Cum sa faci fata Craciunului dupa un divort sau o despartire

Craciunul poate fi o perioada a anului stresanta si obositoare. Dar iti este si mai greu sa faci fata cand tocmai ai trecut printr-un divort sau o despartire dureroasa...
Craciunul poate fi o perioada a anului stresanta si obositoare. Dar iti este si mai greu sa faci fata cand tocmai ai trecut printr-un divort sau o despartire dureroasa iar principala ta preocupare este sa-i faci pe copii sa intre in atmosfera sarbatorilor.

Iata cateva sfaturi pentru a trece mai usor peste aceasta perioada dificila:

Daca ai copii, iar acesta este primul vostru Craciun de dupa divort, este bine sa faci din timp un plan pentru cum va veti petrece sarbatorile si vizitele pe care le veti face. Astfel nu vor aparea conflicte pe parcurs. In cazul fericit in care tu si fostul tau partener aveti o relatie amicala puteti stabili o intalnire in care sa discutati despre unde si cum isi vor petrece copii sarbatorile. Daca nu aveti o relatie amicala poti ruga o a treia persoana sa intervina pentru a clarifica situatia. Aceasta poate fi mama, soacra, un prieten comun, etc.

Te poti simti ingrozitor dupa o asemenea despartire, dar pentru binele tau si al copiilor tai trebuie sa-ti aduni puterea de a merge mai departe. Este nedrept sa strici Craciunul copiilor pentru ca tu esti ranita si nu suporti prezenta fostului partener in preajma ta. Apeleaza pentru suport emotional la prietenii apropiati si la ceilalti membri ai familiei tale. Te ajuta enorm sa-ti descarci ura sau suferinta confesandu-te unei persoane care intelege prin ce treci.

Gaseste latura generoasa a ta si incurajeaza-ti copiii sa-i faca un cadou special fostului partener. Implica-te in actiunile copiilor. Daca veti face impreuna felicitari sau decoratiuni pentru Bradul de Craciun, ei te vor simti aproape si vor avea mai multa incredere in tine iar tu vei mai uita de problemele care te macina.

Si copiii tai vor suferi in aceasta perioada. Incearca sa vorbesti cat mai mult cu ei, incurajeaza-i sa-ti spuna ceea ce simt. In fiecare zi verifica-le starea emotionala invitandu-i la o mica discutie, dar asigura-te ca nu sunt prin preajma lucruri care sa le distraga atentia, cum ar fi televizorul sau computerul. Nu trebuie sa fie un moment foarte intens, ci doar o discutie scurta in care sa se simta confortabil sa-ti vorbeasca despre ceea ce simt.

Traditiile sunt foarte importante in a da sens notiunii de "familie", iar notiunea de "familie" poate fi zguduita serios de o despartire sau un divort. Tu si copiii tai veti simti lipsa acelor mici traditii cum ar fi, de exemplu, impodobitul bradului cand fostul tau sot sau partener asaza steluta in varful acestuia. Nu lasa traditiile sa dispra. Creeaza tu cateva noi mici traditii numai ale voastre.

Planifica vizite la prieteni sau la rude pentru a iesi din casa si pentru a scapa de rutina. Chiar si vizitarea celor mai buni prieteni in Ajunul Craciunului se poate transforma intr-o traditie.

Daca de Craciun nu poti merge la prieteni sau la rude, poti gasi alte metode de a suporta singura durerea despartirii. Poti suna la unul dintre spitalele din oras sau la centrele de plasament sa intrebi daca au nevoie de ajutor pe perioada sarbatorilor. Nu numai ca asa vei ajuta oamenii care au nevoie mai mult decat tine de ajutor, dar vei reusi sa scapi cumva de gandurile tale.

Iata 10 sfaturi care te pot ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada dificila:

1. Nu esti singura. Acele felicitari care reprezinta o mare familie fericita nu sunt inspirate tocmai din realitate. Foarte multe familii trec prin momente dificile in preajma Craciunului. Un studiu realizat in America a scos la iveala faptul ca 52% dintre cuplurile aflate la prima casatorie sfarsesc prin a divorta.

2. Trebuie sa ai grija de tine. In astfel de momente tensionate esti mereu cu gandul in alta parte, uiti repede, esti neindemanatica si din aceste cauze poti cadea victima diverselor accidente. Ceea ce trebuie sa faci este sa creezi un mediu sigur pentru sanatatea ta si mai ales sa te relaxezi: fa plimbari prin parc, mergi la film sau la un salon de masaj.

3. Ramai in prezent. Nu este momentul sa te gandesti la sarbatorile din anii trecuti sau sa iti faci griji pentru cele din anii viitori. Rememorarea excesiva a trecutului nu iti face bine. Indiferent daca sarbatorile pentrecute cu fostul au fost minunate sau ingrozitoare, acum nu este timpul sa le rememorezi. Acum trebuie sa faci noi traditii pentru tine si familia ta.

4. Alege sa fii o supravietuitoare. O trauma cum este divortul te determina sa alegi daca vrei sa fii o supravietuitoare sau o victima. O astfel de incercare te poate face mai puternica daca alegi sa fii o luptatoare. Pentru a fi o supravietuitoare trebuie sa te opresti din a te chinui cu amintiri sau remuscari. Este greu, dar trebuie! Ceea ce a fost a fost, si nu mai poate fi schimbat.

5. Pune aspectele legale sau financiare ale divortului deoparte pe perioada sarbatorilor. E ca si cum ai opri timpul si ai alege sa te bucuri de aceste zile libere alaturi de cei dragi.

6. Fii parintele "matur" al copiilor tai. Cand se ia hotararea de a divorta, grija pentru copii si incercarea de a evita suferinta acestora atat cat este posibil este pe primul loc. De aceea trebuie sa ai grija ca micutii sa nu-si aminteasca de Craciun ca de o perioada in care parintii lor se cearta intotdeauna.

7. Sentimentele o iau razna in aceasta perioada a anului. Nu le lasa sa te copleseasca. Nu trebuie sa fii socata daca fostele rude te vor trata cu mult dispret si incearca pe cat posibil sa le ignori.

8. Obisnuieste-te cu starile tale schimbatoare. Daca acum cateva ore radeai in hohote si acum nu poti sa te opresti din plans, nu te speria. E ceva normal. Ai insa grija sa nu folosesti alimente care iti amplifica starile, cum ar fi alcoolul sau cofeina in exces.

9. Distreaza-te! Gandeste-te la ceea ce te face sa zambesti si detaseaza-te de tensiunea divortului sau a despartirii. Ofera-ti ceva timp pentru a sarbatori cu adevarat si de a petrece timpul alaturi de prieteni si familie.

10. Cel mai important este sa iti amintesti ca sarbatorile de iarna reprezinta doar cateva zile dintr-un an intreg. Te vei simti mai bine daca vei reusi sa ramai vesela in preajma copiilor, daca iti vei folosi eficient timpul pe care il petreci singura si mai ales daca vei invata sa te bucuri de ceea ce ai in prezent, pastrandu-ti optimismul pentru viitor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod