Amalia Enache vrea sa conduca motociclete

Amalia Enache este noua prezentatoare a stirilor Pro TV de la ora23.00. Unii o cunosc inca de cand era reporter special la acelasi post. Ofire calda si prietenoasa, cu mari ambitii profesionale si care punemult suflet in ceea ce face, a impartasit cititoarelor eva.ro o particicadin viata ei.

- Care sunt prioritatile actuale in viata ta?
- Sa ma concentrez asupra stirilor, sa fac scoala de soferi, categoriaA (pentru motociclete) si mi-as dori sa fac un curs de jurnalism instrainatate.

- Iti place sa fii cocheta, sa te imbraci elegant sau sport?
- Imi plac extremele: ori ma imbrac foarte elegant, ori sport. Cel maides, sport, pentru ca imi ofera o mai mare libertate de miscare. Careporter, m-am obisnuit sa ma imbrac foarte mult in pantaloni. E cel maicomod si nici nu risti ca intervievatul sa se uite mai mult la picioareletale decat sa asculte ce ii spui.

- Ai un prieten? De cat timp? Locuiti impreuna? Te intelege in profesiape care ti-ai ales-o?
- Viata personala am preferat sa o pastrez pentru mine. Pe scurt, amun prieten de 7 ani, locuim impreuna si este tot jurnalist, asa ca maintelege perfect.

- La ce varsta ai avut primul prieten?
- Primul sarut, la 15 ani, prima iubire mare, la 17.

- Care sunt criteriile dupa care alegi un barbat?
- Eu cred ca intr-un cuplu, te alegi unul pe altul. Nu dupa vreo reteta,ci dupa ce remarci la celalalt un sir de calitati. Mie imi plac barbatii"interesanti", cu care pot vorbi ore in sir fara sa ma plictisesc.

- Iti doresti un copil? Pe la ce varsta? Ai "programat" acest moment?
- Imi doresc copii, dar nu cred ca voi programa venirea lor pe lume. Seva intampla "la timpul potrivit".

- Crezi in dragoste la prima vedere? Te indragostesti usor?
- Cred ca poate exista o tresarire la prima vedere atat de puternicaincat sa o consideri dragoste la prima vedere.
Dar, cred ca e de faptinceputul care duce la dragoste.

- Faci vreun sport pentru intretinere?
- Fac fitness, insa, din pacate, nu reusesc sa ajung la salaregulat. Mi-as dori sa-mi disciplinez putin programul, din punctul astade vedere.

- Ai visat vreodata sa devii vedeta de televiziune?
- N-am prea avut timp sa visez. S-a intamplat foarte repede sa fiuangajata in televiziune, la 19 ani. Am fost angajata ca prezentatoare destiri la un post local din Timisoara. Dupa 3 ani, am venit in Bucurestiunde, alti 3 ani am fost reporter si corespondent pentru Stirile ProTV. Tot timpul am aparut pe ecran in ultimii 6 ani. Nu am facut-o casa-mi implinesc vreun vis de a deveni vedeta in televiziune, ci pentruca imi place meseria de jurnalist.

- Cum arata o zi din programul tau si cand ai timp sa te intalnesti cuprietenii?
- Programul meu s-a dat peste cap de vreo 3 saptamani. Inainte veneamla serviciu dimineata, plecam pe teren, cand ma intorceam in redactievizionam materialul, scriam, montam, apoi plecam la transmisia indirect. In mod normal, la 19.30, dupa stiri eram libera. Acum vin maitarziu la serviciu (dar si plec la miezul noptii), nu mai am oreleoarecum fixe de filmare. Uneori, fac "live-uri" (asa le zicem noitransmisiilor in direct) pentru 19.00. Dar, oricum, de pe la ora 16.00citesc Mediafaxul, ziarele, e-mailurile si, mai ales, stirile facute dereporteri. Pe la 20.00 fac un promo pentru stiri (facem promo o zi eu, ozi Mihai Codreanu). Promo-ul meu este scris de mine, aleg pentru fiecarecate 3 subiecte. Dupa promo, impreuna cu Mihai luam fiecare stire, neimpartim informatiile si le rescriem textele dupa stilul fiecaruia. Lainceput avem o formula de salut in care comentam putin cel mai importanteveniment al zilei. E scris tot de noi. Programul de lucru mai includesi o jumatate de ora la machiaj si alta jumatate de ora la coafor,fie inainte de promo, fie inainte de emisie.

La 23.00 intru in direct! 30-40 de minute de emisie.

- Care a fost parcursul tau profesional si ce ti-a placut cel mai multdin ce ai facut?
- Pe scurt: facultatea de jurnalism la stat, la Timisoara, la sfarsitulanului 1 m-am angajat ca prezentatoare la postul local Analog.
Doi aniam prezentat acolo jurnalul de noapte (la ora 22.00). Am inceput samerg si pe teren, mai mult pentru reportaje decat pentru stiri. Apoiam trecut sa prezint principalul jurnal acolo, la 18.30, si am deveniteditor (corectam textele reporterilor). In paralel, timp de un an amcolaborat cu TVR Timisoara pentru un documentar de calatorie, in careeu aveam rolul ghidului. E un documentar de care sunt foarte mandra. Aminvatat multe si atunci, am lucrat pentru prima data cu un regizor.La PRO TV am venit in 2000, imediat dupa ce mi-am dat licenta. Am lucratintai ca reporter-corespondent la sectia Eveniment (7 luni), apoi un ancorespondent la Guvern, apoi la sectia Economic. Din 16 iunie prezint,impreuna cu Mihai Codreanu, Stirile noptii la Pro Tv, la ora 23.00.Tot ce am facut mi-a placut enorm la momentul respectiv. Mi-a placut multsa transmit la vizita presedintelui Bush din Piata Constitutiei, loculunde a tinut discursul. Am facut sedinte fara sir inainte, am citit sutede pagini despre Bush, familia lui, sistemul american etc. Iar acolo,in direct, am folosit foarte putin din ce-mi pregatisem. Am fost atatde puternic sub influenta atmosferei din piata, incat am vorbit liber,90% numai despre asta.
Am facut cateva reportaje despre romanii care lucreaza la negru inSpania de care sunt foarte multumita. M-am trezit la 5.00 dimineata siam fost impreuna cu ei in "parcul romanilor", locul de unde angajatoriiveneau cu masinile si alegeau din 200-300 de romani cate 4-5 carora ledadeau o slujba de o zi. Am fost la ei acasa, in apartamente in carestateau cate 5-6 romani, am fost cu ei noaptea pe santier, unde lucraucu o lampa discreta aprinsa sa nu fie prinsi, am fost cu ei in baruri,in parcarile unde se adunau duminica sa trimita pachete acasa etc. I-aminteles atat de bine si m-am atasat foarte tare de ei.
Dupa aproape 2ani, inca mai primesc vesti de la ei, fie ca au primit permisul de munca,fie ca nu mai au slujba de luni de zile sau ca si-au luat o masina noua.Imi amintesc cu mare placere si de o campanie la care am lucrat, deajutorare a "oraselor moarte". Am facut o serie de reportaje despreorasul meu natal, Hunedoara.

- Postura de prezentatoare crezi ca iti va schimba radical viata? Dacapana acum lumea te cunostea sau nu pe strada, de-acum s-ar putea sa ofaca... Te-ar deranja aceasta postura?
Nu are cum sa-mi schimbe radical viata. Meseria e doar o parte dinviata. Imi face placere cand oamenii ma opresc pe strada sau imi aratadiscret ca m-au recunoscut. Ca in tot restul lucrurilor, imi place savad partea frumoasa. E minunat ca oamenii sa-ti arate ca iti cunoscmunca si o apreciaza!

- Din locurile pe care le-ai vizitat ce ti-a placut cel mai mult?
- Imi place enorm Spania, pentru ca imi plac oamenii de acolo. Amsenzatia ca au gasit secretul unei vieti optimiste, al bunei dispozitiifara sfarsit. Imi place Parisul, pentru ca are un farmec de neegalat,mai imi plac Budapesta si tarile nordice.

- Care persoane si-au lasat amprenta asupra carierei tale? De cine itiamintesti cu drag si de cine nu?
Mai intai au fost parintii mei: de la tatal meu am invatat ca trebuie sainvat mereu, de la mama, ca cel mai important pe lumea asta e sa fii om.Apoi a fost profesoara de franceza din liceu, Eva Schilling, care mi-aacordat atat de multa incredere inca de cand m-a cunoscut, incat m-adeterminat sa fac tot ce-mi statea in putinta sa nu o dezamagesc, asa cam-am ales cu o limba straina invatata foarte bine si cu un prieten peviata. In facultate, de la un alt profesor, Marcel Tolcea, am deprinsprimii pasi in jurnalism, apoi, de la producatorul stirilor de laTimisoara, Vio Pasca, am invatat primele notiuni despre televiziune.
Celcare era director la stirile Pro Tv cand m-am angajat, Sergiu Toaderm-a incurajat sa am ambitii nelimitate.

- Cum ai ajuns la noua emisiune? Ai fost selectata sau tu ai preferat saprezinti stirile? Cum te prinde postura de prezentator al unei emisiunide stiri?
Pentru jurnalul de ora 23.00 am dat intai cateva probe. Acest lucrus-a intamplat dupa ce intrasem deja in direct din studio, cu o lunainainte. Era in timpul razboiului din Irak si toata redactia era cumotoarele la maximum. Prezentatorii stateau in emisie ore intregi si toatalumea era destul de obosita. La pranz a fost o editie speciala si sefiimei s-au gandit sa ma puna pe mine sa prezint. La 11.00 m-au anuntat,la 13.00 am intrat in direct. N-am avut timp pentru emotii, pentru catotul s-a intamplat foarte repede. Cred ca aveau in minte ideea astapentru mine, dar atunci a venit si momentul sa o puna in practica. Apoi,Andreea Esca a plecat in concediu prenatal, Cristi Tabara a intrat inlocul ei si a fost, din nou, un moment potrivit. Eram deja "in carti", amavut norocul si sa placa probele, am facut doua saptamani de antrenamenteintensive, si iata-ma prezentand jurnalul de ora 23.00. Cum ma prindeaceasta postura, prefer sa-i las pe cei care se uita la stiri sa spuna!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • fraga pe 1 Dec 2008, 17:03
    salut

    buna amalia enache sunt fraga, decant prezit stiri pro teve.Mi-o placut de tnie si cum arati foarte bine, vreau sa spun ca te aprcez lut de tine

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod