritmul mamei tale, cum se comporta ea cand urma sa faca ceva impreuna cu tatal tau?
6. Aminteste-ti care era ritmul tatalui tau, cum se comporta el cand urma sa faca ceva impreuna cu mama ta?
7. Care era modul lor de raportare unul la celalalt? Daca ar fi sa-i analizezi pe cei doi in functie de modul in care functioneaza ca un cuplu, ce-ti vine in minte privind relatiile dintre ei?

Cuplul actual este cel mai proaspat. Cuplul parintilor a fost primul pe care, intr-un fel sau altul, l-ai intalnit. Este posibil ca parintii tai sa fii divortat. Stiu ca exista destul de multe cazuri de acest fel. Dar acest lucru inseamna ca ei au stabilit o relatie de ne-cooperare, ceea ce i-a determinat sa treaca prin divort.

Daca ai parcurs aceste etape, sa luam aceste patru persoane existente in acest moment in viata ta - tu, partenerul tau din acest moment, tatal tau, mama ta. Sa facem astfel: sa luam aceste persoane si sa construim un grup aparte. Un grup imaginar, in care sa fie toti cam de aceeasi varsta. Varsta parintilor tai sa fie similara cu varsta lor cand tu erai mica. Lasa-ti fantezia libera, atat cat poti in aceste momente.

8. Oare ce ar vedea parintii tai la tine si la partenerul tau? Mama? Tata?
9. Care ar fi dialogurile dintre membrii acestui grup imaginar?
10. Oare cum sunt ritmurile acestor persoane? S-ar putea clasifica dupa un anumit criteriu? Spre exemplu: activ - pasiv?

Nu voi putea sa te conduc foarte departe pe acest drum, deoarece exista multe posibilitati ce sunt dificil de sintetizat pe aceasta pagina web. In principiu, este de asteptat sa existe anumite corelatii intre aceste persoane. Existenta corelatiilor este mai putin importanta, ceea ce conteaza cu adevarat este daca ele au un impact asupra ta.

11. Modul de cooperare al parintilor tai este oare similar, diferit, paralel cu cel al vostru?

Aceste intrebari sunt importante, in special, pentru a intelege ceea ce se intampla intre voi. Este posibil sa iti vina in minte anumite corelatii intre partener si parintii tai. Ele nu sunt intamplatoare.

Alte observatii

Ritmul de viata este important, dar se intampla ca ritmul tau actual sa fie diferit de cel cu care esti tu obisnuita. Fie este prea pasiv, fie excesiv de activ, fie fluctuatiile sunt foarte exagerate - atat momentele de pasivitate, cat si cele de activism fiind foarte accentuate. Daca se manifesta aceasta situatie, am putea vorbi despre un simptom a ceva.

Pasivitatea exagerata este consecinta unei stari de depresie, activismul exagerat poate avea mai multe explicatii, dar una dintre cele mai frecvente este starea de anxietate resimtita de o persoana. In aceste cazuri, putem vorbi despre o stare de suferinta pe care, dintr-un motiv sau altul, simti nevoia sa nu accepti ca exista in tine.

Ritmul de viata diferit nu este, din principiu, o problema. Oamenii cu ritmuri diferite de viata pot face "echipa" buna, important este ca ei sa coopereze. Anxietatea, agresivitatea pasiva sau exprimata violent pot fi factori care afecteaza complementaritatea.

Indiferent de ritmul dat, el se poate explica prin ceea ce s-a intamplat candva, dupa cum putem vorbi si despre o stare naturala a omului. Omul are in mod natural tendinta de a se bucura de ceea ce exista in viata lui in acest moment si de a cauta roluri noi, pe care sa le joace intr-un mod sau altul.

Un cuplu format din doi oameni pasivi pare a fi destul de ciudat, deoarece, pentru a actiona, va fi necesar sa existe o forta suficient de puternica prin care o persoana sa se implice.

In concluzie? Poate merita sa iti privesti cuplul si din aceste perspective. S-ar putea sa descoperi ceea ce stiai deja sau... nu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod