Eva Peron, idolul Argentinei


Nascuta la 7 mai 1919, in colonia agricola La Union, un orasel dinapropiere de Los Toledos, Maria Eva Duarte a fost fiica nelegitima a uneiservitoare din Pampas - imensa campie fertila din centrul Argentinei -si a unui proprietar de terenuri, destul de bogat.

La inceput, fetita este crescuta la ferma, impreuna cu surorile eibastarde, separat de copiii legitimi. Dupa moartea tatalui, intr-unaccident de circulatie, se muta impreuna cu mama in oraselul Junin, undedeschid o pensiune familiala. Surorile mai mari se marita cu clienti ailocalului.
La varsta de 15 ani, Eva fuge la Buenos Aires impreuna cu un cantaretde tangouri, insurat - pe nume Augustine Magaldi - care-i promite c-oface actrita.

Ajunsa in capitala, intelege ca viata nu este chiar atat desimpla. Magaldi o paraseste si ajunge sa duca o viata mizera. Dupaprima deceptie, intretine cateva legaturi efemere si pozeaza pentrureviste. Reuseste sa castige ceva bani lucrand ca prostituata incluburile de noapte. Obtine pana la urma si roluri in piese de teatrusi filme. In anul 1940, capata o slujba modesta la postul de radioprivat Radio Belgrano. Ambitioasa si tenace, dobandeste o emisiuneproprie. Surprinzator, cucereste o popularitate atat de mare, incat estesupranumita "Senorita Radio".

Trei ani mai tarziu, apare momentul decisiv din viata ei. In iunie 1943,ofiterii favorabili dictaturilor fasciste din Europa preiau puterea,pentru a impiedica guvernul democratic argentinian sa angajeze taraalaturi de aliati. Este instaurata o junta, in sanul careia postul desubsecretar de stat si ministru de Razboi este ocupat de colonelulJuan Domingo Peron, care luptase in Italia si vazuse cum isi facuseloc in frunte Mussolini. La 22 ianuarie 1944, cu ocazia unui concertorganizat in scopul colectarii de fonduri pentru victimele unui cutremur,o cunoaste pe Eva, care face o mare pasiune pentru el. Ii devine amantasi, totodata, aliata indispensabila, prin interventiile radiofonice. Inoctombrie 1945, se produce o revolutie interna in guvern. Juan Peroneste fortat sa demisioneze si incarcerat pe o insula izolata.

Eva reactioneaza cu promptitudine. Profita de popularitatea de vedetaradio si lanseaza un apel saracilor, prezentandu-si iubitul drept"aparatorul lor". Reuseste sa provoace o greva generala, care ducegrabnic la eliberarea acestuia. Din dragoste si recunostinta, poate sidin interes politic, o ia de nevasta, la 17 octombrie 1945. Evita sedovedeste un pretios purtator de cuvant in fata poporului. In continuare,ii este de mare ajutor in cariera politica.

Un an mai tarziu, Peron este ales presedintele Argentinei. Sustinut demasele populare, cuplul instaureaza o dictatura totala. Pretexteazaca vrea sa impiedice "intoarcerea dusmanilor la conducere" siinstaureaza principiul partidului unic.
Organizeaza muncitorii insindicat - de asemenea unic - si multiplica masurile sociale in folosuldefavorizatilor. Eva incepe o campanie in sprijinul copiilor saraci dinArgentina. In septembrie 1946, promoveaza o lege in favoarea drepturilorcivile pentru femei, printre care se numara si dreptul la vot. ControleazaMinisterul Sanatatii si principalele trei ziare argentiniene. Paturilesociale defavorizate ale populatiei o iubesc, dar este urata de clasamijlocie si de bogati. Pune bazele unei fundatii cu scopul de a impartihaine, alimente si case sarmanilor. Ideea infiintarii unei case deasistenta sociala este generoasa, dar gurile rele sustin ca acest organcaritativ n-ar fi fost decat un paravan pentru afaceri oneroase. Se spuneca prima doamna a Argentinei nu s-ar fi jenat sa se serveasca din contpentru sine si pentru sustinerea campaniilor politice ale sotului.

Cunoscute numai dupa moartea sa, sau mai exact dupa caderea lui Peron,in anul 1955 - colonelul revine la putere in perioada 23 septembrie 1973- 1 iulie 1974 - deturnarile de fonduri nu impiedica sa dainuie panaastazi, in Argentina, cultul Evei Peron. Simpla mentionare a numelui,Evita, trezeste si acum pasiuni: unii o considera sfanta, altii o marepacatoasa.
In anul 1952, medicii descopera ca este bolnava de cancer.
Agoniaei dureaza toata luna iulie si este urmarita de catre intreaganatiune. Biserica cere ca tot poporul sa se roage, in fiecare zi,sa se insanatoseasca. Toate eforturile sunt in zadar. La numai 33de ani, frumoasa prima doamna este ucisa de leucemie - la 26 iulie1952. Inmormantarea este o adevarata nebunie. Sute de mii de argentinienise inghesuie sa intre in capela si politia trebuie sa intervina. Conformtestamentului, sunt organizate funeralii nationale.

Disparitia brutala sta la originea mitului creat in jurul sau. Lacinci ani de la moarte, autorii unei lovituri de stat publica listasi fotografiile "incredibilei garderobe si stupefiantelor colectiide bijuterii ale vajnicei aparatoare a saracilor". Sicriul estescos din cripta si rataceste prin Europa pana ce colonelul revine laputere. Paradoxal, nici absenta unui loc de cult, nici revelatiilenoului regim, nu risipesc afectiunea poporului argentinian pentru EvaPeron. In pofida unei existente controversate, ramane inscrisa in istoriedrept una dintre cele mai puternice personalitati ale lumii politiceinternationale.

Fascineaza si Hollywood-ul, care realizeaza un film inspirat din viataei. In rolul principal, evolueaza o alta femeie puternica, Madonna,care declara cu mandrie: "Am creat ceva rar si frumos".

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • MARIANA pe 26 Feb 2012, 22:44
  ZETARUL

  CRED CA ZIARISTUL A SCRIS CORECT ARTICOLUL,ZETARUL ESTE DE VINA.

  0
  0

 • ferencdeak43 pe 30 Aug 2010, 10:41
  ortografia

  Faceti parte si voi din pleiada ziaristilor semianalfabeti, care nu stiu unde incepe si se termina un cuvant.

  2
  0

 • emmy pe 1 Iul 2008, 13:59
  sugestie

  - inainte de a publica articolele ati putea sa le corectati !

  2
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod