"Nu ma erijez in pedepsitorul reporterilor prost pregatiti", Adi Despot

Un proiect in care Adi Despot a pus foarte mult suflet este concursul Megastar. Interviul pe care i l-am luat a fost realizat inainte de finala concursului, care a avut loc sambata trecuta. Trebuie sa spun ca artistul eram ferm convins ca va castiga trupa formata din baieti, Buzz, pentru ca:

"Statistic vorbind, in general, la astfel de concursuri castiga baietii, pentru ca masa votantilor si a cumparatorilor de discuri este formata din fete, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani si, atunci, este normal ca fetele sa voteze baietii".

Stiu ca tu esti unul dintre cei mai acizi membrii ai juriului. Cum te intelegi cu participantii?

Iau muzica in serios si de aceea ma comport asa. Cred ca din toti membrii juriului, eu am avut cea mai apropiata relatie cu ei, pentru ca imi place sa le spun direct ce cred despre ei si despre industia muzicala din Romania. De mai multe ori pe parcursul emisiunii le-am facut vizite la canto si le-am tinut mici cursuri.

I-am rugat colegii de emisiune sa nu filmeze discutia pentru a nu fi difuzata la televizor si le-am explicat exact cum sta treaba in industria muzicala romaneasca, dupa ce se termina Megastar-ul.


Eu, fiind un om care face parte din industie, sunt implicat si in productie muzicala, si in editare de cd-uri, productie de alte trupe, plus ca nu sunt genul de om care se ascunde dupa cuvinte si dupa fatade. Acestea fiind datele problemei, vorbesc cu ei in mod normal asa cum vorbesc si cu tine si ei simt probabil lucrul acesta.

Ti s-a intamplat sa ai parte de surprize in concurs? Adica, a existat vreun concurent aparent fara sanse care spre final a stralucit?

Acum depinde ce intelegi prin sansa, pentru ca din punctul meu de vedere orice om din Romania poate deveni cea mai cunoscuta vedeta de muzica. In principiu, nu-ti trebuie nicio calitate pentru a deveni vedeta in Romania. Eu pun pariu cu orice ca, orice om as lua de la Megastar, inclusiv pe cei de la Funny Moments, poate fi produs perfect ca sa fie vedeta. Si atunci, sansele pe care le acord oricarui interpret sunt egale.

Ce-i trebuie unui concurent sa-ti intre in gratii?

Imi place sa gasesc inteligenta in persoana unui concurent, pentru ca reteta in principiu este destul de stiuta. Iti trebuie tehnica, iti trebuie talent, iti trebuie perseverenta, iti trebuie experienta si, categoric, iti trebuie si noroc.
Probabil asta este cel mai important.

Pe langa toate astea, mi-am dat seama ca pentru a-mi placea mie ii trebuie si inteligenta muzicala. Asta este un lucru care se cultiva, nu este un dar. Sansele mele sunt egale pentru fiecare concurent si, daca este sa ma refer la statistica din nou, nu m-as fi asteptat ca trupa facuta din Adi, Alex si Razvan sa iasa, asa cum s-a intamplat in semifinala.

M-as fi asteptat ca in finala sa ajunga doua trupe de baieti. Pentru ca prima emisiune este castigata de Catalin - baiat, a doua este castigata de Andrei - baiat, iar a treia a fost castigata tot de baieti. In mod normal si in finala ar fi trebuit sa ajunga tot doua trupe de baieti. Repet, vorbesc numai din punct de vedere statistic, pentru ca fetele voteaza, in niciun caz baietii. Baietii stau la bere, fetele stau acasa si se uita la televizor, sunt mai romantice si voteaza baietii.

Mai devreme vorbeai de industia muzicala. Ce se intampla in Romania, din punctul asta de vedere?

Industria muzicala romaneasca este falimentara. Producatorii au ajuns sa moara de foame si probabil ca o sa se reorienteze catre alte domenii.


Intreb pentru ca aveam impresia ca lucrurile s-au mai asezat putin.

Din pacate, industria muzicala de la noi a pornit total gresit, pentru ca a fost facuta de amatori. Ei au incercat sa vanda muzica prin tunuri muzicale, nu prin crearea de artisti si prin promovarea lor pe termen lung. Ei au incercat sa dea tunuri.
Mai mult decat atat, pentru a da tunuri si pentru a vinde muzica imediat, au adus muzica in derizoriu, au ajuns sa imbrace toate solistele in sutiene si chiloti si sa apara pe coperti. E absurd! Pana la urma, canti prost/bine, nu conteaza, dar totusi este o cantareata. Ce cauta in sutien si chiloti pe coperta unei reviste?

Ar trebui sa fie cu un miocrofon in mana, nu "despuiata". Ei s-au gandit ca senzationalul, extraordinarul, vinde, nu muzica si calitatea ei intrinseca si atunci, in timp, publicul a ajuns sa desconsidere muzica. Muzica a ajuns o porcarie, un lucru de consum. Muzica a ajuns sa fie facuta practic de oricine, toti idiotii apar la televizor si canta. E normal ca in 10 ani sau chiar mai mult, 15 ani, parerea oamenilor vizavi de muzica sa se deprecieze total, pentru ca ce au vazut ei la televizor, intr-adevar a fost o porcarie.


Vezi vreo iesire din situatia asta?

Nu, nu vad absolut nicio iesire din situatia asta. Lumea, nu numai din punct de vedere muzical, din toate punctele de vedere, merge in jos. Am intrat pe o panta si, din pacate, nu ne putem intoarce sub nicio forma. Din pacate, pe panta asta a senzationalului, a stirilor de la ora 5, nu mai poti sa dai concerte cu Filarmonica, nu o sa se uite nimeni. Poate, doar daca trei baieti din Filarmonica au violat o batranica inainte sa vina la concert. Goana asta dupa bani si dupa producere de senzational, din pacate, a distrus tot ce inseamna media, a distrus pana si principiile pe care s-a cladit mass-media.

17 Decembrie 2008
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Laura pe 18 Dec 2008, 16:31
    ..........

    ...daca in Romania ar exista mai multi oameni cu coloana vertebrala ,atunci ar prima valoarea si nu ceea ce exista in prezent...Scoala bine facuta,minte dreapta,cunostinte solide,posturi in care se intra pe competenta si pe specialitatea studiata si toate ar fi ok....Imi pare rau de Alexandra Avam dar mai mult ma bucur ca exista oameni ca si Adi Despot.....

    0
    0

  • soarec pe 18 Dec 2008, 15:24
    adi despot

    ...........daca n-ar fi nu s-ar povesti......de cind il stiu pe Adrian Despot,este intr-adevar precum numele sau,parca putin cam dur cu sine si cu cei din jur,dar,se pare ca in acesti ani care sint antonimul Renasterii,trebuie sa fie cit mai multi cei ca el,care sa taie putin respiratia celor care au exploatat generatii,vinzindu-le falsuri,lustruindu-le creierele si facind norma de viata :cu cit esti mai la marginea a ceea ce se cheama OM esti COOL

    0
    0

  • angin pe 17 Dec 2008, 21:57
    Despot

    Tare baiete ! dar ai facut-o vedeta pe toanta ! Dar .....Doamne daca toti (ma refer la destepti , isteti ) ar proceda ca tine , nu am mai auzi interbari TIMPITE pe post , la orice fel de interviu .

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod