Anorexia, vedeta printre vedete

Pentru a fi slabe 'la televizor', multe celebritati se infometeaza si isi distrug ireversibil sanatatea.
Pentru a fi slabe 'la televizor', multe celebritati se infometeaza si isi distrug ireversibil sanatatea. Numarul vedetelor care adopta regimuri de viata draconice numai si numai pentru a da bine pe sticla este in crestere, insa putine sunt cele care recunosc ca au probleme. Mai mult decat atat, aceasta boala a cam trecut bariera ecranului, afectandu-le si pe tinerele care se viseaza vedete, la un moment dat, sau nu numai.

"500 de calorii era tot ce mancam intr-o zi"


Aceasta este declaratia soc pe care au facut-o fetele de la Cheeky Girls, care au recunoscut ca, la inceputul carierei lor, au avut mari probleme de sanatate din cauza anorexiei. Comportament specific persoanelor care sufera de anorexie, minciuna, a fost principala arma a tinerelor de 20 de ani, ca sa-si ascunda problema. Isi minteau mama ca mananca la restaurant si, mai mult decat atat, fabulau in ceea ce priveste cantitatea de mancare pe care o consumau. La o inaltime de 1.60 m, Monica si Gabriela Irimia aveau cate 42 de kilograme. O greutate sub limita normala la o asemenea constructie.

In afara imaginii infioratoare pe care o afisau, fetele au descoperit ca au pietre la rinichi, ulcer la stomac, iar parul le cadea in cantitati considerabile. Si, poate cea mai ingrijoratoare reactie dintre toate, a fost oprirea menstruatiei.

Gemenele cred ca toata aceasta poveste urata a inceput in 2002, in momentul in care s-au mutat in Marea Britanie, dupa ce mama lor a divortat si s-a recasatorit. In aceeasi perioada au participat la concursul de televiziune "Popstars: The Rivals", show care le-a adus consacrarea la nivel mondial. Si totusi...

"Ne simteam ca prinse intr-o capcana", declara Gabriela, pentru Dailymail.co.uk. "Intotdeauna trebuia sa facem ce ne spuneau altii. Aveam putini prieteni, pe care nici nu aveam timp sa-i vedem". Apoi, in 2003, casa lor de discuri, Telstar, a intrat in faliment, datorandu-le acestora 1,3 milioane de lire sterline. Fetele au intrat in depresie si frustrarile le-au afectat corpurile.

Si, daca lucrurile se opreau aici, era bine, insa la putin timp dupa acest episod, Gabriela a devenit dependenta de laxative. "Stiam ca nu era o buna metoda pentru a slabi, asa ca am inceput doar cu unul pe zi, dar apoi, dupa o vreme, luam cate trei. 18 luni mai tarziu, deja luam cate cinci".

A avut de infruntat dureri atroce de stomac, constante, stiind ca putinele alimente pe care le manca, oricum nu raman prea mult timp in corpul sau. Astfel, concertele au devenit o adevarata provocare pe masura ce laxativele "preluau controlul".

Interpretarile pe scena insemnau si costume sumare - gemenele purtau pantaloni foarte scurti si topuri minuscule. Observand ca abdomentul Gabrielei este acum mai plat decat oricand, Monica a inceput si ea sa ia laxative inainte de concert. Fiecare dintre ele traia cu doar circa 500 de calorii pe zi.
1 Septembrie 2009
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mimi pe 14 Nov 2009, 14:26
    Anorexia , este o boala psihica!

    Acesta este pretul pe care il platesti pentru faima daca nu ai o viata si un psihic balansat!

    0
    0

  • natasha pe 13 Nov 2009, 16:10
    !!!

    Ba cred ca femeile acestea sunt vinovate de felul in care-si traiesc viata. Ne place sau nu, acesta este corpul nostru si trebuie sa avem grija de sanatatea lui, nu sa ne batem joc de el in asa hal. Ascunzand adevarul (adica o lipsa de judecata sanatoasa) si pretinzand ca anorexicele ar fi o victima a n factori, n-o sa sustineti adoptarea de catre adolescente (principalele victime) unui stil de viata RATIONAL si o gandire LOGICA. Ele se vor refugia in aceste motive pe care le dati voi. Au ochi sa vada cand au ajuns la greutatea ideala si cap ca sa gandeasca asupra faptului ca isi distrug sanatatea. De asemenea, daca ar fi mai selective, ar intelege ca nu tot ce afiseaza vedetele e bun de urmat, ci ca ele probabil au n operatii si au bani de tratamente corporale scumpe pe care noi nu le vom obtine prin infometare, iar ce poze vad prin reviste si mass media sunt cu siguranta trecute prin photoshop. Oare cand o sa inteleaga ca un stil de viata sanatos ne asigura tot ce avem nevoie, adica sanatate, silueta si un tonus mintal bun?

    0
    0

  • Allexys pe 13 Nov 2009, 08:50
    Mijto articol

    Anca, e una sa fii asa pentru ca asa esti tu construita genetic, dar esti sanatoasa...alta e sa nu mananci nimic. am trecut si eu la un moment dat prin asa ceva...nu va doresc ....norocul meu a fost ca nu am ajuns asa de departe dar acum ma lupt inca cu deficit de calciu, magneziu, etc. parul inca imi cade (dupa 4 ani aproape) si am unghiile ca hartia...e groaznica lupta asta si regret amarnic ce am facut. aveti grija de voi, fetele...cine va place, va place pentru ce sunteti si cum sunteti, nu pentru cate kilograme aveti si cum aratati ...multa sanatate

    0
    0

  • anca pe 3 Nov 2009, 07:35
    Cheeky

    eu am 60 kg la 1.77 deci IMC ca atare nu ma consider deloc anorexica nu vad de ce 42 de kg ar fi putin la 1.60

    0
    0

  • vicvic pe 5 Sep 2009, 10:55
    Idiotenie

    La lista aia cu vedete anorexice de sub poza ar mai trebui adaugat inca unul -- Anna Wintour. Femeia e penibila. Ati vazut-o prin poze pe net cum arata??? Dati un google de curiozitate sa o vedeti. Are 60 de ani, for Christ's sake!!! La 20 de ani mai e cum mai e sa fii o slabanoaga, dar la 60??? Varsta ei pur si simplu nu se preteaza cu anorexia (nu ca VREO varsta s-ar preta). Si se mai pretinde regina modei. Mars!

    0
    0

  • ileana.voicu pe 2 Sep 2009, 17:15
    @Georgiana Ilie

    Imi pare rau ca din articolul pe care l-am scris ai inteles ca le acuz pe femeile care sufera de anorexie. Te pot asigura ca nu aceasta a fost intentia. In plus, nu stiu daca observi, dar acest articol este incadrat in sectiunea divertisment, nu sanatate. Mergand pe aceasta idee, la inceput am dat exemple de vedete care sufera de aceasta boala, iar, la final, am pus la dispozitia cititorilor interesati de acest subiect cateva link-ul catre articolele aparute pe TopSanatate.ro, site specializat. O zi buna

    0
    0

  • Raluca_S pe 2 Sep 2009, 13:17
    !

    Foarte foarte bun articolu!Si mai ales filmuletul! Poate multe vom invata ceva din asta!!!

    0
    0

  • Georgiana Ilie pe 2 Sep 2009, 12:55
    Insuficient

    Interesanta ideea articolului, dar din pacate prea putin documentat produsul final. Anorexia, ca si bulimia, sunt probleme de sanatate mintala si vindecarea nu tine de "vointa", ci de tratament adecvat cu psihoterapeut. Din modul in care ati prezentat, ar rezulta ca aceste femei sunt vinovate pentru obsesia lor. Nu numai ca este departe de adevar, dar face un rau iremediabil. Daca voiati sa informati corect si sa ajutati, trebuia sa va faceti temele si sa vorbiti cu specialisti, nu doar sa traduceti niste articole din presa straina.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod