Paul Newman, cei mai frumosi ochi albastri s-au inchis

Paul Newman, filantropul


Impreuna cu scriitorul A. E. Hitchner, actorul pune bazele companiei Newman's Own, in 1982. La inceput au produs maioneza, pentru ca mai apoi sa se extinda catre sosuri pentru paste, limonada, popcorn, salsa si vin. Inca de la inceput, aceasta companie a avut un regim special in ceea ce priveste profitul. Newman a hotarat ca, dupa achitarea taxelor catre stat si salariati, toti banii rezultati din aceasta afacere sa mearga catre oamenii in nevoie. Astfel ca, la incepul anului 2006 s-au facut donatii de peste 200 de milioane de dolari.

O alta locatie construita benevol de actor, in 1988, este Wall Gang Camp, in Connecticut, unde sunt internati peste 13.000 de copii care sufera de maladii severe. In iunie 1999, actorul a donat 250.000 de dolari pentru refugiatii din Kosovo. Pe 1 iunie 2007, conducerea colegiului Kenyon a anuntat ca actorul a donat 10 milioane de dolari institutiei, pentru finatarea unei burse.

De asemenea, actorul este unul dintre fondatorii Comitetului de Incurajare a Filantropiei Corporatiste. Asociatia, infiintata in 1999, are in prezent peste 175 de membrii.

Viata personala a marelui actor


Newman a fost casatorit de doua ori. Primul mariaj cu Jackie Witte a durat din 1949 pana in 1958. Impreuna au un baiat Scott, nascut in 1950, si doua fete, Susan Kendall, nascuta in 1953, si Stephanie. Scott a murit in noiembrie 1978 din cauza din cauza unei supradoze, dupa ce a jucat in filme precum "Breakheart Pass", "The Towering Inferno" si "Fraternity Row". Dupa ce si-a pierdut fiul din cauza drogurilor, Paul Newman a pus bazele centrului de prevenire a dependentei de droguri, numit chiar Scott Newman Center.

Susan realizeaza documentare si este implicata in tot felul de activitati filantropice. In plus, in 1978, a jucat in pelicula "I Wanna Hold Your Hand", ea fiind una dintre cele patru fane Beatles. Mai mult decat atat, ea a primit o nominalizare la Premiile Emmy ca si coproducator al telefilmului "The Shadow Box". De la Susan, actorul are doi nepoti.

Pe 2 februarie 1958, Paul Newman se casatoreste cu Joanne Woodward. Impreuna au 3 fete: Elionor "Nell" Teresa, nascuta in 1959, Melissa "Lissy" Stewart, nascuta in 1961 si Claire "Clea" Olivia, nascura in 1665. Newman a avut ocazia sa lucreze impreuna cu fiica lui Elionor (al carei nume de scena este Nell Potts), in pelicula "Man-in-the-Moon Marigolds", in care ea a avut rolul pricipal, iar tatal i-a fost regizor.

Ca si activitate mondena trebuie spus ca Newman a trait departe de mediul hollywoodian. El si-a construit o casa intr-o zona linistita din Connecticut si a pus intotdeauna pe primul loc familia. Atunci cand era intrebat despre fidelitate sau infidelitate, actorul avea o singura replica: "De ce sa te duci in oras dupa hamburger, cand acasa ai friptura".

Implicare in viata politica


Datorita faptului ca a sustinut, in anul 1968, candidatura lui Eugene McCarthy, Newman se afla pe pozitia 19 in lista dusmanilor lui Richard Nixon. Fiind pe aceeasi lungime de unda cu conceptiile liberalilor, actorul a facut public, in anul 2006, faptul ca-l sustine pe Ned Lamont, care a candidat pentru fotoliul de primar in Connecticut, in defavoarea senatorului Joe Lieberman.

De asemenea, Paul Newman a fost un sustinator al homosexualilor, dar si a casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ami4love pe 27 Ian 2010, 13:14
    Bună, eu sunt Ami!

    Bună, eu sunt Ami! Vă rugăm să how are you! Sper sa fie bine şi în perfectă condiţie de health.I a trecut prin profilul dvs. şi am citit-o şi a luat intersest în ea, vă rog, dacă nu i mintea va vrea sa-mi scrieti pe acest ID-ul (amihaji33@yahoo.co.uk) Sper să aud de la tine în curând, şi voi fi de aşteptare pentru dumneavoastră de mail pentru ca am ceva foarte important să se să vă spun. O mulţime de dragoste Mis Ami Haji!

    0
    0

  • michella pe 1 Oct 2008, 17:48
    omagiu

    Va ramane vesnic in inimile noastre, a celor care am crescut cu filmele lui , Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

    0
    0

  • cyclame50 pe 1 Oct 2008, 17:10
    omagiu

    O mare pierdere pentru cinematografia mondiala...

    0
    0

  • c.cristian pe 1 Oct 2008, 13:58
    paul newman

    era unul din actorii mei preferati. imi pare sincer rau pentru el.

    0
    0

  • teodoru elena pe 1 Oct 2008, 10:56
    paul newman

    o pierdere f mare pt cei care lau iubit

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod