Maria Callas, cea mai mare soprana a secolului

Pe numele adevarat Cecilia Sophia Annamaria Kalogeropoulos, Maria Callaseste fiica unor emigranti greci, nascuta la 23 aprilie 1923, intr-unspital din New York. In anul 1937, mama sa, Evangelia, isi parasestesotul si se intoarce cu fiica in tara natala. In timpul celui de-aldoilea razboi mondial, duc o viata de privatiuni.

Devenita solida si dizgratioasa, Maria isi incepe studiile laConservatorul din Atena. In anul 1941 (la 18 ani), debuteaza pe scenaTeatrului Liric, unde canta timp de patru ani. Se intoarce la New Yorkcu mari sperante de a-si desavarsi cariera, insa obtine numai refuzuri.

Abia la 6 august 1947, isi face adevaratul debut, la "Arena" din Verona(in fata a 20.000 de spectatori), in rolul Giocondei, din opera cuacelasi nume de Ponchielli. Straluceste in "Traviata", "Aida", "Vecerniilesiciliene", "Norma", "Rapirea din Serai", "Lucia di Lammer-moor". La 7decembrie 1951, paseste pe scena de la Scala. Este adulata, invidiata,contestata si, totusi, purtata din triumf in triumf. An de an, pana lasfarsitul anului 1958, cucereste o suprematie fara precedent pe scenainternationala. Vocea ei de mare intindere, cu timbru inconfundabil,expresivitatea dramatica, talentul actoricesc, mai rar intalnit pescenele lirice, cuceresc publicul din intreaga lume. Remarcabila prinvirtuozitatea vocala, soprana poseda si un repertoriu vast, de lacoloratura, la roluri dramatice.

Din pacate, canta numai treisprezece ani fara nici o problema.
Paradoxal,nu este niciodata mai faimoasa ca atunci cand nu mai este ascultata decatcu intermitente si cand nu mai apare pe scena. Ultima ei aparitie infata publicului are loc la Covent Garden, in anul 1965, in "Tosca". Dupao lunga perioada de retragere, sustine o serie de recitaluri in Europa,SUA si Asia, in anii 1973 si 1974.

In afara scenei, are parte de o viata la fel de dramatica si colorataprecum cea a personajelor pe care le intruchipeaza. La varsta de 24de ani, este singura, mioapa, poarta rame groase si cantareste 80de kilograme. In anul 1947, la Verona, il cunoaste pe Gian BattistaMeneghini, un industrias italian scund si gras, in varsta de 52 deani. Se simte foarte atras de ea, cu toate ca n-a auzit-o niciodatacantand. Dupa patru zile de la prima intalnire, ii propune un contractce amesteca afaceri si sentimente. Se casatoresc la 21 aprilie 1949,in biserica Filippinilor din Verona. La cateva ore dupa ceremonia decununie, se imbarca impreuna pentru un turneu in America de Sud.

Meneghini isi lichideaza intreprinderile si ii devine agent si manager. Iialege rolurile, ii fixeaza onorariile - din ce in ce mai astronomice -si ii semneaza contractele. Se dedica in intregime carierei Mariei, pecare reuseste s-o transforme din "ratusca cea urata", intr-o diva. Larandul sau, soprana viseaza sa-si consacre viata sotului si jura ca estegata oricand sa abandoneze gloria, in favoarea familiei.
Dar juraminteleau picioare scurte: nu ramane decat zece ani alaturi de Meneghini.

Face o mare pasiune pentru armatorul grec Aristotel Onassis, un magnatcare-si dobandise colosala avere pe cai mai putin ortodoxe. Il cunoastein anul 1957, cu ocazia unui bal organizat de americanca Elza Maxwell,in cinstea ei. Maria impresioneaza intreaga asistenta. Desi nu esteinteresat de opera, de la prima vedere, Ari decide ca va fi a lui. Sereintalnesc in anul 1958, la Paris, cu prilejul unui concert de gala. Ocopleseste cu mari buchete de trandafiri rosii si o urmeaza la Londra,unde canta in iunie 1959. Dupa ce asista la spectacol, ii ofera un dineuluxos. Insista apoi ca perechea Callas-Meneghini sa-i faca o vizita peiahtul Christina.

Incearca, prin toate mijloacele, s-o convinga sa-si paraseascasotul. Consoarta sa, Tina Onassis, ii dezvaluie lui Meneghini ca i-asurprins facand dragoste intr-una din camerele de pe vas. Armatorul iiofera italianului multe milioane pentru a renunta la nevasta. Meneghininu accepta, insa Maria il paraseste. Tina divorteaza si ea, desi Ariaccepta cu greu despartirea.

Indragostita nebuneste, in anul 1965 Callas paraseste scena. Prieteniisi admiratorii ii vor reprosa armatorului ca i-a distrus cariera,desi intentiona sa-i construiasca o opera la Monte-Carlo. Datorita lui,la 36 de ani, i se trezeste pofta de viata. Il iubeste cu toata fiintasi se teme mereu ca il poate pierde.
Este singura femeie impreuna cucare Ari poate vorbi despre afaceri, dar il intereseaza numai vocea ei,ca instrument pentru a obtine succes.

La 10 august 1960, Callas declara ca este pe cale sa secasatoreasca. Onassis dezminte stirea si subliniaza ca soprana isi facevise desarte. Deceptionata, interpreta devine mai prudenta in relatiilecu presa si afirma ca se bucura de statutul de femeie libera. Unii sustinca ar fi ramas insarcinata, iar amantul ar fi obligat-o sa renunte lacopil. Potrivit unei noi biografii, semnata de Nicolas Cage, Maria ar fiavut un copil cu Aristotel Onassis, nascut prin cezariana, la opt luni,in anul 1960. Bebelusul, numit Omero Lentrini, ar fi murit la doua oredupa nastere, din cauza unor probleme respiratorii. Cartea prezinta copiiale documenelor oficiale, care confirma existenta copilului, inmormantatintr-un cimitir din Milano, si o fotografie a acestuia. Autorul sustineca soprana ar fi vorbit cu foarte putine persoane despre sarcina si ar fispus mai tarziu prietenilor ca Ari a obligat-o sa avorteze. Cameristasa, Bruna Lupoli, sustine ca, de atunci, nu a mai ramas niciodatainsarcinata.

Armatorul se indeparteaza treptat de ea si incepe sa faca o curte asiduasotiei presedintelui SUA. Racirea sentimentelor lui este atat de mare,incat nu ezita sa fie crud: "Esti un nimeni. Esti doar o femeie cuun fluier in gat, care, de altfel, nu mai functioneaza". In 1968, seinsoara cu Jackie Kennedy, in micuta capela din Panaytsa, Insula Skorpios,lacasul de rugaciune preferat al Mariei.
Distrusa, parasita si suferinda,inegalabila interpreta lirica se retrage in Franta. Evolueaza pentruultima oara in fata publicului, la 2 noiembrie 1974, pe scena de laHokkaido Koseinenkin Kaikan, din Sapporo (Japonia).

Trei ani mai tarziu, la 16 septembrie 1977, se stinge din viata laParis, in apartamentul sau de pe Bulevardul Georges-Mandel. Oficial,se stabileste ca decesul ar fi survenit in urma unui colapscardiovascular. Ce s-a intamplat de fapt in ziua fatala va ramane poate,pentru totdeauna, un mister. Camerista si soferul, care i-au fostalaturi in ultimii ani de viata solitara, refuza sa vorbeasca si disparfara urma dupa funeralii.
Corpul neinsufletit al sopranei este incinerat la Pere La Chaise,iar cenusa este imprastiata deasupra Marii Egee, conform ultimelor eidorinte, invaluite in mister. Datorita unui vechi testament, datatdin anul 1954 si descoperit intr-o carte de rugaciuni, Meneghini iimosteneste intreaga avere, estimata la 15 milioane de dolari. MariaCallas nu a cunoscut culmile succesului numai ca interpreta de opera;a dobandit si o reputatie legendara ca artista si personalitate eternain mintea omenirii. A evoluat, ca actrita, in filmul grecesc "Medea".
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Luci pe 15 Oct 2009, 20:30
    limba romana

    Tare bine ar fi fost ca autorul articolului (destul de reusit, dar probbail o compilatie) sa fi invatat sa si scrie in romaneste.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod