Convinge-l pe cel mic sa doarma la pranz

La varsta de trei-patru ani, poti avea surpriza ca micutul tau refuza sa mai doarma dupa-amiaza. Este o problema serioasa, pentru ca somnul de pranz nu trebuie sa lipseasca din programul celui mic...
La varsta de trei-patru ani, poti avea surpriza ca micutul tau refuza sa mai doarma dupa-amiaza. Este o problema serioasa, pentru ca somnul de pranz nu trebuie sa lipseasca din programul celui mic, pana pe la varsta de opt, chiar noua ani. Statisticile si medicii pediatri recunosc ca micutii dorm din ce in ce mai putin, se culca tarziu, si, implicit, se trezesc tarziu. Toate acestea nu reprezinta altceva decat debutul unei vieti dezordonate.

Somnul de dupa-amiaza este benefic pentru dezvoltarea armonioasa - atat la nivel fizic, cat si psihic, stimuleaza cresterea, sistemul imunitar, precum si capacitatea intelectuala a copilului, memoria, capacitatea de concentrare si relationare. In plus, un stil de viata ordonat, inca din copilarie, daca nu reprezinta o garantie, macar promite beneficii la varsta adulta.

Orientativ, trebuie sa stii ca un copil de trei ani are nevoie de la 10-15 ore de somn pe zi.
Fiecare organism este unic, astfel incat ritmul propriu este cel care va decide daca micutul va dormi o ora sau trei, la pranz. Important este sa doarma!

Ca sa gasesti cele mai bune solutii pentru a-l convinge pe cel mic sa doarma dupa masa de pranz, trebuie sa cauti motivele pentru care copiii refuza ora de somn. Cateva dintre acestea ar fi:

1. Demonstratie de independenta
- juniorul tau iti declara, prin refuzul de a se culca la pranz, ca s-a facut "baiat mare", asa ca ora de somn nu mai este necesara.

Explica-i faptul ca este un baiat mare, dar daca vrea sa ajunga la fel de mare ca tatal lui, trebuie sa doarma dupa-amiaza. Puterea exemplului este foarte importanta. Ia-l sambata si duminica in patul vostru si dormiti, la pranz, impreuna.

2. "Daca pierd ceva important?" - este o alta cauza ce il face pe micut sa refuze sa doarma la pranz.
De cele mai multe ori, de vina este televizorul si programele pentru copii.

Va trebui sa-i arati ca nu pierde, in fapt, nimic, ca totul poate fi vazut in reluare sau inregistrat. Poti incerca sa intrerupi programul de desene animate (evident, fara sa te vada sau sa-si dea seama), la ora de somn: "Vezi, nu mai este program, pentru ca toti copiii dorm!".

3. O schimbare majora, stres sau evenimente stresante, aparitia unui nou membru in familie - toate acestea il pot face pe cel mic sa refuze categoric somnul de dupa-amiaza. Identifica motivul si, in masura in care poti, incearca sa il elimini. O solutie ar fi sa ii vorbesti si sa ii explici. Copiii inteleg mult mai mult decat iti imaginezi. Astfel, acorda-i credit si bazeaza-te pe asta!

4. "Nu dormim, ne odihnim!"
este o strategie care poate da rezultate la copiii de varste mai mari.
Nu-l trimiti la culcare, ii propui o ora de "odihna", asa, ca oamenii mari. Evident ca micutul va adormi...

5. Propune-i o activitate relaxanta
, cum ar fi coloratul, rasfoitul unei carti (dar ai grija ce carte alegi, sa nu ii starnesti si mai mult imaginatia si creativitatea), cu 15-30 de minute inainte de a-l invita in pat, la nani-nani. Este posibil sa te surprinda si sa nu te refuze!

6. Ofera-i alternative.
Nu-l trimite la culcare, spune-i ca peste 15 minute se va duce la culcare. Jucati-va si puneti impreuna ceasul se sune. Ora stabilita poate fi un pretext pentru somn: "Te vei trezi exact la timp ca sa vezi noul episod din serialul tau preferat!".

7. Nu il obliga sa se culce.
Daca micutul nu vrea, nu insista si nu transforma ora de somn intr-un conflict. Ofera-i ceva foarte monoton de facut, ceva care sa-l plictiseasca, iar seara, trimite-l la culcare devreme.
Va intelege ca o ora de somn, la pranz, este de preferat.

8. Recompense. In ultima instanta, poti incerca sistemul de recompense. In nici un caz: "Daca faci nani, iti dau chipsuri sau inghetata!". Promite-i ca mergeti la plimbare impreuna sau ca ii vei citi seara o poveste in plus...

9. Ai grija ca micutul tau sa faca suficienta miscare in aer liber
sau sa se implice in activitati sportive pe masura varstei lui. Ai grija cata ciocolata si alte excitante consuma pe zi si, daca este necesar, redu drastic aportul acestora. Oricat ar fi de greu de crezut, exista copii care au probleme de somn din cauza alimentatiei.

Somn usor si... rabdare!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod