Morcovul - Sfaturi utile

In functie de reteta sau preferinta, morcovii pot din consumati cruzi, taiati, fierti, gratitati etc. Cei mai gustosi morcovi sunt cei proaspeti sau fierti, astfel beta-carotenul nu este distrus in timpul prepararii. Totodata, acestia nu trebuie tinuti foarte mult la foc deoarece isi pierd din savoare si valori nutritionale.

Spala morcovii dupa care ii cureti cu ajutorul cutitului. Atata timp cat morcovii nu sunt batrani, stricati sau sunt crescuti in conditii neorganice nu este necesar sa ii cureti mai profund.
Daca nu sunt crescuti in conditii organice, morcovii, ca si alte legume, pot contine pesticide si alte chimicale.


Cateva idei de servire:

  • Poti face salata din morcovi proaspeti rasi si mere.
  • O supa hranitoare care poate fi servita atat rece cat si calda, este facuta din morcovi fierti si cartofi la care se adauga mirodenii dupa gust.
  • Amesteca suc de morcovi cu lapte din soia si banane pentru un mic-dejun delicios si santatos.

Atentie!

Consumul excesiv de alimente bogate in caroten poate conduce la o afectiune numita carotenodermia, iar in aceasta situatie pileea capata o culoare galben-portocalie.
Aceasta ingalbenire a pielii este asociata cu carotenemia, adica un exces de caroten in sange.

Astfel, consumul de sucuri si alte alimente bogate in caroten pot suprasolicita abilitatile organismului de a transforma carotenul in vitamina A. Organismul transforma incet carotenul in vitamina A si restul de caroten este depozitat de regula la nivelul palmelor, talpilor si in spatele urechilor. Cauza acestei afectiuni este consumul ridicat de alimente care contin caroten, de regula, caritenodermia dispare care consumul acestor alimente a fost redus.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod