Cum să transformi o ceartă în cuplu într-o discuție constructivă

Te-ai gândit vreodată că o ceartă în cuplu poate fi transformată într-o discuție constructivă?
Nimănui nu îi plac certurile, cu siguranță. Însă, pentru a atinge următorul nivel al relației voastre, trebuie să știi care sunt pașii corecți. O ceartă în cuplu poate duce la rănirea sentimentelor sau la nenumărate ore de supărare și frustrare. În schimb, o discuție constructivă poate să vă aducă mai aproape unul de celălalt în relația de cuplu. 

6 sfaturi pentru a transforma o ceartă în cuplu într-un moment constructiv


1. Nu aduna frustrări.


Psihologii subliniază importanța de a nu aduna frustrările și problemele pe care le ai cu partenerul și de a le elibera pe toate deodată. Aceștia recomandă să clarificați problema actuală și, dacă aveți frustrări din trecut, să discutați despre ele altă dată.

2. Nu țipa niciodată.


Oamenii de știință au remarcat, de asemenea, și importanța vitală a tonului calm în timpul certurilor. Știi cât de ușor pot fi rezolvate problemele sau sentimentele rănite? Această tehnică a comunicării în șoaptă a fost folosită de către unii psihoterapeuți, pentru a reduce factorul furiei din relații.

3. Ia o pauză.


Atunci când simți că furia se acumulează, ia o pauză. Poți întrerupe oricând o încăierare verbală printr-un exercițiu de respirație sau puțin timp departe de problemă.
Această pauză te poate ajuta să vizualizezi ce ai face în mod normal în timpul unui conflict (ai da vina pe partenerul tău, ai țipa, te-ai închide în tine, etc.) și ce poți face pentru a nu cauza daune relației.


4. Nu devia de la subiect.


Pe lângă factorii enumerați mai sus, este important și să nu deviezi de la subiect în timpul certei. Unele persoane au nevoie să își noteze subiectul pe o foaie de hârtie. În acest fel, puteți să discutați doar despre problema de față, spre deosebire de certurile care invocă multe probleme necorelate între ele.

5. Nu te certa atunci când ești obosită sau ți-e foame.


Un specialist în comportament uman, doctorul Gale Gross, a dezvăluit că este foarte important să nu te cerți când ești obosită sau ți-e foame. Aceasta recomandă chiar și o programare săptămânală specială pentru ca partenerii să rezolve problemele și să fie calmi atunci când este timpul unei discuții importante.

6. Încearcă să empatizezi.


Una dintre cele mai valoroase lecții pe care o poți învăța este empatia. Iar în momentul în care te afli într-o ceartă în cuplu, empatia poate transforma momentele tensionate în înțelegere, facilitând rezolvarea problemelor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod