Sensiblu si Minolta prezinta primul concert The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble in Romania

Cu sprijinul Sensiblu, ansamblul The Gurdjieff Folk Instruments, castigatorii Premiului Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album international, vin pentru prima oara in Romania. Cei zece muzicieni, printre care cei mai renumiti interpreti profesionisti de muzica instrumentala traditionala din Armenia, vor concerta la Sala Radio din Bucuresti pe 26 martie, cu incepere de la ora 20.00. Evenimentul este organizat de Asociatia Octava."
Cei zece muzicieni, printre care cei mai renumiti interpreti profesionisti de muzica instrumentala traditionala din Armenia, vor concerta la Sala Radio din Bucuresti pe 26 martie, cu incepere de la ora 20.00, intr- un concert organizat de Asociatia OCTAVA, cu sprijinul Sensiblu si Minolta.

Sonoritatile armene, grecesti, kurde, asiriene sau arabe poarta ascultatorii intr-o rara calatorie, plina de mister si lirism.

Din programul concertului de la Bucuresti fac parte compozitiile lui G.I.Gurdjieff si Komitas Vardapet, interpretate la pian si la instrumente traditionale precum duduk, kamancha, oud, kanon sau blul.
Este al doilea eveniment din turneul european 2015 al ansamblului, care cuprinde printre alte tari, Germania si Olanda.

The Gurdjieff Ensemble a fost fondat in 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și are in componenta sa zece muzicieni, cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzica instrumentala tradiționala din Armenia.

Ansamblul poarta numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff. Sunt mulți care spun – și anume cei care au o inclinatie spre spiritualitate – ca muzica lui Gurdjieff ii cheama dintr- un loc indepartat, familiar si necunoscut in acelasi timp.

Compozitiile lui Gurdjieff au fost studiate in America si Europa de Vest, in mare parte datorita transcriptiilor pentru pian facute de compozitorul si pianistul rus de formatie clasicista Thomas de Hartmann.

Pianisti de seama au interpretat piesele pentru pian: Keith Jarett, Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky,  Alessandra Celletti, etc.

In programul concertului, alaturi de muzica lui Gurdjieff, sunt si piese din compozitiile lui Komitas Vardapet, compozitor, etnomuzicolog, pianist si dirijor mult apreciat in lumea muzicala a anilor 1900, in Europa de Vest.
Unul dintre reprezentantii ei, compozitorul Claude Debussy, dupa un concert sustinut de Komitas, a exclamat uimit: “Stralucitor! Ma inclin in fata geniului dvs. muzical, parinte Komitas”.

Ansamblul Gurdjieff este compus din:

·         Levon Eskenian – aranjamente muzicale și director artistic

·         Emmanuel Hovhannisyan - duduk

·         Avag Margaryan - blul

·         Armen Ayvazyan - kamancha

·         Aram Nikoghosyan - oud

·         Meri Vardanyan - kanon

·         Vladimir Papikyan - santur

·         Davit Avagyan - tar/saz

·         Mesrop Khalatyan - dap/dhol

·         Norayr Gapoyan - duduk

 
Informatii suplimentare despre Ansamblul Gurdjieff gasiti in sectiunea Eveniment 2015 pe site-ul www.octava.ro si www.facebook.com/AsociatiaOctava.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod