Grăsimile necesare ȋn meniul zilnic, chiar şi ȋn perioada dietelor

Percepţia generală pune semnul egal grăsimile din alimentaţie şi kilogramele ȋn plus. Ȋn realitate ȋnsă „grăsimile sunt surse de energie, intră ȋn structura membranelor tuturor celulelor şi a sistemului nervos, participă ȋn procesele de coagulare a sângelui, ȋntăresc sistemul imunitar şi, nu ȋn ultimul rând, contribuie la absorbţia vitaminelor liposolubile A, D, E şi K” după cum subliniază dr Corina Zugravu, medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei.
Tocmai de aceea este important să nu eliminăm grăsimile din alimentaţie, nici măcar ȋn perioadele ȋn care ȋncercăm să pierdem din greutate.

„Grăsimile bune care provin din peşte, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale crude), uleiuri vegetale şi produsele preparate din uleiuri vegetale precum maionezele şi margarinele tartinabile, de generaţie nouă, nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic”, completează dr Corina Zugravu.

Spre exemplu, dacă ne propunem să scăpăm de cele 2-3 kilograme acumulare ȋn perioada sărbătorilor putem urma o dietă echilibrată bazată pe câteva principii simple.
Un mic dejun săţios, plin de nutrienţi de calitate, dar care sa nu depaseasca 300 -400 de calorii format din una sau două felii de pâine integrală cu margarină cu conţinut redus de grăsime, ardei roşu şi o felie de brânză asigură necesarul de energie pentru un start bun. Prânzul ar putea fi format dintr-o friptură de peşte cu legume coapte, gustările dintre mese ar putea fi compuse din fructe proaspete iar cina dintr-o salată de crudităţi.  

Astfel, fără eforturi mari care să dezechilibreze organismul, putem pierde kilograme ȋntr-un mod sănătos.   
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod