Scandal Eurovision: Lucian Viziru toarnă gaz pe foc, iar juriul alege o manea

Niciun an fără scandal la Eurovision. Dacă nu se mai ceartă artiştii în culise, se ceartă artiştii cu membrii juriului sau cu... telespectatorii. Ediţia din acest an a stat, cum altfel, decât sub semnul scandalului. Cu toate că iniţial se zvonea că nici măcar nu o să se organizeze o selecţie naţională, din lipsă de fonduri, iată că partea financiară s-a rezolvat, însă ambiţiile, orgoliile şi incapacitatea multor artişti din România de a accepta că altul este mai bun nu au putut fi fentate.
Niciun an fără scandal la Eurovision. Dacă nu se mai ceartă artiştii în culise, se ceartă artiştii cu membrii juriului sau cu... telespectatorii. Ediţia din acest an a stat, cum altfel, decât sub semnul scandalului. Cu toate că iniţial se zvonea că nici măcar nu o să se organizeze o selecţie naţională, din lipsă de fonduri, iată că partea financiară s-a rezolvat, însă ambiţiile, orgoliile şi incapacitatea multor artişti din România de a accepta că altul este mai bun nu au putut fi fentate.

De la zacuscă locală, la cea mai potrivită piesă


După show-ul de sâmbătă, difuzat de TVR, piesa "Zaleilah", interpretată de cei de la Mandinga şi compusă de Costi Ioniţă, a fost aleasă să reprezinte România în etapa următoare. "Am avut foarte multe emoţii, pentru că au fost foarte multe voci bune, a fost show, au fost foarte multe surprize plăcute din toate părţile. Suntem foarte bucuroşi. Ne-am concentrat foarte tare. Ne-am expus toată energia. Deja nu mai ştiu cum să reacţionez", a spus emoţionată Elena Ionescu, solista trupei, la puţine momente după anunţul oficial. 22 de puncte le-au fost necesare celor de la Mandinga să meargă mai departe, surclasându-i pe cei de la Electric Fence, care au obţinut 19 puncte şi pe Cătălin Josan, care a primit dar 18 puncte.

"A fost o surpriză plăcută, neaşteptată. Dacă primeam o singură notă mai mică, nu mai intram", a declarat, la rândul său, Costi Ioniţă, compozitorul piesei şi artistul care, până acum, a avut mai multe surprize neplăcute la Eurovision.
Imaginea lui Costi Ioniţă, aceea de manelist cum este asimilat de multă lume încă, a dus la comentarii răutăcioase vizavi de această piesă. Mulţi au fost cei care au spus că România este reprezentată anul aceasta, la Baku (Azerbaidjan), de o manea.

Cel care a făcut cel mai... original comentariu a fost Gabi Baruţă de la Hotel FM: "Personal, nu sunt ascultător al acestui gen muzical. Este o piesă reprezentativă pentru majoritatea românilor, e un fel de zacuscă locală. Cea mai bună prestaţie a avut-o Electric Fence. Piesa lui Josan a fost una bună, dar ca show nu a strălucit. Eu le doresc succes celor de la Mandinga şi să obţină un loc cât mai bun".

"Zaleilah" a avut şi susţinători, chiar din rândul foştilor participanţi la Eurovision. Printre aceştia se numără şi Mihai Trăistariu care, spre deosebire de ultimele interviuri pe care le-a dat, de data aceasta a fost "extrem" de pozitiv: "Din tot ce am ascultat sâmbătă seara la TVR, ei mi s-au părut cei mai potriviţi să câştige şi chiar merită să meargă mai departe cu această piesă. 'Zaleilah' este o piesă bună, iar cei de la Mandinga fac un show foarte bun şi cântă foarte bine live. Mi-au plăcut şi cei de la Electric Fence, însă aş fi mers ca şi publicul de acasă - pe Mandinga. Nu vreau să fac previziuni legat de ce loc vor ocupa, pentru că la Eurovision nu există o reţetă fixă în ceea ce priveşte caştigătorul. Cu siguranţă, va fi un loc bun", a declarat Mihai Trăistariu pentru ziarulring.ro.



Furtuna dinainte de final


Adevăratul război Eurovision s-a dat, însă, înainte de marea finală. Lucian Viziru şi Liviu Mititelu au fost doi dintre artiştii ale căror piese nu au fost acceptate în selecţia naţională, iar acest lucru a provocat un scandal care face valuri şi astăzi.
Joi după-amiază (n.r. 8 martie), solistul a depus o contestaţie, atât la televiziunea română cât şi la sediul-mamă al competiţiei European Broadcasting Union (E.B.U).

"Nu mă las până nu se face dreptate. Audiţiile nu vor fi reluate, însă soluţia logică şi corectă ar fi descalificarea României de la Eurovision", a declarat artistul pentru Realitatea.net.

Solistul a fost extrem de afectat de neregulile care s-au "strecurat" la audiţiile pentru alegerea celor 15 piese care vor merge la selecţia naţională Eurovision, de pe 10 martie.

Lucian Viziru spune că trupa Mandinga nu avea dreptul de a trece aceste audiţii şi a intrat într-o polemică cu Costi Ioniţă, compozitorul piesei "Zaleilah", căruia i-ar fi spus că "nu îl ajută faţa" să participe chiar el la Eurovision. Replica lui Costi Ioniţă a venit imediat, acesta spunându-i că îl ajută viaţa, pentru că altfel nu ar fi fost compozitorul unor artişti internaţionali de succes  ca Bob Sinclar şi Pitbull.

Un alt artist care a susţint scandalul, chiar dacă problema lui era alta, a fost Liviu Mititelu', fost Guţă, care până mai ieri câştiga bani frumoşi cântând manele pe la nunţi, botezuri şi cumetrii. "Mă duc la Bruxelles şi îi dau în judecată pentru discriminare, jur!", a spus Liviu Mititelu în momentul în care a aflat că nu a trecut de preselecţia pentru concursul Eurovision.

În acest scandal s-a implicat şi Mihai Trăistariu, fost reprezentant al României la Eurovision, în anul 2006. "Nu-mi place scandalul şi cred că este vorba şi de puţină publicitate pe care vrea să şi-o facă în acest mod, însă trebuie să recunosc că Viziru are dreptate în privinţa contestaţiilor.
Nu au ce căuta în juriu reprezentanţi ai caselor de discuri. Este clar că ei îşi vor susţine, fiecare, favoriţii. Şi, în plus, în juriu nu au ce căuta neprofesioniştii. Este adevărat că ei lucrează cu artiştii, dar asta nu înseamnă că se pricep la muzică. Au calităţi de manageri, de impresari, dar sunt bâtă la muzică şi vor da chix sâmbătă. Va fi un eşec total!"
, a declarat Mihai Trăistariu pentru puterea.ro.

Rezultatele finalei de sâmbătă au închis, însă, toate gurile şi au anunţat un mare învins... Cătălin Josan


Cotat cu cele mai mari şanse de câştig, chiar dacă a fost contestat de mulţi spunând că un basarabean nu are cum să reprezinte România la Eurovision, Cătălin Josanu poate fi considerat marele învins al serii de sâmbătă, 10 martie. Artistul, care a obţinut în urmă cu un an discul de aur pentru cele mai multe vânzări, visa că va primi multe voturi. "Chiar dacă este a patra participare, e foarte greu pentru noi. Am primit foarte multe like-uri pe Facebook. Bine, nu poate să placă la toată lumea, dar, în cea mai mare parte, oamenilor le-a plăcut. M-am bucurat foarte mult că le-a plăcut şi fanilor din afară, ştiu pentru că ţin legătura cu ei. Am primit mesaje din toată lumea. Din Italia, Spania, Venezuela, Mexic, India. Şi asta cred că este foarte important, pentru că s-ar putea ca voturile europenilor să prindă bine la Eurovision. Cred că o să avem foarte multe voturi din partea Europei. Eu am un avantaj pentru că am început să promovez piesele mele pe radiourile europene de acum un an", a spus interpretul înainte de finală.



Prestaţia României la Eurovision de-a lungul timpului


Până acum, cel mai bun loc pe care l-a ocupat România la Eurovision a fost locul 3. În 2005, Luminiţa Anghel şi trupa Sistem au reuşit acest lucru la Kiev, iar în 2010 performanţa a fost repetată de Paula Seling şi Ovi, în Germania.
Locul 4 a fost ocupat de Mihai Trăistariu în anul 2006, la Atena. Acestea au fost cele mai mari performanţe pe care le-au făcut artiştii din România la acest concurs.

În 2000, trupa Taxi ocupa locul 17, in 2002, Marcel Pavel şi Monica Anghel se clasau pe locul 9, îar în 2011 trupa Hotel FM a atins, de asemenea, doar locul 17. Nici Nico şi Vlad Miriţă nu au făcut senzaţie în 2008, clasându-se doar pe locul 20, iar Elena Gheorghe a dezamăgit, de asemenea, în 2009, ocupând doar un modest loc 19.

Să vedem ce vor face cei de la Mandinga, în mai 2012, la Baku (Azerbaidjan), cu piesa "Zaleilah".
13 Martie 2012
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana pe 14 Mar 2012, 13:27
    Asta e Romania!!

    Tara asta este plina de persoane ofticoase.Si ce daca Costi Ionita a fost manelist,a reusit omul sa se realizeze asa cum a vrut si prin munca lui a facut ca tara noastra sa fie cunoscuta.Eu una am fost la concertele trupei Mandinga si nu e chiar asa cum spuneti voi,chiar fac spectacol si eu chiar am incredere k ei vor ocupa un loc destul de bun.Uite asta e problema nostra ca avem o tara plina de rasisti si nu stim sa apreciem ceea ce este frumos,stim doar sa jignim si sa le aruncam in fata ca sunt tigani.Dar eu va provoc ,faceti fratilor si voi ceea ce fac ei si dupa aia stati si comentati!!Atat am avut de spus!

    1
    1

  • andreea pe 14 Mar 2012, 11:33
    un rahat de piesa

    nu stiam ca piesa a fost selectata pt eurovision, dar o auzim inainte, nu stia m cine o canta, dar stiam ca e o melodie enervanta si naspa, si schimbam imediat radioul, acum...nu pot sa spun decat ca sun tdezamagita, ne meritam soarta...cica asta vrea poporul...oare?:

    1
    1

  • onlyyou pe 13 Mar 2012, 23:36
    suntem romani..asta spune tot

    ce mai criticam atata trupa care o sa ne reprezinte mai oameni buni?:))..din cate filmulete cu top`uri ale eurovisionului am vazut pe youtube..in majoritatea Romania e situata in top 10..si cat despre comentarii,acestia au o parere buna despre melodie..asa ca ce ne mai mancam intre noi ca niste caini?numai noua nu ne convine:))asta a votat lumea din Romania,asta avem

    0
    1

  • lorelai pe 13 Mar 2012, 22:22
    mai adaug ceva

    Cantareata pare draguta dar nu le prea are cu dansul.Poate ca ar trebui sa mai exerseze pana in mai Cat despre show........ lipseste total. cu vestimentatia cred ca va avea succes deoarece se poarta "costumatia cat mai lejera adica sumara fiind criza e bine sa se faca economie si de materiale,si de voce si de miscari.

    1
    0

  • lorelai pe 13 Mar 2012, 22:14
    Trist.... traiasca RROMania

    poate ca nu ma pricep dar nu am inteles niciodata de ce nu se trimit sau de ce nu concureaza voci bune la Eurovizion? Sau de ce nu se pune in valoare vocea celor care au asa ceva si nu "canta" vreun computer in locul lor. Manelele ...nu mi-au placut niciodata .Daca am ajuns sa trimitem asa ceva la un concurs international inseamna ca nu degeaba ne fac tigani (pe toti ,fara exceptie ) strainii. maine -poimaine va trebui sa acceptam si ca suntem RROMANI si ca traim in RROMANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!Ne meritam soarta!!!!!!

    2
    1

  • radu pe 13 Mar 2012, 20:21
    Josan Eurovision

    O melodie banală şi o voce splendidă. Ar fi fost un fiasco total...şi cam aduce a ABBA

    1
    1

  • raluca pe 13 Mar 2012, 18:34
    inspiratie pura

    de la SHANTEL !!!

    1
    0

  • xena pe 13 Mar 2012, 18:26
    viziru si mititelu

    Hai sa fim seriosi cine se crede viziru , nu are nimic nou si nici nu e atat de bun trebuie sa recunoasca, in ultimul timp numai scandaluri si tampenii hai sa ne lase in pace, ca nu si nu a fost 1 mare canteret, canta la adidasii mei ca e varza, iar manelistul de rahat nu il mai chiama nimeni la nunta si nu mai are lovele, ar fi culmea sa ne reprezinte analfabetul asta la eurovizion, si AR TREBUI O MELODIE IN ROMANA CA SUNTEM ROMANII,

    3
    0

  • ELA pe 13 Mar 2012, 18:11
    Viziru-cantaret?

    Hai sa fim seriosi, acest tigan de Viziru nu stie ce sa mai faca sa iasa in evidenta, nu i-a iesit nimic cu Tania Budi si acum a inceput cu Eurovizionul, oricum nu este bun de nimic, nu este nici actor bun, nici nu canta bine, pur si simplu e zero!

    4
    1

  • mihaela pe 13 Mar 2012, 15:41
    pacat

    Pacat de Catalin Josan ca are o piesa frumoasa si ar fi meritat sa castige ...cat despre Mandinga , asta e , o sa ne reprezinte cu o manea dechizata canta in engleza si ce limba o mai fi pe acolo ... Si ce am citit eu in articol ??? Liviu Mititelu fost Guta ? deci nu-si mai spune Guta? wow ....si fara suparare , nu sunt rasista dar daca ajungem sa trimitem un tigan in strainatate sa ne reprezinte la un astfel de concurs pai practic ne semnam singuri sentinta ! Nimeni nu va mai face diferenta dintre tigani si romani ( in unele tari nici acum nu se face din pacate :( )

    7
    2

  • nina pe 13 Mar 2012, 15:28
    CATALIN JOSAN

    ce frumos canta CATALIN ! Dar cum sa fie apreciat la justa valoare de o tara de manelisti ?

    7
    3

  • cretzo` pe 13 Mar 2012, 10:58
    lol

    e nashpa piesa...iar ne facem de cacao..ca in fiecare an...ma tot intreb..niste oameni klumea nu pot trimite astia sa ne reprezinte ?! ... varza

    12
    7

  • TeBULESCU pe 13 Mar 2012, 02:11
    Ba da' in Romana ?

    Problema e alta, astia niciuni nu mai canta in romana, toti au dat-o pe spaniola, engleza, portugheza sau mai nou turca, toate de balta, numai in romana nu. Sa concureze mah pt Spania sau Portugalia. Viziru' ce sa mai zic, n-a mai scos nimic, si se oftica, o fi fost asa cum zice el, dar oricum el e praf.

    20
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod