Cum să răspunzi atunci când ai fost jignit

Este important să îți alegi cuvintele înainte de a spune ceva. Probabil că unele persoane s-au simțit ofensate de ceea ce ai spus sau ai făcut cândva, fără intenție.
Și ți s-au spus cuvinte care te-au jignit. Într-o anumită măsură, așa se întâmplă în viață. Toți oamenii sunt imperfecți și speră că fac tot posibilul pentru a se înțelege cu ceilalți. Dar, de asemenea, trăim într-o lume din ce în ce mai nervoasă. Mulți ajung să jignească din cele mai mici neînțelegeri. Însă atunci când stai supărat pe cineva, doar tu ai de pierdut. Este mult mai ușor să ai o perspectivă pozitivă cu o altfel de abordare. Indiferent dacă este vorba despre un dezacord cu partenerul sau despre o problemă cu un partener de afaceri, ia în considerare aceste modalități de a răspunde atunci când ești jignit!

Ai fost jignit? Iată cum ar trebui să răspunzi!


1. Fii precaut


Sentimentele se pot intensifica, dar trebuie să ai grijă să nu le permiți să dicteze modul în care răspunzi. Uneori, răspunsul cel mai bun este lipsa unui răspuns.
Dacă este necesar un răspuns, poate este mai bine să aștepți și să faci o pauză, pentru a-ți da seama ce s-a întâmplat.

2. Fii calm


Atunci când cauți ceartă, este foarte probabil să o găsești. Dacă te-ai hotărât să confrunți o persoană pentru cum ți-a vorbit, asigură-te că renunți înainte la orice sentimente care ar putea să îți întunece gândirea și comunicarea.

3. Fii încrezător


Atitudinea și modul în care te comporți pot stabili tonul conversației pe care o vei avea. Dacă ai o abordare care transmite că vrei să rezolvi problema, ai mai multe șanse să ai o discuție politicoasă.

4. Adoptă o atitudine pașnică


Abordează persoana respectivă și situația cu o atitudine pașnică. O jignire lasă un gol într-o relație, fie că este vorba despre doi parteneri sau despre un client și o afacere. 

5. Fii concis


Nu te depărta de la subiectul discuției. Cei mai mulți oameni sunt deranjați oricum de critici.
Este și mai rău dacă simt că lungești conversația. Dacă ești concis, aceștia pot auzi mai bine ceea ce spui. Nu te pierde în detalii.

6. Fii curios


Pune mai multe întrebări decât să percepi faptele așa cum le auzi prima dată. Clarificările te-ar putea ajuta să înțelegi ce s-a întâmplat sau să îi faci pe ceilalți să își dea seama cum te-au jignit. Întreabă-i ce au vrut să spună în momentul în care te-au ofensat.

7. Alege cuvintele potrivite


Gândește-te din timp ce vrei să comunici. S-ar putea chiar să te ajute să îți notezi ideile principale, astfel încât acestea să îți fie clare. Prezintă-ți părerea cu privire la ceea ce s-a întâmplat, astfel încât cealaltă persoană să poată înțelege cum ai perceput tu situația. 

8. Păstrează-ți demnitatea


În timp ce inițiezi o discuție pașnică, nu permite ca ceilalți să te ignore sau să te calce în picioare. Este posibil să fie nevoie să rezolvi conflictul cu un partener pasiv-agresiv.
Dacă vrei să repari problemele, nu înseamnă că trebuie să uiți de demnitatea ta. 

9. Apreciază răspunsul pozitiv


Scopul unei astfel de discuții nu este să faci cealaltă persoană să se simtă prost, ci să clarificați lucrurile dintre voi. Când se întâmplă acest lucru și își cere scuze sau ia măsuri pentru a corecta ceea ce a greșit, arată-ți aprecierea! Mulțumește și recunoaște disponibilitatea persoanei respective de a corecta lucrurile!

10. Nu te grăbi să judeci


Împărtășește perspectiva ta asupra situației, însă ascultă și ceea ce are de spus cealaltă persoană. Prezintă faptele care sunt clare, dar ai grijă la motive sau intenție. Spune-i că te-ai simțit rănit, nu că te-a rănit.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod