"Ducesa", o viata intr-un film

Un film poate prea usor...


Din punctul meu de vedere, pelicula nu exceleaza. Mi s-a parut un film poate prea usor vizavi de posibilitatile pe care le-ar fi dat un astfel de subiect. Keira Knightley, o actrita nominalizata atat la Oscar, cat si la Globul de Aur, nu a facut un rol stralucitor in aceasta pelicula. Mi s-a parut o interpretare liniara, fara suisuri si coborasuri, cu mult prea putine sentimente, vizavi de experientele prin care a trecut.

Apropo de ritm si liniaritate, chiar si actiunea in sine a pierdut cateva puncte considerabile la aceasta categorie. O introducere mult prea lunga, un punct culminant mult prea mult asteptat si, mai mult decat atat, deranjante de-a dreptul sunt trecerile bruste de la un cadru la altul, de la o idee la alta sau chiar de la o perioada la alta.

Dupa ce am vazut acest film, am stat de vorba cu doi dintre cei mai apreciati critici de film ai momentului, Alex Leo Serban si Andreea Chiriac. Iata care sunt parerile celor doi despre "Ducesa".

Alex Leo Serban considera ca "Filmul este ok. Sincer, mi-a placut foarte mult ducele, interpretat de Ralph Fiennes. A reusit sa faca un personaj excelent, nuantat, pe care reusesti sa-l intelegi.

Personajul interpretat de Keira Knightley - Georgiana Cavendish, ducesa de Devonshire - nu prea mi-a placut, spre deosebire de Hayley Atwell, care o interpreteaza pe Bess Foster. Asa cum s-a si dorit, s-a realizat o comparatie cu Lady Di. Chiar exista un moment in care ea alearga catre copiii ei, iar acest cadru ne duce cu gandul intr-acolo.

In rest, mi s-au parut niste personaje prizoniere in propriile traditii si obiceiuri. Sincer sa fiu, mi-a placut mai mult 'Marie Antoinette', a lui Coppola."

Andreea Chiriac afirma: "Somptuos realizat la nivelul costumelor si decorurilor, beneficiind de acel aer britanic inconfundabil si remarcabil reconstituit, 'Ducesa' pierde insa puncte considerabile la capitolul ritm si reuseste sa se mentina (pana foarte aproape de final) la nivelul uverturii plate a vietii unui personaj despre care s-a tot scris ca era fascinant si cuceritor.

In interpretarea decorativa, dar lipsita de vlaga, a Keirei Knightley, Georgiana Cavendish, ducesa de Devonshire, nu are nimic din figura memorabila care a strabatut istoria, devenind doar o efigie a conditiei umilitoare a femeii in epoca respectiva, incapabila sa se emancipeze complet de tutela unui sot insensibil, nesociabil si crud.

Interpretarile de retinut vin din partea unui Ralph Fiennes aristocrat ca intotdeauna si a lui Hayley Atwell, penduland intre datele contrastante ale personajului ei – Bess Foster.

O poveste impozanta, care transforma insa gratuit drama in melodrama si isi neglijeaza imprudent eroina, ramanand spectaculoasa doar la nivel vizual."

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena.Ene.Ivan pe 8 Nov 2008, 12:31
    atentile la limbaj

    Chiar credeti ca toti romanii stiu ce-i aia (sau ala) "un icon"? sunt foarte curioasa de parerea d-voastra, nu de traducere, pentru ca eu stiu, din fericire pentru mine.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod