Indira Gandhi, eroina Indiei

Indira Gandhi Pryadarshini - nascuta Nehru - s-a nascut la 19 noiembrie1917, la Allahabad (India), intr-o familie consacrata politicii. Esteunicul copil al prim-ministrului indian Jawaharlal Nehru. Bunicul ei,Motilal, a militat pentru independenta in sanul Partidului CongresuluiNational.

La varsta de numai 12 ani, Indira organizeaza si o brigada de copii carefurnizeaza informatii despre activitatile ocupantilor englezi. Absolvacursurile Universitatii Visva-Bharati din Bengal si studiaza la Oxford,dupa moartea mamei. Se intoarce in India, la virsta de 20 de ani, sise marita cu avocatul Feroze Gandhi. In ciuda omonimiei, sotul ei nuare legaturi de rudenie cu Mahatma ("suflet mare") Gandhi - celebrul ompolitic indian al carui nume real era Mohandas Karamchand Gandhi.

Indira se inscrie in partidul Congresului National si isi faceucenicia politica alaturi de tata. Primeste sarcina de a gasi o calede reconciliere intre hindusi si musulmani. La putin timp, impreuna cusotul - de asemenea membru activ in Partidul Congresului National - estearestata de englezi sub acuzatia de activitate subversiva si petrece 13luni in inchisoare.
Miscarea de eliberare nationala cuprinde cele mailargi paturi sociale ale populatiei si obliga Marea Britanie sa acordedeplina independenta Indiei, la 15 august 1947. Nehru preia oficiilede prim-ministru. Fiica sa devine gazda oficiala si-l insoteste incalatoriile din strainatate. De asemenea, devine confidenta premieruluiin proble-mele interne. In anul 1955, este inclusa in organul executival Partidului Congresului National. Devine o figura politica nationalasi chiar obtine functia de presedinte al gruparii politice, patru animai tarziu. In timpul conflictului de granita chinezo-indian - din anul1962 - coordoneaza activitatile de aparare civila.
Dupa moartea tatalui, in mai 1964, Indira este desemnata ministrulInformatiei in guvernul lui Lal Bahadur Shastri. Cu acest prilej,extinde timpul de difuzare al programelor de radio, elimina cenzurain audiovizual si aproba educatia in domeniul planning-ului familial,prin intermediul televiziunii.

Premierul Shastri moare subit in ianuarie 1966. Fiica lui Nehru isi depunecandidatura pentru postul de prim-ministru.
Devenita sef al guvernului,se lupta pentru modernizarea tarii. In primul rand, se pronunta impotrivasistemului castelor si impotriva suprapopularii. Se straduieste sainlocuiasca birocratiile ineficace cu tehnicieni. Nationalizeaza bancile,incurajeaza industrializarea, initiaza o reforma agrara si pune accentpe invatamant. In anul 1967, obtine un mandat de premier pe cinci anisi conduce Partidul Congresului National spre victorie la alegerile dinanul 1971.

In plan extern, inscrie India in randul tarilor nealiniate. In anul1971, miscarea pentru autonomie din Pakistanul oriental este reprimatacu duritate si provoaca un aflux de refugiati spre teritoriul indian. Inmomentul in care aceasta regiune isi proclama independenta, sub numele deBangladesh, Pakistanul de Vest acuza India ca o sustine. Indira declararazboi statului vecin. Armata indiana distruge aviatia pakistaneza siocupa pozitii in Bangladesh, pentru a-l apara impotriva agresorului.

In anul 1974, politiciana obtine arma nucleara pentru tara sa. Cu undeceniu mai devreme, in timpul unei secete, obtinuse credite si ajutoarealimentare din SUA.
In pofida importantelor servicii pe care le aduceIndiei, este acuzata ca ar fi savarsit fraude electorale minore, in timpulalegerilor din anul 1971. Sustine ca este nevinovata si denunta ca seincearca inlaturarea ei de la putere. In loc sa demisioneze, declara starede necesitate nationala, la 26 iunie 1975. In aceste conditii, supuneunui control strict multe aspecte ale vietii indiene. Suspenda toatedrepturile civile si inchide mii de opozanti. Multi vad in aceste actiuniinfluenta fiului mai tanar, Sanjay Gandhy (nascut in anul 1946). Probabilpentru a demonstra sprijinul popular de care inca se bucura regimul,organizeaza alegeri generale, in martie 1977. Insa, de aceasta data,pierde si locul din parlament, deoarece partidul sau este infrant.

Trei ani mai tarziu, revine spectaculos la putere, o data cu succesulelectoral al Partidului Congresului National. Convinsa de amenintareagrava pe care o reprezinta particularitatile locale si religioase pentrutara, adopta o politica de unificare. Dupa moartea lui Sanjay (intr-unaccident aviatic), isi formeaza fiul mai mare, Rajiv Gandhi (nascutin 1944), ca succesor.
La inceputul anilor '80, incheie alianta cu untanar lider sikh, pe nume Jarnail Singh Bhindranwale, in speranta de acontrola o miscare secesionista din regiunea Punjab. Planul esueaza si,in iunie 1984, premierul trimite armata sa potoleasca teroristii sikhdin regiune, actiune in urma carora sunt ucisi 800 de rebeli in Templulde Aur din Amritsar.

La 31 octombrie 1984, Indira este asasinata de catre trei membri dingarda personala, in timp ce iese din bungaloul ei de pe SafderjangRoad, pentru a merge la birou. Este transportata de urgenta la spital,insa medicii nu mai pot face nimic. Criminalii sunt extremisti sikh,infiltrati in serviciile de securitate, cu scopul de a razbuna masacrulimpotriva celor 800 de confrati. Succesorul ei, Rajiv, sfarseste si elasasinat, la 21 mai 1991.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod