Sarea roz de Himalaya: între mit și adevăr

Deși este asociată cu o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, există și dubii cu privire la avantajele pe care le aduce sarea roz de Himalaya. Descoperă care sunt efectele pozitive reale.
Sarea roz de Himalaya este adesea promovată pentru consumul zilnic și beneficiile pentru sănătate, dar care este locul ei în contextul medicinei moderne și al selecției constante pentru a găsi remedii naturale eficiente fără efecte secundare?

 
Mit: Sarea roz de Himalaya a fost folosită timp îndelungat în medicina tradițională

Acest tip de sare este obținut în principal din minele Khewra din Pakistan și se consideră că a fost descoperită cu ajutorul calului lui Alexandru cel Mare. Astfel, deși numele ți-ar putea sugera acest lucru, sarea roz nu provine de pe crestele munților Himalaya. 
În ceea ce privește sarea din Himalaya, care reprezintă o proporție extrem de redusă din produsele disponibile pentru vânzare, are o vechime de 800 de milioane de ani, iar rețetele de astăzi care o includ vor avea cu siguranță minerale regăsite în acea eră. Sursa inițială de sare au fost munții Himalaya, iar minele au rămas intacte și pot fi vizitate și astăzi, însă majoritatea produselor denumite astfel nu mai provin din acea zonă. Nativii din Himalaya utilizau sarea roz drept conservant pentru carne, pește, legume și orice alte alimente perisabile. Sare a fost menționată ca remediu în textele medicale din Egiptul Antic și Grecia, dar nu se referă în mod exclusiv la sarea roz de Himalaya. Beneficiile cel mai des specificate se referă la vindecarea rănilor și stimularea digestiei.
În concluzie, deși este adevărat că sarea roz are o istorie îndelungată, remediile pentru sănătate se referă la sare în general și nu individualizează acest sortiment.
În plus, locuitorii din acea regiune au folosit-o în primul rând ca și conservant și nu pentru a se trata.

 
Mit: Sarea roz de Himalaya este mai sănătoasă decât sarea de masă obișnuită

Sarea, sub orice formă, este esențială pentru funcționarea normală a organismului. Doza zilnică recomandată este de 2.300mg de sodiu. Un consum zilnic în limitele indicate asigură eliminarea toxinelor, digestia optimă și menține funcțiile sistemului nervos. Cei care susțin utilizarea sării roz ca remediu evidențiază că acest tip de sare conține minerale precum calciul, cuprul, fierul, magneziul și potasiul, în timp ce sarea obișnuită ar fi doar clorură de sodiu.  Sarea de masă conține și iod în unele cazuri. Sarea de mare poate conține minerale similare cu cele regăsite în sarea roz de Himalaya, în funcție de locul de unde a fost extrasă.
Sarea naturală are de obicei urme de diferite minerale, asigurând electroliții necesari organismului care nu pot fi regăsiți în sarea de masă obișnuită. Electroliții reglează nivelul PH-ului și favorizează hidratarea optimă. În plus, sarea de masă poate conține agenți chimici care o mențin fină, dar care pot avea efecte negative asupra sănătății. Cu toate acestea, majoritatea experților cred că prețul mult mai ridicat al sării roz este în primul rând rezultatul reclamelor, nefiind bazat pe o diferență foarte mare în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate.
Sarea naturală este întotdeauna alegerea ideală, dar nu înseamnă că sarea roz este cea mai utilă opțiune.
Există cercetători care consideră că nivelul de minerale din sarea de mare este prea redus pentru a fi măsurat, dar, în același timp, din cele 84 de minerale regăsite în sarea roz de Himalaya numai 15 sunt benefice pentru organism, restul fiind chiar radioactive sau toxice, de exemplu uraniul.
Astfel, sarea roz conține minerale care pot fortifica organismul, dar este discutabil dacă prin consumul de sare vei putea obține o cantitate suficientă. Este neprocesată, fiind o alegere mai bună decât sarea de masă obișnuită, însă trebuie să fii conștient că nu toate mineralele din componența ei au efecte pozitive.
Dacă îți place să prepari rețete colorate și vrei să schimbi gustul din când în când poți încerca sarea roz. În același timp, trebuie să te gândești că este o resursă a planetei care nu se va regenera și al cărei consum nu este garantat să aibă strict efecte benefice. Opțiuni la fel de utile ar putea fi sarea de mare sau sarea Kosher.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată