Prepara corect ceaiul

In fitoterapie, majoritatea vegetalelor medicinale se intrebuinteaza subforma unor produse farmaceutice accesibile si usor de preparat chiar ingospodarie: ceaiuri (extracte hidrice), tincturi, siropuri medicinaleetc.

In sensul strict al cuvantului, prin ceai se intelege solutia hidricaobtinuta prin infuzarea, decoctia sau macerarea produselor vegetale inapa. In sens larg, intelesul este extins si la amestecurile de plantemedicinale pentru obtinerea extractelor necesare tratamentului. Ceaiurileactioneaza lent, dar cu rezultate notabile in timp.

Intrebuintare: intern, se beau inghititura cu inghititura, de regula cucirca 30 de minute inaintea meselor principale, iar extern se fac bai,gargare, inhalatii, clatirea gurii, instilatii (nazale, otice, oculare),spalaturi, clisme, badijonari, aplicatii cu comprese.
La folosireaceaiurilor se va avea in vedere ca prin infuzare si decoctie unelesubstante active se degradeaza.

Infuzarea este cea mai simpla metoda de extragere a substantelor activedin plantele medicinale. Procedeul se utilizeaza in cazul organelor maigingase ale plantelor - flori, frunze, varfuri florifere - cu exceptiaextractiei uleiurilor volatile la care folosim si radacini si rizomi cecontin asemenea substante. Daca, in acest caz, am recurge la fierbere,uleiurile volatile s-ar pierde.
Procentul de plante in grame la 100 ml de apa difera in functie destructura acestora, concentratia de substante active continute, dar maiales de gradul lor de toxicitate.
Daca proportia nu este prescrisa inreteta, ea se ia in medie 3% (1-2 lingurite de plante la 250 ml apa)pentru plantele lipsite de toxicitate.
In vederea obtinerii infuziei se toarna apa clocotita pesteprodusul vegetal, se acopera vasul si se mentine 15-30 de minute lacald. Se strecoara si se pastreaza in vase de ceramica smaltuita,sticla sau material plastic, ferite de caldura, lumina si surse decontaminare. Valabilitate - 12 ore la temperatura camerei.

Decoctia (fierberea). Se foloseste la extractia substantelor activedin organele plantelor cu densitate celulozica mare: radacini, rizomi,tulpini, scoarta, frunze groase, fructe.
Pentru obtinerea extractuluise fierb produsele vegetale in aceleasi proportii ca la infuzare, timpde 10-20 de minute in apa, in vas acoperit, la foc mic. Solutia obtinutase lasa in repaus 15-30 de minute, dupa care se strecoara, se filtreazasi se pastreaza potrivit acelorasi reguli ca infuzia. Valabilitate -12 ore la temperatura camerei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod