Regimul alimentar in gastrite

Din punct de vedere al evolutiei, gastritele pot fi acute sicronice. Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primulrand din restrangerea alimentatiei.


Sunt recomandate in acest stadiu supele de zarzavat, limpezi sau cu putinorez, branza de vaci sau casul proaspat, fainoasele cu apa si lapte,paine alba veche, merele coapte, supa de carne de vaca fiarta si tocata.

Bolnavul va manca foarte incet, iar dupa masa este recomandat repausul lapat, eventual aplicand o compresa calda pe abdomen. Acest tip de regimva fi urmat maxim 8-10 zile, revenindu-se apoi treptat la alimentatianormala, dar evitand totusi produsele iritante si greu digerabile. Ingastritele cronice, alimentatia va fi cat mai variata si se va adaptape cat posibil, obiceiurilor alimentare ale bolnavului.

Regimul alimentar in gastrite: ce mancaruri trebuie sa excludem 

Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:
- carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;
- conservele nedietetice;
- legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina,ridichile, lintea, fasolea, mazarea;
- alimentele prajite in grasime;
- dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;
- condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;
- cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.

Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masatrebuie respectate cu strictete.

Alimentele indicate:
- supele de carne, borsurile, supele-crema;
- carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;
- pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;
- ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);
- laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul,branza de vaci;
- legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;
- fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar.

Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;
- prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt,in general, greu suportate.

Alimentatia dietetica in ulcerul gastric si duodenal

Ca si in cazul gastritei, si in alcatuirea regimului alimentar albolnavului de ulcer se va tine seama de stadiul de evolutie a bolii -acut sau in perioada cronica.

In puseul acut, se impune repausul la pat si eventual internarea inspital.
In prima faza, regimul va fi lactat, cate 200 ml la 2 ore, iar in timpulnoptii ori de cate ori se trezeste, mai ales daca are dureri. Uneori sepoate adauga si putina smantana proaspata. Deoarece laptele este saracin fier si vitamina C, acestea se vor fi administrate separat.

Dupa 3-5 zile, se mai introduc in dieta: supele de orez strecurate, gris,fulgi de ovaz, oua fierte moi, frisca, pireuri cu foarte putin unt.
Dupamaxim 7-10 zile se vor putea adauga perisoare dietetice din carne saupeste, supe de cereale pasate, fainoase fierte, supe de zarzavat fiertecu fainoase si strecurate, prajituri de casa. Carnea va fi bine fiartasi introdusa treptat, evitandu-o insa pe cea bogata in grasimi.

Ca in toate bolile de stomac, este bine ca mesele sa fie mai frecvente(5-6 pe zi), dar in cantitati mai mici, respectandu-se cat mai strictorele de masa. Este oblgatorie renuntarea la fumat si la alcool.

Alimentele permise:

- laptele dulce, simplu sau indulcit;
- fainoasele - fulgi de ovaz, gris, fidea, taitei, orez, spaghete;
- branza de vaci, urda, casul;
- ouale moi;
- carnea de pasare, vitel, fiarta bine sau la cuptor;
- carnea de peste slab - stiuca, salau, pastrav, calcan;
- zarzavaturi si legume fierte;
- prajituri de casa, compoturi.

Alimentele interzise:

- laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate;
- ouale fierte tari, maioneza;
- pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardelele,racii, icrele;
- carnea de porc, slanina, untura, ciorbele grase;
- carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati);
- zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti,ardei;
- legumele uscate (fasole, mazare boabe);
- condimentele (mustar, boia, ardei iute, piper);
- ciocolata, cafeaua.

Se vor evita prajelile, sosurile, alimentele prea fierbinti sau prea reci,apele carbogazoase.
In special primavara si toamna, aceste persoane vortrebui sa respecte o dieta mai severa.

 

Comentariile 51-85 din 85

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ovidu pe 16 Dec 2008, 18:40
    Gastrita

    Am si eu esofagita de reflux iar medicul mi-a dat controloc. Farmacista mi-a zis sa-l iau cate o pastila pe zi seara inainte de culcare, am citit prospectul si acolo scrie ca trebuie luat inainte de micul dejun... Intrebarea mea este cum e mai bine sa iau acest medicament? Multumesc

    7
    6

  • Dan pe 2 Dec 2008, 20:28
    Inceput de gastrita. CE REGIM TREBUIE SA URMEZ ???

    De ceva timp ma cam inteapa in "capul" pieptulu, cate o data dupa sau chiar inainte de masa si cate odata ma intepa cand ma enervez sau sunt stresat. In urma cu cateva saptamani am fost la medic si in urma unei ecografii medicul mi-a spus ca am un inceput de gastrista si ca stomacul meu prezinta mult lichid(mai mult decat ar fi normal). Ce ma sfatuiti sa mananc? Regimul meu alimentar zilnic este cam asa: -Dimineata: o felie de paine prajita cu unt, o cana de ceai sunatoare(fara zahar) si un suc natural stors de mine dintr-o portocala si o banana. -La pranz: o ciorba de legume si cam dupa 1-2 ore un piept la gratar cu o salata de rosii si foarte putina ceapa. -Seara: un iaurt cu paine graham. mentionez ca consum numai paine graham sau de secara, este buna pt. stomac sau nu? Si ce analize ar trebui sa fac exact ca sa stiu ce cauza are acest inceput de gastrita? Va multumesc anticipat.

    17
    3

  • ANGELINA pe 17 Nov 2008, 23:44
    + SOLICIT RASPUNS LA COMENTARIUL SUS POSTAT +++

    am uitat sa fac mentiunea k pt toate aceste afectiuni doresc un raspuns. GASTRITA-INCEPUT DE ULCER, CONSTIPATIE, .........SI REGIMUL ALIMENTAR CE TREBUIE URMAT ....

    10
    4

  • ANGELINA pe 17 Nov 2008, 23:37
    CE REGIM TREBUIE SA URMEZ ???

    Am fost diagnosticta, in urma cu 3 ani , k am gastrita si un inceput de ulcer, totul datorandu-se stresului....respectiv pe sistem nervos. De cand ma stiu, am 27 ani, regimul meu alimentar este unul destul de echilibrat, evit TOTAL sa mananc prajeli, ciorbe cu carnea fiarta impreuna sau sucuri acidulate. Totusi, am observat , in ultimul timp si o intoleranta la lactate: iaurturi, lapte, cascaval sau altele. Am grupa A, (2) iar in urma unei ecografii abdominale mi s-a recomandat sa evit lactatele pt aceste ma baloneaza.....foarte rau !!!!!! V-as adresa rugamintea sa ma ajutati cu sfaturi in acest sens, avand in vedere k totusi regimul meu alimentar este unul destul de sanatos. De asemenea, vreau sa mai fac precizarea k uneori, nu mereu, urmez si acel tratament cu OMEZ/OMERAN - 1 diminieata pe stomacul gol, apoi la mese DEBRIDAT si MOTILIUM. Foarte important: de asemena am si stari de constipatie , insa acest lucru am reusit sa il rezolv partial printr-o cura cu niste izvoare de la Olanesti si Calimanesti-Caciulata. Ulterior am mai folosit, cand a fost cazul, si niste ceaiuri laxative sau HERBOLAX, toate acestea fiind recomandate de medic. MULTUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT SI ASTEPT UN RASPUNS CLAR IN ACEST SENS !!!! .......scuze pentru reclama la produsele faramceutice, dar era necesar sa precizez.......

    1
    5

  • liliahna pe 7 Nov 2008, 01:38
    cura de slabire prin regim alimentar

    id este desert punct plant

    5
    5

  • liliahna pe 7 Nov 2008, 01:37
    cura de slabire prin regim alimentar

    Am tot fost rugat sa explic cum am reusit sa slabesc atat de mult in atat de putin timp. Aici e regimul pe care l-am tinut eu si cu care am reusit sa slabesc cam 30 si ceva de kilograme. In total am slabit 45 dar nu numai cu regim - am fost si la sala! Oricum recomand foarte mult exercitiu in timpul regimului acesta insa dupa primele 3-4 zile de cand va apucati de el! In imagine: eu si tricoul meu de anul trecut! Acum este de 2 ori mai mare Supa se face din: - varza (una maricica) - ardei gras (doi) - tulpina de telina (se numeste celery) - 3 cepe verzi - 2 cutii rosii (fara coaja) - un cub supa Supa asta se bea de cate ori vrei si de cate ori ti se face foame. Se bea adica se strecoara si se bea doar lichidul - probabil ca se pot pastra si ceva legume pentru o pasta dar nu sunt foarte gustoase. Ah, apropo.. numai cu boia si curry se poate condimenta. Te 'curata' de tot. (toxine, s.a.m.d.) In afara de supa TREBUIE sa mananci doar ce scrie mai jos. Fara bauturi cu acid, fara zahar, fara alcool. NUMAI: apa plata, fresh'uri de fructe (maxim unul pe zi!) NIMIC nu se consuma cu ulei! Nici de masline! Ziua 1. Se mananca fructe - nu in exces, adica nu cateva kilograme. De preferinta citrice (portocala si grep) si pepene rosu. Se bea supa cat cuprinde. FARA BANANE! Ziua 2. Se mananca legume. De preferinta: spanac, rosii, castravete. FARA PORUMB sau FASOLE. Se bea supa cat cuprinde. Ziua 3. Fructe legume. Instructiunile sunt mai sus. Raman aceleasi. Supa cat cuprinde. Seara insa ai voie un cartof copt la cuptor cu unt! Eu mancam unul MARE! Ziua 4. Toata ziua ai voie 3 banane si 1 l. lapte degresat. Si bineinteles supa. Uimitor nu o sa te strici la stomac dupa lapte si banane. Ziua 5. Ai voie sa mananci carne de vita sau de pui cu legume fierte. Carnea trebuie fripta sau la gratar. FARA PORC. Maxim 200 gr. Si evident supa cat vrei. Ziua 6. Exact ca mai sus. Vita sau pui supa. Ziua 7. Vita sau peste si orez fiert. evident supa. Cam atat. Sa NU tii cura de 2 ori consecutiv ! Trebuie o pauza de cateva zile intre cure (2-3). Teoretic vei slabi cam 5-7 kg daca te tii. Recomand mult exercitiu pentru pastrarea tonusului dar o sa fie si putin cam dificil datorita infometarii. Pentru orice detalii referitoare la regim: Toate cele bune si multa sanatate!

    6
    6

  • mimi pe 15 Oct 2008, 21:21
    gastrita+ulcer duodenal

    va rog frumos sa-mi recomandati un regim care sa ma faca bine,vesnic sunt balonata!!!X(

    12
    3

  • daniela pe 15 Oct 2008, 14:55
    gastrita cu nervi stomacali

    va rog frumos sa mi recomandati ceva un tratament pt gastrita si nervi stomacali ,nu mai suport sa fiu tot timpul unflata in burta .ce trebuie sa fac sa ?va multumesc

    15
    3

  • fulop otilia pe 30 Sep 2008, 18:55
    gastrita cronica eroziva

    imi puteti da un sfat in legatura cu un regim alimentar habar nu am ce trebuie sa mananc si cat de grav e diagnosticul de gastrita cronica eroziva

    12
    6

  • Tania pe 15 Sep 2008, 09:09
    regim gastrita

    va rog frumos sa-mi recomandati un regim alimentar pentru gastrita.va multumesc.

    13
    5

  • Adina pe 22 Aug 2008, 16:55
    Gastrita sau ulcer

    Buna ziua!De o sapt ma doare burta incontinuu,sunt imbalonata,am gaze ,mici arsuri..cu scaunul stau foarte prost,nush ce sa mai fac.Spuneti mi va rog care ar fii cauza si un regim daca se poate.Va multumesc

    4
    2

  • Radu pe 19 Aug 2008, 19:09
    Durere de stomac

    A inceput din 15 mai..ragaiam incontinu si imi facea in burta ca o apa...dupa 2 sapt am luat medicamente de colite ulcer gastrite si a disparut..din pakate a aparaut alceva imi coraie matele incontinu si am senzatie de greatza....Analizele miau iesi t bine cu exceptia eozinofile am 5..am senzatie de greatzxa si nam pofta d mancare scaunu i bun dar nu fac tot timpu am senzatie si doar atat va rog ajutima cu un sfat

    0
    2

  • alexandra pe 19 Aug 2008, 14:57
    ulcer sau gastrita nu stiu exact

    vreau si eu sa stiu exact regimul ...sau sa ma lamureasca si pe mine cineva ..specialist in domeniul ...Multumesc!!!

    2
    0

  • duta alexandru pe 11 Aug 2008, 23:10
    gastrite

    eu am problema in stomacul meu si cite odata cauza;acid si grasimile etc,cum fac curete in stomac....

    0
    0

  • Adriana pe 5 Aug 2008, 11:23
    inceput de gastrita

    Buna, adevarul este ca inca nu am fost diagnosticata. Prezint o durere usoara in regiunea epigastrica si imediat dupa ce beau apa sau ceaiuri sau dupa ce mananc regurgitez si in acel moment ma doare si ma ma inteapa in gura stomacului sau cardia . Problema este ca nu stiu ce sa mai mananc de frica sa nu ma doara si sa fiu sincera am o pofta teribila de mancare. Va rog sa-mi recomandati un regim alimentar sau un tratament naturist. Multumesc

    3
    0

  • ANDREA pe 12 Iul 2008, 15:44
    gastrita de 5 ani

    buna, gastrita mea a avansat mult..stomacul meu nu mai digera decat cartofi fierti...mancare ff simpla...si doar fiarta...in caz contrar BALONARI, GRETURI, VOMA,GAZE..DURERI IN JURUL BURICULUI.VA ROG SA IMI RECOMANDATI UN REGIM. MULTUMESC

    1
    4

  • gogan vasile pe 11 Iul 2008, 18:02
    ulcer aucut

    va rog frumos sa-mi recomandati un regim alimentar pt.ulcer acut.de doi ani sunt ca o leguma pt. ca vars tot timpul,nam pofta de mancare ,obosita tot timpul .Am ajuns sa fau atac de panica si am slabit 10 kg.mutumesc

    2
    0

  • Tudor Diana pe 17 Iun 2008, 00:25
    regim gastrita

    Va rog frumos sa-mi recomandati un regim alimentar pentru gastrita. Eventual meniuri, retete, alimente permise si interzise. Ceaiuri recomandate. Va multumesc.

    2
    0

  • caramet mariana pe 9 Iun 2008, 15:58
    helicobacter pilori

    am fost descoperita cu helicobacter pilori (+).care este pasul urmator?sa merg la un internist sa mi recomande endoscopie?sau imi poate spune dupa simptome daca am gastrita sau ulcer? multumesc anticipat

    2
    0

  • andronache simona pe 6 Iun 2008, 23:41
    gastrita alimentatia

    buna seara.din greseala am dat de acest site.am avut probleme cu stomacul anul trecut.am facut analizele la sange si mi s a desoperit helicobacter pyloris.dar am stat in spital si mi am revenit.mi s a spus ca am o gastrita ,eu tin un anumit regim de un an de zile pt gastrita .in schimb am inceput la numai 2 luni dupa ce am fost chiar internata in spital sa am asa zisele atacuri de panica.eu laptele nu l am mancat timp de un an de zile.acum ma gasesc la roma si fac inca investigatii.azi chiar am facut examenul de intoleranta la alimente a rezultat ca sunt intoleranta la castraveti si rosii.as vrea sa imi recomandati un site ,unde sa pot consulta acest tip de problema sau o dieta reconstituenta dar sa nu uitati ca eu avand aceasta gastrita nu tb sa mananc anumite alimente.am slabit si imi era frica sa ma uit in oglinda ,merg mereu la medici dar toti imi spun cate ceva divers.multumesc mult simona roma 06 06 2008

    0
    0

  • pavel alexandru pe 6 Iun 2008, 11:21
    gastrita-acuta

    buna ziua.care ar trebui sa fie regimul meu alimentar

    2
    1

  • Romica pe 9 Mai 2008, 13:02
    Ulcer

    Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru vindecarea ulcerului? va multumesc anticipat

    0
    1

  • cristina pe 1 Mai 2008, 20:14
    ulcer

    eu am si ulcer duodenal si am si constipatie si nu stiu ce am voie sa maninc va rog frumos sa-mi recomandati si mie un regim .

    0
    3

  • radu alina pe 15 Apr 2008, 22:19
    gastrita

    Buna seara .Cred ca am gastrita am niste dureri ingrozitoare de stomac nu am ajuns la doctor dar imi cedeaza la omeprazolum ( omez ,omeran ).Intrebarea mea este ....ce regim natural pot face ca sa imi pot reveni.......... va multumesc anticipat

    2
    0

  • varjan ramona pe 11 Apr 2008, 00:09
    gastrita-duodenala

    buna ziua! sunt diagnosticata cu gastrita-duodenala si v-as ruga sa-mi recomandati un regim sanatos. va multumesc!

    0
    2

  • meszaros anita pe 10 Apr 2008, 11:36
    gastrita

    buna ziua sunt sportiva de performanta va rog sa imi spuneti si mie care ar trebui sa fie regimul meu daca am gastrita gastrita. multumesc

    0
    0

  • dan pe 5 Apr 2008, 17:05
    salut

    care ar trebui sa fie regimul meu daca am gastrita si inceput de ulcer?si care este dif dintre cele doua?

    0
    0

  • doina pe 4 Apr 2008, 11:40
    gastrita

    va rog sa-mi spuneti si mie cat de grava este gastrita cronica si daca se mai trateaza.va multumesc

    1
    0

  • ANDREI STEFAN pe 31 Mar 2008, 17:46
    Buna seara!

    IN URMA ANALIZELOR AM AFLAT CA AM INCEPUT DE ULCER,CARE ESTE REGIMUL MEU ALIMENTAR? VA MULTUMESC!

    0
    0

  • marius butnaru pe 31 Mar 2008, 15:21
    gastrita fff avansata

    va rog sa imi recomandati si mie un regim ..simptomele mele sunt exact ac ale lui romeo..(de mai sus).va multumesc

    0
    0

  • romeo pe 24 Mar 2008, 22:12
    gastrita f oarte avansata

    Buna ziua! Sufar de gastrita destul de avansata.Am probleme in general dupa masa.Dupa nici 5 minute trebuie sa merg la toaleta.Sunt f balonat si am gaze.In general am arsuri dimineata.Ce fel de regim imi recomandati ?Va multumesc!

    0
    0

  • Ungureanu Andrei pe 20 Mar 2008, 19:05
    Ulcer duodenal

    Buna ziua, Am ulcer duodenal si nisa de 10 mm.Mentionez ca mananc zilnic jumatate de ciocolata.In rest tin regim cu lactate.Este vre-o problema?

    0
    0

  • laurentiu pe 19 Mar 2008, 21:29
    gastrita

    Buna ziua!As dori sa imi preziceti si mie un regim alimentar pentru inceput de gastrita,si sa-mi spuneti cam in cat timp se vindeca.Va multumesc!

    0
    0

  • clp pe 10 Mar 2008, 22:20
    gastrita+ulcer

    Doctorul mi-a spus ca am gastrita si inceput de ulcer. In acst caz care ar trebui sa fie regimul meu?

    1
    0

  • titu ion pe 3 Mar 2008, 21:30
    impacare

    Va rog frumos, daca se poate sa-mi spuneti si mie cum fac diferenta intre ulcer si gastrita? Va multumesc

    4
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod