Experimentul Thievery Corporation

Chiar si acum, cand realizez aceasta cronica, am in casti Thievery, mai exact "Le Monde" de pe albumul The Mirror Conspiracy. Atunci cand raman impresionata de un concert sau de melodia unui artist necunoscut de mine, ma "roade curiozitatea" si imi doresc sa stiu cat mai multe lucruri despre el. Si uite asa am inceput sa caut informatii despre Thievery Corporation.

Trupa este formata din Rob Garza si Eric Hilton, care au devenit cunoscuti in 1996, cand o piesa a lor a fost inclusa pe una dintre compilatiile unor renumiti DJ si producatori. De-a lungul carierei, Thievery Corporation a lansat cinci albume, cinci compilatii, 16 single-uri, precum si piese incluse pe coloanele sonore ale filmelor "Garden State" si "Vanilla Sky".

In afara de stilul original de muzica si show-urile spectaculoase, trupa se declara impotriva evenimentelor politice curente, initiativelor luate de catre administratia Statelor Unite, iar in septembrie 2005, a participat la un concert ce a avut ca scop incetarea razboiului din Irak.

Eric Hilton si Rob Garza sunt implicati in multe campanii sociale menite sa atraga atentia asupra pericolului pe care foamea il reprezinta la nivel global; sunt militanti activi in cadrul organizatiei World Food Program (care are ca scop imbunatatirea nutritiei si a conditiilor de viata in tari subdezvoltate) alaturi de multe celebritati, precum actrita Drew Barrymore, fostul vice-presedinte al Statelor Unite, George McGovern, si fotbalistul brazilian Kaka, iar in 2005 au organizat o strangere de fonduri pentru victimele tsunami-ul care a lovit Asia.

Anul acesta, in luna februarie, alaturi de World Food Program, au organizat un concert caritabil in Nepal, unde au avut un succes enorm. De fiecare data cand aud de actiuni de acest gen intreprinse de artisti, imi da speranta ca aceasta planeta mai poate fi salvata si "bandajata" acolo unde este nevoie.

Inspiratie pentru compozitiile lor? Muzica veche este cea care ii inspira, si le dau dreptate. Vorba lui Alexandru Andries, vizavi de muzica veche - "Beatles a inventat totul"; intr-adevar, originalitatea de acolo porneste, de la muzica veche.

In Romania, Thievery Corporation are foarte multi fani; nu stiu daca ma pot considera un fan, pentru ca nu am acumulat inca multe informatii despre aceasta formatie, dar trebuie sa recunosc ca experienta a fost una mai mult decat placuta. De fiecare data cand descopar o trupa sau un artist extraordinar, ma simt ca o ignoranta si ma intreb pe ce planeta am fost de nu am apucat sa ii ascult sau poate i-am ascultat, mi-au placut, dar nu am retinut numele. Astazi am ascultat albumul "The Mirror Conspiracy", dar sunt sigura ca vor urma altele... parca nu mai este mult pana la hamacul meu din Vama Veche...


Foto credit: Gabriel Olteanu si George Popescu

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod