România: 8 melodii de la noi care seamănă mult cu hituri de afară

Mergând, probabil, pe principiul că ce era de inventat au înventat cei din străinătate sau alegând să meargă pe un drum deja bătătorit, artiştii din România au devenit un fel de dubluri ale artiştilor de afară. Astfel, muzica românească a devenit un fel de soră geamănă, sigur mult mai săracă, a muzicii din străinătate.
Mergând, probabil, pe principiul că ceea ce era de inventat au inventat deja alţii sau, de multe ori, alegând să meargă pe un drum deja bătătorit, artiştii din România au devenit un fel de dubluri ale celebrităţilor internaţionale. Astfel, muzica românească e, de multe ori, un ecou al marilor succese din străinătate.

Plictisiţi, probabil, să-i imite doar ca stil vestimentar sau imagine, artiştilor din România li s-a părut potrivit să se şi inspire pe ici pe colo  din piesele cântate de idolii lor.

În cele ce urmează vom prezenta 8 asemănări între realizări ale artiştilor români şi compoziţiile celor de peste hotare.

1. Corina, inspirată de Esma Er


Piesa "Gimme your Love", lansată în 2008 seamănă cu piesa turcilor de la Esma Er, "Kimi Kimi".





2. Andra, inspirată de Rihanna


Cea mai nouă melodie a artistei, intitulată "What about us", pare a fi înrudită cu piesa "We found love", cântată de Rihanna.






3. Horia Brenciu, inspirat de Lenny Kravitz


Fostul jurat de la Vocea României are, categoric, o cultură muzicală bogată. Datorită cunoştinţelor solide în materie de muzică internaţională, Brenciu a ascultat, evident, şi piesa "If You Can't Say No" de care s-a ajutat pentru realizarea melodiei "Ultimul dans".





4. Paula Seling şi Ovi, inspiraţi de trupa Crazy Win


Piesa care a reprezentat România la Eurovisionul din 2010 a stat sub semnul plagiatului. Multe voci au constestat originalitatea melodiei propuse de Paula Seling şi Ovi, spunând că, de fapt, "Playing with Fire" nu este decât o copie a piesei "Beautiful Lover".






5. Trupa Taxi, inspirată de ruşii de la Na Na


Sfârşitul anului 2011 l-a prins pe Dan Teodorescu, liderul trupei TAXI, într-un scandal care, până la urmă, l-a făcut să anunţe Uniunea Compozitorilor că are o piesă care seamănă cu cea a ruşilor. Cei care au ascultat melodia "NonStop", imediat după lansare, au susţinut că seamănă izbitor cu  "Upala Sliapa", lansată în 1970 de ruşii de la Na Na.





6. Trupa Cargo, inspirată de Scorpions


Asupra piesei "Doi paşi în urma ta", a celor de la Cargo, planează suspiciunea că seamănă foarte mult cu o melodie a celor de la Scorpions. Melomanii spun că aceasta sună cam la fel ca hitul  "Can't Live Without You".






7. Marius Moga, inspirat de E-Type

Nici Micul Mozart nu a scăpat de acuzaţiile de plagiat, iar acestea au venit chiar în perioada lui de glorie absolută. Despre piesa "Dracula, My Love", melodie pe care Moga a aruncat-o în lupta pentru Eurovision în 2007 s-a spus că ar semăna izbitor cu "When Religion Comes to Town", a celor de la E-Type. "Cam nasol. "Tema de recunoaştere" este aceeaşi, chiar dacă la E-Type e instrumentală şi la Andra e vocală! Pot apărea discuţii majore de plagiat. Trebuie sesizaţi organizatorii.", spunea atunci Gabriel Cotabiţă.








8. Iris, inspiraţi de AC/DC


De-a lungul timpului, despre piesele celor de la Iris s-a spus că aduc cu diverse alte melodii din repertoriul internaţional. "Trenul fără naş", de exemplu, pare a fi inspirat de  "Hell Bent for Leather", de la Judas Priest.
Să nu mai vorbim despre asemănările dintre piesa "Pe ape" de la Iris, cu "Hell Ain't A Bad Place To Be", a celor de la AC/DC.




20 Martie 2012
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristian Tamas pe 1 Feb 2018, 10:01
    Plagiat trupa Cargo

    Cred ca piesa "Spune-mi de ce " De la trupa Cargo seamana prea tare cu"AC/DC - Hells Bells" .

    0
    0

  • OANALOGO pe 12 Oct 2012, 00:04
    corina - las ketchup ?

    mi se pare mie sau melodia "A ta" cantata de Corina este un plagiat dupa Las Ketchup - Kusha las Payas? Pana si vestimentatia, aparitia fizica si gesturile Corinei imi par a fi o reflectare (spus destul de elegant) a celor de la Las Ketchup. Ce parere aveti?

    0
    0

  • Alina pe 20 Mar 2012, 14:31
    rectificare

    crazy win este o trupa romaneasca , nu este din afara

    9
    0

  • adina pe 20 Mar 2012, 13:19
    Se pare ca si altii se inspira de la romani.

    Se pare ca si altii se inspira de la romani. Vezi Lady Gaga - http://www.youtube.com/watch?v=qIYVcdcYD18

    5
    3

  • CICI pe 20 Mar 2012, 10:53
    mda

    manelistii copiaza toate piesele de succes, scot albume cu ele si scot bani garla. de hotii astia nu ziceti nimic ? ce imi repugna cel mai mult este rahatelul ala mic autointitulat minune sau de vito care mai nou canta jalnic si patetic melodiile lui dan spataru !

    11
    3

  • TeBULESCU pe 20 Mar 2012, 04:12
    E, da

    s-au inspirat si ei nitel, ce nu e voie ? :D:)). Oricum sunt doar 7 note, unori se mai imprumuta ritmurile :))

    12
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod