Ar merita sa revii la vechea iubire?

Se spune ca marile iubiri nu se uita niciodata. Chiar daca, asa cum spunea Oscar Wilde, "de fiecare data cand iubim, este singura oara cand am iubit vreodata", unele...
Se spune ca marile iubiri nu se uita niciodata. Chiar daca, asa cum spunea Oscar Wilde, "de fiecare data cand iubim, este singura oara cand am iubit vreodata", unele persoane ne raman pentru totdeauna in suflet.

Poate ca intre timp fiecare dintre cei doi a cunoscut pe altcineva, alaturi de care se simte fericit si implinit. Povestea de odinioara pare sa fi ramas acolo unde ii este locul, adica in trecut...

Ei bine, nu intotdeauna se intampla asa. Este posibil ca, de multe ori prin concursul hazardului, cei doi fosti parteneri sa se reintalneasca si, aparent, sa uite ca s-au despartit vreodata. Timpul pare sa se fi intors si de multe ori pasiunea ce caracterizeaza asemenea relatii "resuscitate" este pur si simplu incandescenta.

Problema este ca, luati de val, oamenii tind sa uite ca au si alte obligatii. Si atunci cand isi aduc aminte, este, de multe ori, prea tarziu pentru a mai evita suferinta si, chiar, despartirea.

Iar daca sunt si copii la mijloc, totul se transforma deja intr-o tragedie. Si pentru ce? E cu atat mai ridicol cu cat este foarte posibil ca, dupa ce "focul" s-a stins, jarul care mocneste sa nu fie capabil sa-i mai tina pe cei doi impreuna. Nici nu este de mirare: timpul a trecut pentru amandoi, s-au maturizat separat si nu mai impartasesc aceleasi idealuri si conceptii de viata.

De ce se intampla, totusi, acest lucru? De multe ori este vorba despre un concurs de imprejurari. Spre exemplu, daca unul dintre parteneri este nemultumit de felul in care decurge relatia actuala, este mai predispus sa cada in reverie, sa-si aminteasca de trecut si de cel care l-a marcat din punct de vedere emotional si afectiv... si, cine stie, sa incerce sa afle de pe Internet informatii in legatura cu persoana respectiva. Iar de aici si pana la incercarea de a intra in contact cu ea nu mai este decat un pas.

Pe de alta parte, bineinteles ca si coincidentele isi au importanta lor. Insa, daca relatiile din prezent ale celor doi sunt bine "sudate", lucrurile s-ar putea opri aici. In caz contrar, situatia se poate complica, in eventualitatea in care mai exista sentimente.

Dar mai exista, intr-adevar? Aceasta este intrebarea. O asemenea revedere este de cele mai multe ori emotionanta, nostalgia este la cote maxime, tindem sa ne aducem aminte numai de ceea ce a fost frumos, uitand toate motivele care au condus la despartire. Iar aceasta nu se cheama neaparat intelepciune, asa cum ne-ar placea sa credem... ci, uneori, refuzul de a vedea realitatea.

Asa-numitul efect "Romeo si Julieta"


Cercetatorii au incercat sa inteleaga de ce foarte multi oameni sunt dispusi sa reia legaturi care pareau demult incheiate. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla cu relatiile din tinerete care, din varii motive, nu au rezistat.

Este posibil ca sentimentul de neimplinire si frustrare care a ramas in asemenea situatii sa se faca resimtit la cote maxime si sa fie interpretat gresit: nu intotdeauna iubirea este cea care ii reuneste pe cei doi. Dar asa cred ei, pe moment, in caruselul ametitor al pasiunii regasite.

Un alt posibil motiv ar fi ca oamenii tind sa asocieze povestile de iubire din adolescenta sau tinerete cu o perioada foarte frumoasa a vietii lor, cand aveau mai putine griji ca acum si, data viind naivitatea varstei, si dragostea arata altfel: mai copilaroasa, mai pura, mai delicata.

Dorindu-si in subconstient sa retraiasca acele vremuri, ei pot ajunge sa reia relatia. Foarte curand insa, exista riscul sa descopere ca nimic nu mai este ca inainte si ca si-au complicat inutil vietile. Iar dezamagirea poate fi incomparabil mai mare decat la prima despartire.

In sfarsit, un al treilea posibil motiv este ca, de-a lungul anilor, cei doi s-au gandit unul la altul si au ajuns sa se idealizeze. Acest lucru nu inseamna ca eventualii parteneri din prezent nu sunt cei potriviti; pur si simplu, inconstient "uitam" ceea ce ne-a facut sa suferim. Dar asta nu inseamna ca acest lucru nu s-a intamplat.

Prin urmare, daca simti ca te regasesti in aceste situatii, reflecteaza pe indelete inainte de a intra intr-un vartej din care s-ar putea sa nu mai stii sa iesi. Desigur, in final s-ar putea dovedi ca merita riscul, insa esti dispusa sa ti-l asumi?
 

Comentariile 51-66 din 66

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • laryssa pe 13 Aug 2008, 15:39
    pentru diana

    diana...noi nu ne putem casatorii inca...si asta pt ca nu suntem inca la varsta de a ne casatorii...cred k ceea ce face sa ne despartim..sunt banii..k el e foarte bogat..eu nu...si el crede ca poate avea orice fata pe care i se pune pata si cu banii lui le poate cumpara pe toate,dar in cazul meu a fost altceva..am fost prima fata de care sa indragostit cu adevarat...avem multe in comun...si ne potrivim in multe privinte..dar el e scorpion..si e orgolios..eu sunt varsator si las mereu de la mine de dragul iubirii pentru ca sunt o romantica desavarsita!el imi zice sa nu mai pun atat suflet..si ca nu stie daca vom mai fii vreodata impreuna..dar mereu ma suna si ma cauta...si chiar dak era cu alta tot la mine venea...si mi'a zis ultima data ca daca nu eram asa apropiata cu prietenii lui ..poate ca mai eram impreuna si azi..pentru ca eu ma intelg foarte bine cu 2prieteni de'ai lui..imi sunt ca si frati..dar el e mereu plecat pentru ca e baschetbalist si are multe cantonamente,,si mereu ma suna..si cand vine acasa sunt prima la care vine...sta cu mine..dar mai sta si cu altele..am vb foarte mult cu mama mea si mi-a zis ca ar fi mai bine sa-mi pun orgoliu in valoare si sa-l uit si sa-l refuz dekteori vrea ceva de la mine si ma cauta...dar nu pot sa-i zic NU,,,nu ma lasa inima..nu-l pot uita...e peste puterea mea!

    1
    0

  • iuly pe 13 Aug 2008, 15:00
    niciodata

    vechea iubire VA FI O SI MAI MARE DEZAMAGIRE ! priveste inainte mai exista barbati pe lumea asta nu e doar el , c-am asta cred eu :)

    1
    1

  • diana pe 13 Aug 2008, 07:56
    pentru laryssa

    Laryssa, daca va iubiti atat de mult, de ce nu va casatoriti? E normal sa ramana mereu ceva "neconsumat", daca va despartiti mereu si aveti mereu alta si alta relatie. Cred ca e mai degraba ceva pasional, care creste din despartiri si tradari reciproce. Devine o voluptate sa te desparti si sa revii. Nu cred ca e iubire, scuza-ma. Daca ar fi, v-ati casatori, ati impartasi greutatile si bucuriile vietii, v-ati fi alaturi, v-ati alina... ori poate nu va potriviti in altceva decat in sex ori in chestii superficiale. Cred ca e primejdios sa continuati acest joc. Ii derutati si pe ceilalti parteneri ai vostri, pe cei carora le induceti ideea de mare iubire pentru ei. Daca devine regula sa va revedeti si sa traiti din nou pasiunea, o veti face si cand unul din voi sau ambii veti fi casatoriti si nu cred ca e drept pentru sot/sotie. Puteti genera drame de felul celei traite de Emilia, puteti tulbura mariaje, iubiri, vietile unor copii. Va veti legitima spunand ca "asta e prima iubire si unica"; or adevarul e cu totul altul. Casatoriti-va, Larrysa, daca ...sunteti in stare.

    1
    0

  • laryssa pe 13 Aug 2008, 03:46
    ink traiesc acest sentiment

    nuj cum reusiti voi sa spuneti NU..dar eu una..traiesc aceeasi poveste de aproape 3ani...am fost cu el timp de 1an si ceva..apoi ne'am desparit..si au urmat multe impakri iar despartiri..si tot asa...in tot acest timp el a fost cu altele eu cu altii..dar mereu ne intoarcem unul la celalat..dar eu una nu'l pot uita si imi e greu fara el...viatza mea park prinde culoare knd sunt cu el...nu stiu ce o fi asa de greu..sunt constienta..dar nu'l pot uita si ma doare cand e cu alta...sau cand e departe de mine!va rog vreau sfaturi...comentarii orice!

    3
    0

  • moni pe 13 Aug 2008, 02:16
    eu

    eu zic ca de multe orii o relatie sau o pers ne marcheaza pe vecii fostul meu prieten si acum ma cauta dupa niste anii buni interesant e ca nikiodata nu am fost geloasa pe el caci mereu lam iubit cu adev dar in schimb pe actualul sunt desi nul iubesc ma poate ajuta cineva cu aceasta nedumerire daca da lasatimi mail pe adr ma mnc_andreica pt a povesti

    1
    0

  • moni pe 13 Aug 2008, 02:13
    exurii

    prima relatie nu se uita la mine si acum daca ne vedem avem acelas fior e ceva uimitot sa vezi 2 pers dupa niste anii ca mai simt ceva nu mai e iubire e ceva mai sus e deja grija afectiune si daruire ceva unik nu as da asta pt nik in lume este si va fi mereu ce a fost first love

    2
    0

  • Martinka pe 12 Aug 2008, 23:53
    cum facem daca.....

    si daca am pireduto, ce facem ?? cum sa ni-o scoatem din minte si mai ales din inima ? caci eu nu stiu cum......desi sper si as vrea, sa ma intilnesc si eu intimplator, asa cum a spus arici83 (chiar si peste 6 ani) dar sa existe aceasta intilnire, si sa reinvie acea relatie.......

    3
    0

  • Cristina pe 12 Aug 2008, 22:19
    iubire

    Nu stiu daca prima iubire e cea adevarata, probabil pentru unii da, pot insa sa afirm ca exista o iubire adevarata. Una singura intr-o viata de om. O iubire pe care n-o poti uita niciodata, la care te gandesti zi si noapte si de care nu te poti vindeca niciodata. Categoric exista.

    6
    0

  • ancutzica pe 12 Aug 2008, 15:55
    mi se intampla

    trbuie sa recunosc ca mi se intampla exact ceea ce scrie in acest articol , am putin peste 20 de ani , o relatie frumoasa , insa am momente cand imi pun intrebari legate de prima mea iubire:" de ce ne am despartit ?" " de ce uneori ma mai gandesc la el ? cand sunt f bine acum...citind acest articol am realizat ca e doar o iluzie ceea ce gandeam pt ca imi iubesc enorm de mult actualul partener si nimic nu m ar face sa fac ceva care sa ne tulbure linistea...va multumesc pt ca ati publicat acest articol.

    4
    0

  • arici83 pe 12 Aug 2008, 08:04
    chiar trec prin asa ceva

    Nu stiu cum reusiti voi, dar nu cred ca trece saptamana sa nu ma regasesc in articolele voastre (uneori reale, alteori parca luate din carti). Va spun sincer ca in aceasta perioada eu chiar trec printr-o asa poveste. Am avut o relatie cu un tip acum 6 ani, nu a mers decat foarte putin, iar fiecare dintre noi si-a vazut de viata lui. Cu toate acestea ne-am revazut intamplator, dar nimic deosebit. In vara asta, am incheiat o relatie, la care am tinut f mult, si dupa care inca sufar, in schimb aparitia lui m-a dat peste cap. Este cu doua taisuri, asa cum spun si fetele, e foarte posibil sa nu mearga chiar deloc, pentru ca ne-am intalnit zilele trecute, si atmosfera dintre noi este foarte diferita. Poate pentru ca in mintea si sufletul meu se formase o imagine care nu corespunde deloc cu realitatea. Totusi pun asta pe seama maturizarii noastre, si din suflet va spun ca as mai da o sansa. As vrea sa lasam trecutul, sa consideram ca este un nou inceput, o noua relatie... Oricum suntem foarte diferiti, viata ne-a schimbat in toti anii acestia. Nu vreau sa ajung peste alti cativa ani sa regret ca nu am incercat, dar nici nu imi pun mari sperante. Va doresc sa nu treceti prin asa ceva niciodata...

    0
    0

  • INA pe 11 Aug 2008, 14:21
    ar merita sa revii la fosta iubire?

    Merita sa incerci,decat sa te gandesti toata viata cum ar fi fost,daca.....cu prima ta iubire. Nu conteaza ca au trecut ani ,o VIATA AVEM si poate si fostul se gandeste tot la tine.

    3
    0

  • ji_cri_mar pe 11 Aug 2008, 11:30
    Imi pare rau

    Emilia,imi pare tare rau pt ce ti s-a intamplat,e groaznic,asa e,sa intervina ex-prietena si sa iti ia sotul.Cred ca nici eu nu as suporta,as zice ca nu ma merita!!!

    1
    1

  • emilia pe 11 Aug 2008, 08:09
    nu puritate, marsavie

    Mai rau e cand unii se considera legitimati sa se intoarca la prima iubire, pentru ca e prima, pentru ca se cunosc demult, trecand peste sensibilitatea ranita a sotiei(sau a sotului). Din pacate, mi s-a intamplat. El voia sa se intalneasca cu cealalta, sa ne vizitam, sperand ca eu sa accept cu seninatate, ca pe ceva normal. Curios e ca cealalta s-a complacut cu nerusinare, ca o curva ordinara, inclusiv cu mesaje de amor, desi am vorbit cu ea si i-am spus ca intre mine si sotul meu relatia e, cel putin pana la momentul respectiv, normala, afectuoasa. Acum, se pare, s-au potolit, dar deja nu ma mai intereseaza. Rana facuta m-a afectat profund, o umbra neagra s-a pus pe veci pe casatoria mea, pe viata mea(Dadusem totul in aceata casatorie). Cred ca si prima lor iubire a fost, cum zice, Sorela, murdarita, prin suferinta imensa provocata.

    2
    2

  • Christine pe 11 Aug 2008, 01:28
    Ever lasting love..

    Eu una cred ca totul este posibil atunci cind dragostea e mai puternica decit ratiunea si ramine acolo in sufletul tau. Citeodata nu e bine sa ne tot intrebam ce e normal sau ce nu , ce place altora sau ce nu .. si mai rau ce v-a spune lumea daca ma voi intoarce la Ex-ul ! Astea-s vorbe goale... urmeaza-ti impulsul inimii si daca e sa fie lasa sa se intimple! Tocmai o reintoarcere in trecut la prima dragoste poate fi mai puternica ca orice si dura o vejnicie:)) Anyway, eu una sint o romantica desavirsita si nu mi-e rusine cu asta .... ba din contra imi ofera puteri nebanuite si energie pozitiva din plin :)) Good luck girls xoxo de peste mari si tari christina

    5
    0

  • mata pe 10 Aug 2008, 17:48
    niciodata

    sunt de acord cu sorela....

    2
    3

  • sorela pe 10 Aug 2008, 14:33
    nu

    O spun raspicat: nu! Nu merita sa revii la prima iubire. Prima iubire e ireala, romantica, pura. nici nu e adevarata iubire. La maturitate, iubirea e mai profunda, se trece de la indragostire la dragoste. O revenire ar insemna profanarea acelei puritati. Si nici n-ar mai avea farmecul dintai. Sau, mai exact, amestecul de farmec dintai si proza actuala ar da ceva nefericit. Atunci cand prima iubire a ramas neimplinita, ar putea fi ca o recuperare, dar oricum, mare deceptie! Nu murdariti icoana iubirii dintai! Parerea mea.

    2
    2
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod