Manu Chao sau muzicianul calator

Dupa toate aceste experiente, dupa ce dorinta lui de a performa intr-o trupa a fost satisfacuta, Manu a inceput sa se gandeasca serios la o cariera solo. Si pentru ca ideea de a intra singur pe scena nu-i convenea deloc, artistul a hotarat sa colaboreze cu muzicieni din trupe si nationalitati diferite. Astfel a ajuns sa cante alaturi de grupul Tijuanano (Mexic), Skank (Brazilia) si Todos Tus Muertos (Argentina).

Este adevarat ca in momentul acesta a avut loc si o schimbare de stil, rock-ul alternativ pe care-l canta alaturi de colegii din "Mano Negra" s-a transformat intr-un gen de muzica inspirata din cultura urbana, muzica ascultata de cei care merg prin baruri.

In anul 2002, in timp ce era in turneu in Macedonia, Japonia si Galicia, Manu a avut timp sa inregistreze un album live. Intitulat "Radio Bemba Sound System", albumul a fost realizat cu un an inaintea unui concert pe care artistul l-a sustinut in Paris, la Villette. Acest material discografic a fost dedicat colegilor sai din trupa Radio Bemba si aduce in prim-plan intreaga atmosfera din acea perioada.

In februarie 2003, Manu a performat intr-o serie de concerte, acompaniat fiind de cantaretul spaniol, Firmin Muguruza. In timp verii anului 2003, a avut ocazia sa sustina un concert intr-o inchisoare din Toscana. Pe 10 august, a participat la Miscarea Impotriva Razboiului Mondial sustinuta de Larzac, dar si la Noptile Mondiale (un concert sustinut cu ocazia Campionatelor Mondiale de Atletism).

Nemultumit cu simplu statut de cantaret, Manu Chao a hotarat, la un moment dat, ca a venit vremea sa produca si alti artisti. Din portofoliul artistului fac parte nume precum Malian duo Amadou & Mariam. In acelasi timp, Manu s-a ocupat de inregistrarea unui nou album in colaborare cu un iluzionist.

Acesta s-a numit "Siberie m'etait conteee" si a fost lansat in anul 2004, la Paris acolo unde s-a stabilit si artistul. Este o carte-disc, aparuta in editie limitata - in jur de 150.000 exemplare - si a fost singurul disc al artistului inregistrat in totalitate in franceza.

In acelasi an, artistul a primit oferta de a colabora cu Jane Birkin pentru albumul "Rendez-vous" si, de asemenea, a cantat alaturi de trupa Jamaican stars Toots & The Maytals pentru materialul discografic intitulat "True Love".

La inceputul anului 2005, Chao a sustinut un concert in Brazilia in timpul unui eveniment intitulat "Forumul Social Mondial", tinut in Porto Alegre. Cu aceeasi ocazie, artistul si-a continuat turneul in Brazilia alaturi de trupa La Phaze, sustinand concerte din Sao Paolo pana in Recife.

La sfarsitul aceluiasi an, a revenit in America Latina impreuna cu grupul Radio Bemba si a sustinut concerte in cele mai mari orase din Argentina, Brazilia si Uruguay.

Inceputul anului 2006 l-a gasit pe artist in Bolivia, Venezuela, Chile si Cuba. Pe 26 martie, a sosit in Mexic pentru a sustine un recital gratis in centrul capitalei mexicane, in fata a peste 100.000 de fani. Acest turneu sustinut in America Latina a fost un succes rasunator, adunand, in total, peste 700.000 de fani.

Turul de forta nu s-a oprit aici. Anul a continuat cu alte 13 concerte sustinute in Europa (Germania, Irlanda, Suedia, Austria si Belgia) si inca 6 in America. Luna octombrie si-a petrecut-o intre Columbia si Venezuela.

Fenomenalul artist si-a facut timp, in toata aceasta nebunie, pentru a lucra la coloana sonora a filmului "Princesas", un film care aduce in prim-plan viata unui regizor spaniol, Fernando Leon de Aranoa. Important de mentionat este faptul ca una dintre melodiile din acest film, "Me llaman calle", a primit premiul Goya.

Confirmarea faptului ca munca si talentul sau sunt apreciate pe deplin si de ceilalti colegi de bransa a venit atunci cand Robbie Williams a decis sa includa pe albumul sau "Rudebox" versiunea proprie a piesei "Je ne t'aime plus", piesa compusa si cantata de Manu Chao.

In anul 2007, Manu Chao se intoarce in America, unde sustine o serie de concerte in Dallas, New Orleans, Chicago, New York, turneul terminandu-se, pe 7 iulie, in Ottawa. Se intoarce apoi in Europa pentru a fi prezent la o serie de festivaluri organizate pe timpul veri.

Acelasi an, 2007, aduce in cariera lui Manu Chao un nou album, intitulat "La Radiolina", iar piesa de rezistenta este "Raining in Paradize". Inregistrat in Anglia, Spania, Franta si Italia, acest nou material discografic aduce mult mai multa energie si vitalitate, date de concertele live pe care le-a sustinut.

Intr-un cuvant acest album il readuce pe Manu Chao la muzica pe care o interpreta pe vremea "Mano Negra". In octombrie 2007, Manu Chao a terminat un alt turneu european, care a avut 16 locatii, ultimele fiind: Stockholm, Hamburg, Berlin si Viena.

Artistul poate fi vazut si in Romania, pe 6 iulie, in cadrul Festivalului B'Estfest.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod